Στην Αθήνα το 20ο Παγκόσμιο Συνέδριο για το πολλαπλούν μυέλωμα

0
348

Το επόμενο ετήσιο συνέδριο της Παγκόσμιας Εταιρείας του Πολλαπλού Μυελώματος (International Myeloma Society) θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Την ελληνική επιστημονική κοινότητα αντιπροσώπευσαν επάξια στο φετινό συνέδριο ο καθηγητής Αιματολογίας Ευάγγελος Τέρπος και η ερευνητική ομάδα της Αιματολογικής/Ογκολογικής Μονάδας της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ του αναδεικνύοντας το έργο της.

Ειδικότερα, το φετινό συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ , με τη συμμετοχή περισσότερων από 1500 ιατρών και ερευνητών, που ασχολούνται με το πολλαπλούν μυέλωμα διεθνώς.  Κατά τις συνεδρίες αναλύθηκα  διαφορετικά ζητήματα, από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία και τις επιπλοκές της νόσου, καθώς και  πτυχές των νεότερων θεραπειών αλλά και οι πλέον πρόσφατες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Οι επιστήμονες εστίασαν στην ανοσοθεραπεία με τροποποιημένα λεμφοκύτταρα (CAR-T cells) και στα διΐδικά αντισώματα (BiTEs), ενδεχομένως σημαντικά για ίαση των ασθενών. Ήδη φέτος δυο προϊόντα με CAR-T λεμφοκύτταρα (ide-cel και cilta-cell) και ένα διΐδικό αντίσωμα (teclistamab) έλαβαν ήδη άδεια κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) δίνοντας ελπίδες επιβίωσης σε ασθενείς που έχουν εξαντλήσει τις μέχρι σήμερα θεραπευτικές επιλογές.

Από την πλευρά του ο κ. Τέρπος εκπροσωπώντας την  Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών που λειτουργεί στην Αιματολογική/Ογκολογική Μονάδα της Θεραπευτικής Κλινικής και άλλα στελέχη της κλινικής ανέδειξαν το έργο της. Ο καθηγητής ανέπτυξε την ανοσολογική απάντηση των ασθενών με μυέλωμα στον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2, τονίζοντας την χαμηλή ανάπτυξη αντισωμάτων μετά την τρίτη δόση του εμβολίου σε ασθενείς που λαμβάνουν θεραπείες με βάση τα μονοκλωνικά αντισώματα που στοχεύουν το CD38 και το BCMA. Επιπρόσθετα οι κ.κ Ιωάννης Ντάνασης-Σταθόπουλος, Παναγιώτης Μαλανδράκης και Βάνια Σπηλιοπούλουσε συνεργασία με άλλα στελέχη του ΕΚΠΑ παρουσίασαν 15 προφορικές και αναρτημένες εργασίες για τις πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες.

Μια  δεδομένη την σημαντική κλινική και ερευνητική δραστηριότητα της Θεραπευτικής Κλινικής και του ΕΚΠΑ στον τομέα του πολλαπλού μυελώματος, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας αποφάσισε να οργανωθεί το επόμενο ετήσιο συνέδριο της IMS στην Αθήνα και στις συγκεκριμένα στις 27 με 30 Σεπτεμβρίου 2023.  Οργανωτές θα είναι ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος και οι Καθηγητές του ΕΚΠΑ Ευάγγελος Τέρπος και Ευστάθιος Καστρίτης. Στην οργανωτική επιτροπή μετέχει επίσης η Πρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης του Πολλαπλού Μυελώματος Ειρήνη Κατωδρύτου, Διευθύντρια ΕΣΥ από το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.