Το 5% έως το 15% του πληθυσμού της Ελλάδας θα νοσήσει από τον κορωνοϊό όπως νοσεί από τη γρίπη κάθε χρόνο

0
469

Σε «κόκκινο συναγερμό» για την επόμενη φάση της επιδημίας του κορωνοϊού, βρίσκεται η κυβέρνηση αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τα αναμενόμενα κρούσματα του SARS Covit-19 που θα εμφανιστούν τις επόμενες εβδομάδες στη χώρα μας. Ήδη στις διαρκείς συσκέψεις που γίνονται  στο υπουργείο Υγείας και στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ληφθεί αποφάσεις για τη λήψη μέτρων, που θα δούμε το επόμενο διάστημα, καθώς οι εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν ότι ο κορωνοϊός αναμένεται να προσβάλει το 5% έως και το 15% του πληθυσμού δηλαδή πάνω από ένα 1.000.000 ανθρώπους  όπως άλλωστε προσβάλλει και η γρίπη κάθε χρόνο. Γι΄αυτό χρειάζεται ψυχραιμία και αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Συγκεκριμένα όπως είπε χθες κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση των ιατρικών συντακτών ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Λοιμωξιολόγους Σωτήρης Τσιόδρας : «Η επιδημία του φόβου και του πανικού είναι χειρότερη από τον ιό αυτό και τα 21 κρούσματα ή 31 κρούσματα ή 1000 κρούσματα. Υπολογίζεται ότι 5% με 15% του πληθυσμού προσβάλλεται κάθε χρόνο από τη γρίπη. Είναι 1.500.000 άνθρωποι που νοσούν από τη γρίπη κάθε χρόνο. Ωστόσο δεν υπάρχει πανικός. Όσον αφορά τον κορωνοϊό δεν θα κολλήσει το 75% του πληθυσμού, όπως ακούγεται! Στο μέλλον, σε ένα, δυο, τρία χρόνια ναι, μπορεί ενδεχομένως να κολλήσουν όλοι.  Όπως κολλάμε από τη γρίπη. Υπολογίζουμε με τα μαθηματικά μας μοντέλα και με την ελπίδα ότι ο καιρός θα παίξει ένα ρόλο στην αποφυγή της περαιτέρω διασποράς, ότι μπορεί να φτάσουμε το 10%, το 15% του πληθυσμού, μπορεί να είναι και πολύ λιγότερο, μπορεί να είναι το 5% αυτή την περίοδο και να αυξηθεί παραπάνω τον επόμενο  χειμώνα, που ευνοείται η μετάδοση τέτοιων ιών» τόνισε ο Τσιόδρας.

Οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας καταγράφουν όλο το υγειονομικό υλικό (π.χ μάσκες) και τα φάρμακα που έχει η χώρα μας. Στην επομένη φάση αυτά θα διατεθούν μόνο για τις ανάγκες των γιατρών και νοσηλευτών και των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Είναι εξαιρετικά σημαντικό  να μην μολυνθούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία οι οποίοι είναι στην πρώτη γραμμή και πρέπει να προστατευτούν.

Ήδη στη Γαλλία ο πρόεδρος Μακρόν  επισκέφτηκε τον αρμόδιο Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και δεσμεύτηκε για τις ανάγκες του υγειονομικού συστήματος όλο το αναγκαίο ιατρικό υλικό.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα και στην Ελλάδα υπάρχει συγκεκριμένος προγραμματισμός ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί: «Θα γίνει  Stockpiling σε υλικά για μέτρα ατομικής προστασίας. Έχει γίνει καταγραφή όλων των υπαρχόντων αποθεμάτων και stockpiling σε φάρμακα ειδικά για το νέο ιό. Έχει γίνει ενίσχυση ειδικών μονάδων της υπηρεσίας υγείας, που θα ασχοληθούν με τέτοιες περιπτώσεις, όπως έχει γίνει πρόβλεψη και για κλίνες εντατικής θεραπείας. Σας τονίζω εδώ, ότι το σύστημα υγείας ενισχύεται κατά το δυνατόν περισσότερο».

Τα μέτρα

Να εξεταστεί αν και ποιες περαιτέρω ενέργειες χρειάζονται προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, όπως προβλέπεται και στην πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ),  ζήτησε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον  υπουργό Υγείας Βασίλης Κικίλιας, τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα

Παράλληλα, θα συνεχιστεί η ενημερωτική καμπάνια του υπουργείου Υγείας προς τους πολίτες προκειμένου να τηρούν τα προληπτικά μέτρα.

Η ΠΝΠ περιλαμβάνει πέντε βασικά άρθρα.

-Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου.

-Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κοροναϊού.

-Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.

Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

-Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση υπουργείου υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.

Νοσοκομεία: Ειδικοί χώροι εξέτασης για τα ύποπτα κρούσματα έξω από τα νοσοκομεία και κλινικές απομόνωσης

Όπως σε όλη την Ευρώπη έτσι και στην Ελλάδα θα δημιουργούνται στα προαύλια των νοσοκομείων, ειδικοί χώροι διαλογής για τους ασθενείς που παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα κορωνοϊού όπως (βήχα, υψηλό πυρετό δύσπνοια, πνευμονία κλπ). Ο στόχος είναι να μην μεταδοθεί ο ιός μέσα στα θεραπευτήρια, γιατί τότε θα νοσήσουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές με συνέπεια να καταρρεύσει το υγειονομικό σύστημα.

Χθες ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισκέφθηκε το ΓΝΑ « Γεώργιος Γεννηματάς», το οποίο είναι ένα από τα νοσοκομεία όπου τοποθετούνται isolation boxes-ειδικά χωροθετημένα σημεία διαλογής-υποδοχής, για την ασφαλέστερη διαχείριση των υπόπτων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.

Θα τοποθετηθούν ακόμα 7 isolation boxes σε νοσοκομεία της χώρας που δεν διαθέτουν σημείο διαλογής εκτός του χώρου του νοσοκομείου.

Τα νοσοκομεία αυτά είναι τα εξής: ΓΝΑ «Λαϊκό», ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», ΓΝΑ «Σισμανόγλειο», ΠΓΝ «Αττικόν», ΓΝ Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων», Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και ΓΝ Καστοριάς.

Παράλληλα το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν και οι κλινικές των νοσοκομείων που θα νοσηλεύουν μόνο τα κρούσματα του κορωνοιού. Ήδη στο νοσοκομείο του Ρίο στην Πάτρα είναι η Οφθαλμολογική Κλινική, που διαθέτει 24 κλίνες. Στο νοσοκομείο αυτό, θυμίζουμε ότι νοσηλεύεται σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση ο 66χρονος σε θάλαμο αρνητικής πίεσης και άλλοι δυο συνταξιδιώτες του μέλη το γκρουπ που επέστρεψε από τους Αγίους Τόπους.