Πόσο αγαπάς το συκώτι σου;

0
305

Η παχυσαρκία, το αλκοόλ και η ακινησία βλάπτει συχνά το «φίλτρο» του οργανισμού που συγκρατεί τις περισσότερες επικίνδυνες ουσίες και τις εμποδίζει να εισέλθουν στο αίμα και από εκεί να περάσουν στα υπόλοιπα όργανα του σώματος και να τα δηλητηριάσουν. Αυτό το πολύτιμο “φίλτρο”, το ήπαρ, είναι ο μεγαλύτερος αδένας του ανθρώπινου σώματος, ο οποίος εκτελεί πάνω από 400 λειτουργίες στον οργανισμό μας, απαραίτητες για να συντηρηθούμε στη ζωή. Πόσα ξέρουμε όμως γι΄αυτό το σπουδαίο όργανο; Για να κατανοήσουμε καλύτερα το ρόλο του θα πρέπει να το γνωρίσουμε και τότε ίσως θα του δώσουμε περισσότερη προσοχή.

Το ήπαρ, λοιπόν, συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου, στον μεταβολισμό των θρεπτικών ουσιών, στην εξουδετέρωση και αποβολή τοξικών για τον οργανισμό ουσιών, στην σύνθεση ένζυμων και εξειδικευμένων πρωτεϊνών όπως επίσης και στην άμυνα του οργανισμού.

Είναι επίσης το «φίλτρο» του οργανισμού μας, το οποίο συγκρατεί τις περισσότερες επικίνδυνες ουσίες από το να εισέλθουν στο αίμα και από εκεί στα όργανα και στο υπόλοιπο σώμα.

H καλή κατάσταση του ήπατος δεν απαιτεί μεγάλες θυσίες, αλλά σίγουρα υπάρχουν καταστάσεις που το κουράζουν και το φθείρουν και άλλες που το «ξεκουράζουν» και το διατηρούν σε καλή κατάσταση όπως αναφέρει η Αναστασία Κόκκαλη Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

«Στις δυτικές χώρες, υπάρχουν αναφορές ότι ο ενήλικος πληθυσμός περνά περισσότερο από το 70% του χρόνου καθήμενος, ενώ το 40% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας» αναφέρει η κ. Κόκκαλη.

Έξυπνες κινήσεις για το ήπαρ

Η υιοθέτηση μερικών απλών συνηθειών όχι μόνο θα βοηθήσουν την καλή λειτουργία του ήπατος, αλλά συνολικά την καλή υγεία του οργανισμού.

-Ενυδατώστε τον οργανισμό σας: Το νερό αποτοξινώνει το συκώτι σας και βοηθά στην αποβολή των τοξινών. Το νερό, επίσης, θα βοηθήσει το ήπαρ να φιλτράρει περισσότερες τοξίνες και υπολείμματα, επιτρέποντας του έτσι να λειτουργεί ταχύτερα αυξάνοντας το επίπεδο ενέργειας και ευεξίας του οργανισμού σας.

-Υιοθετήστε την υγιεινή διατροφή: Η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση λίπους στο συκώτι.

-Αποφύγετε το αλκοόλ. Αν πίνετε συστηματικά έως πολύ τότε υπάρχει κίνδυνος το αλκοόλ να αποβεί τοξικό για το ήπαρ σας.

– Πολυφαρμακία. Καλό θα είναι να παίρνετε τα φάρμακα που σας έχει χορηγήσει ο γιατρός και όχι παραπάνω από τη συνιστώσα δοσολογία.