Το 3ο Επιστημονικό Συνέδριο για τη μείωση της βλάβης από τον καπνό ξεκινάει στις 24 Σεπτεμβρίου.

0
421

Το 3ο Επιστημονικό Συνέδριο για τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού« 3rd Scientific Summiton Tobacco Harm Reduction: Novel products, Research & Policy», διεξάγεται φέτος διαδικτυακά, με τη συμμετοχή επιστημόνων από όλο τον κόσμο. Το συνέδριο ξεκινά την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου και διαρκεί 2 μέρες, με 16 συνεδρίες και 50 περίπου ομιλητές από 26 χώρες.

Η χρήση εναλλακτικών καπνικών προϊόντων (ηλ. τσιγάρο, προϊόντα θέρμανσης-μη καύσης του καπνού, φύλλα καπνού, snus, κλπ.) από τους καπνιστές και η συσχέτισή τους με προσπάθειες διακοπής του καπνίσματος παρουσιάζει μεγάλη αύξηση.

Το Συνέδριο απευθύνεται, λοιπόν, στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, στις κανονιστικές αρχές και στους ιθύνοντες για τη χάραξη πολιτικών στον τομέα των νέων προϊόντων καπνού, για να φέρει στο προσκήνιο την επιστημονική συζήτηση για τα οφέλη και τους κινδύνους που συνδέονται με τα νέα προϊόντα καπνού.

Παρότι οι επιβλαβείς για την υγεία επιπτώσεις του καπνίσματος είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες, περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως εξακολουθούν να καπνίζουν και περισσότερα από 7 εκατ. πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο από νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Στη συνεδρία «Public Health Policy and Regulation» θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν θέματα πολιτικών δημόσιας υγείας και νομοθεσίας, από ομιλητές με μεγάλη εμπειρία, όπως ο Karl Fagerstrom, ο οποίος θα παρουσιάσει μια αξιολόγηση των παγκόσμιων στρατηγικών μείωσης της βλάβης, ο Μιχάλης Τουμπής, που θα αναφερθεί στις προδιαγραφές που θα πρέπει να χρησιμοποιούν οι κρατικές αρχές ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις από τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού, και ο Clive Bates που θα αναλύσει το παράδειγμα του αμερικανικού FDA όσον αφορά την επικοινωνία του κινδύνου (risk communication).

Το Επιστημονικό Συνέδριο διοργανώνουν για τρίτη χρονιά, το Τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τοξικολογία» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και το Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, με τη συνεργασία του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠαΔΑ) και της Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Γ.Ν. «Αττικόν».