Αρτηριακή πίεση: Τι είναι η μικρή και τι η μεγάλη;

0
254

Μια από τις αγαπημένες συνήθειες ανδρών και γυναικών άνω των 70 ετών, είναι να μετράνε την πίεση τους στο σπίτι, πρωί ή  απόγευμα και καμιά φορά και δυο φορές την ημέρα. Το ηλεκτρονικό ή κλασικό πιεσόμετρο, αποτελεί πλέον απαραίτητο…αξεσουάρ για τους ηλικιωμένους, απόδειξη το γεγονός ότι βρίσκεται πάντα πάνω στο τραπέζι της κουζίνας ή σε άλλη περίοπτη θέση στο σαλόνι κοντά στην τηλεόραση!

Όμως τι σημαίνουν οι τιμές που αφορούν την αρτηριακή μας πίεση; Τι είναι η μικρή πίεση και τι η μεγάλη;  Και τι πρέπει να κάνουμε σε κάθε περίπτωση; Στα παραπάνω ερωτήματα απαντούν οι ειδικοί της αμερικάνικης κλινικής Mayo clinic (www.mayoclinic.org ).

Οι τιμές για την αρτηριακή πίεση του αίματος αφορούν τέσσερις γενικές κατηγορίες και κυμαίνονται από φυσιολογική έως το στάδιο της υπέρτασης. Το επίπεδο στην πίεση του αίματος, καθορίζει το είδος της θεραπείας που ενδεχομένως να σας προτείνει ο γιατρός που σας παρακολουθεί.

Η «μεγάλη» πίεση αίματος είναι η συστολική και η «μικρή» πίεση είναι η διαστολική. Για παράδειγμα το «125/95» σημαίνει ότι η συστολική πίεση είναι 125 mm Hg και η διαστολή πίεση είναι 95 mm Hg.

Αναλυτικά οι τέσσερις  βασικές κατηγορίες μέτρησης της πίεσης του αίματος και τι σημαίνουν:

1.Συστολική (μεγάλη): κάτω από 120 και Διαστολική (μικρή): κάτω από 80

Έχετε κανονική πίεση αίματος. Συνεχίστε να έχετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.

2.Συστολική:  120-139 και Διαστολική:  80-89

Προϋπέρταση. Οι τιμές αυτές θεωρούνται φυσιολογικές, αλλά είναι «έξυπνο» να συνεχίσετε την υγιεινή διατροφή.

3.Συστολική: 140-159 και Διαστολική:  90-99

Υπέρτασης στο στάδιο-1. Υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και επικοινωνήστε με το γιατρό σας, επειδή μπορεί να χρειάζεστε κάποια ήπια φαρμακευτική αγωγή για την υπέρταση.

4.Συστολική: 160 και πάνω και Διαστολική: 100 και πάνω.

Υπέρταση στάδιο-2. Έχετε σαφώς πρόβλημα υψηλής αρτηριακής πίεσης. Πρέπει να υιοθετήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής και να  επικοινωνήσετε σίγουρα με τον γιατρό σας.

Σημειώνεται ότι αυτές οι τιμές μπορεί να είναι πιο μικρές για παιδιά και εφήβους.