ΡευΜΑζην: Ζήσε τη ζωή που σου αξίζει

0
1191

Η απουσία πόνου, η καλή ποιότητα ύπνου, η διατήρηση της σεξουαλικής δραστηριότητας, η έλλειψη πρωινή δυσκαμψίας, εξάντλησης και άγχους είναι ορισμένοι από τους παράγοντας που καθορίζουν την ποιότητα ζωής του ασθενή με ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ).

Απλά πράγματα, που για τους περισσοτέρους ανθρώπους είναι δεδομένα, όπως να κουμπώνουν τη ζακέτα τους, να χτενίζουν τα μαλλιά τους, να πηγαίνουν στην εργασία τους ή να βγαίνουν για ένα ποτό το βράδυ, αποτελούν για τους ασθενείς με ΡΑ μια καθημερινά «μάχη» απέναντι στον πόνο και την έντονη κούραση που νιώθουν!

Τα παραπάνω τόνισε η Πρόεδρος της ‘Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Κατερίνα Κουτσογιάννη, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών, παιδιών και φίλων παιδιών με ρευματικά νοσήματα, ΡευΜΑζην, με αφορμή την εκστρατεία ευαισθητοποίησης με βασικό μήνυμα «Ζήσε τη ζωή που σου αξίζει».

Η εκστρατεία υλοποιείται με πρωτοβουλία της φαρμακευτικής εταιρίας Pfizer Hellas σε συνεργασία με την ΡευΜΑζην και παρουσιάστηκε σε δημοσιογραφική εκδήλωση στην Αθήνα, την περασμένη Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου.

«Κλειδί» για τη θεραπεία η εμπιστοσύνη με το γιατρό

Εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών και μέλη της Ομοσπονδίας, μέσα από τα στιγμιότυπα της καθημερινότητας τους όπως  ζαχαροπλαστική, τρέξιμο, παρακινούν όλους τους ασθενείς με ΡΑ να διεκδικήσουν καλύτερη ποιότητα στη ζωή τους.

Βασική προϋπόθεση για να ζήσουν καλά τη ζωή τους, όμως, είναι η καλή συνεργασία με το γιατρό τους, γεγονός που καταδεικνύεται από τα στοιχεία της διεθνούς έρευνας αγοράς  RA NarRAtive, που ανέδειξε την ανάγκη των ασθενών να αισθάνονται άνετα με τους επαγγελματίες υγείας και να μιλούν ανοιχτά μαζί τους, για τους θεραπευτικούς στόχους τους και τις προτιμήσεις τους για την αντιμετώπιση της νόσου τους. Στην έρευνα συμμετείχαν 3.987 ενήλικες από 15 χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίπεδο της οικειότητας με το γιατρό, σύμφωνα με την έρευνα, έχει θετική επίδραση στην ασθένεια με αποτέλεσμα οι ασθενείς που εκφράζουν ελευθέρα τις ανησυχίες και τους φόβους τους, να έχουν 43% περισσότερες πιθανότητες να βλέπουν θετικά την κατάσταση της υγείας τους και να ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπεία που είναι και το ζητούμενο!

Από την άλλη πλευρά, η σιωπή εμφανίζεται ως εμπόδιο στην καλύτερη περίθαλψη, με τρείς στους πέντε ασθενείς να αναφέρουν ότι δεν αισθάνονται άνετα να μιλήσουν ελεύθερα με το γιατρό τους για όλα τα θέματα που τους απασχολούν.

« Η ζωή του ασθενή με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα υποβαθμίζεται σημαντικά. Ωστόσο ο στόχος για μια καλύτερη ποιότητα είναι εφικτός. Μια καλή μέρα για τον ασθενή με ΡΑ είναι αυτή που θα έχει ενέργεια για να μπορεί να κάνει ελεύθερα τις δουλειές του σπιτιού του, να βγει έξω να ψωνίσει, να πάει στη δουλειά του, να φροντίσει την οικογένειά του, να βγει με τους φίλους του χωρίς να νιώθει κούραση ή πόνο» είπε η κυρία Κουτσογιάννη και συνέχισε: «Με τη συμμετοχή μας στην εκστρατεία ενημέρωσης «Ζήσε τη ζωή που σου αξίζει» καλούμε τους ασθενείς να διεκδικήσουν μια φυσιολογική καθημερινότητα. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τη ζωή των ασθενών και να συμβάλλουμε στην καλύτερη επικοινωνία με τους γιατρούς τους».

Από την πλευρά της η Ρευματολόγος Ευαγγελία Καταξάκη, Διευθύντρια ΕΣΥ , Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας « Θριάσιο» και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρίας, τόνισε ότι οι επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα των αυτοάνοσων φλεγμονωδών νόσων δίνουν σήμερα στους γιατρούς εξαιρετικές δυνατότητες στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ΡΑ.

«Ο θεραπευτικός στόχος πρέπει να τίθεται από κοινού με τον ασθενή και δεν είναι άλλος από την επίτευξη μιας πλήρους και κοινωνικής ζωής. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη θεραπευτική επιτυχία είναι η δημιουργία μιας υγιούς και λειτουργικής σχέσης εμπιστοσύνης με τον ασθενή μας» τόνισε η γιατρός.

Η κυρία Λια Μπερτσιάδου Inflammation & Immunology Lead  της Pfizer Hellas τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Η πρωτοβουλία « Ζησε τη ζωή που σου αξίζει» που υλοποιούμε με τη συνεργία της ΡευΜΑζην, αλλά παράλληλα και η πολύτιμη συνεισφορά τους ως προς την πραγματικότητα που βιώνουν οι ίδιοι οι ασθενείς αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την επίτευξη του τελικού στόχου, που δεν είναι άλλος από την εξασφάλιση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής για όλους τους ασθενείς με ΡΑ».