Ξεκίνησαν τα τεστ αντισωμάτων στους εργαζόμενους των νοσοκομείων

0
179

Ξεκίνησαν τα διαγνωστικά τεστ αντισωμάτων για τον Covid-19 στους εργαζόμενους των υγειονομικών δομών της χώρας στο πλαίσιο επιδημιολογικής μελέτης. Όσοι υγειονομικοί το επιθυμούν, θα μπορούν να υποβληθούν σε αυτά τα διαγνωστικά τεστ εθελοντικά.

Μάλιστα ήδη από χθες έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούνται σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) της Αττικής ενώ προβλέπεται μέχρι το τέλος του Ιουνίου το πρόγραμμα διαγνωστικών τεστ στους υγειονομικούς να έχει επεκταθεί και στις υπόλοιπες έξι ΥΠΕ της χώρας.

Το υπουργείο Υγείας, σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι έχει εξασφαλίσει αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων, που θα διεξαχθεί, πρώτα στους επαγγελματίες υγείας και μετά σε όλους τους εργαζόμενους που υπηρετούν στο ΕΣΥ, που αποτελούν την εμπροσθοφυλακή του Συστήματος Υγείας.

Το πρόγραμμα του ελέγχου αντισωμάτων, που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, σε συνεργασία με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, απευθύνεται στους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και στα Τοπικά και Περιφερειακά Ιατρεία. Η αιμοληψία θα γίνεται στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, στο πλαίσιο λειτουργίας των τακτικών ιατρείων και τα δείγματα θα αποστέλλονται είτε στο πλησιέστερο Νοσοκομείο που υπάρχει εγκατεστημένος αναλυτής, είτε στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

Το τεστ, πέραν των επαγγελματιών υγείας και του μόνιμου προσωπικού των δομών, αφορά πάσης φύσεως προσωπικό που υπηρετεί με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (αποσπασμένοι-μετακινημένοι υπάλληλοι, συμβασιούχοι, συνεργεία καθαρισμού, υπηρεσίες φύλαξης, υπεργολάβοι κλπ.), οι οποίοι θα μπορούν να το κάνουν στον φορέα που υπηρετούν σήμερα.

Εκτός από τις δομές παροχής υπηρεσιών Υγείας, τεστ αντισωμάτων θα διεξαχθούν και σε προσωπικό δομών που υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας, όπως, για παράδειγμα, στους εργαζόμενους σε δομές του ΟΚΑΝΑ, στο προσωπικό των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, καθώς και σε εργαζόμενους σε αποκεντρωμένες δομές των Ψυχιατρείων (ξενώνες, οικοτροφεία).