ΕΛΕΑΝΑ: Έξυπνες Συμβουλές που κάνουν τις δουλειές του σπιτιού πολύ πιο εύκολες

0
128

Εάν κάποιος βιώνει ήδη πόνο αρθρίτιδας στην καθημερινότητά του, το καθάρισμα μπορεί να είναι δυσβάσταχτο,  ειδικά επειδή μπορεί να προκαλέσει στο άτομο περισσότερο πόνο και κόπωση αργότερα.  «Ο επίμονος πόνος και η κόπωση μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής ενός ατόμου, καθώς και τη συναισθηματική του ευημερία», αναφέρει η  Γενική Γραμματέας της  Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝΑ ) Καίτη Αντωνοπούλου.

Αλλά, ενώ το καθάρισμα  θα είναι πάντα μια αγγαρεία, υπάρχουν τρόποι να το κάνετε λιγότερο δύσκολο ή αποθαρρυντικό. Αυτές οι πρακτικές λύσεις μπορούν να βοηθήσουν εσάς ή κάποιον που αγαπάτε να βρείτε καλύτερους τρόπους καθαρισμού, «με τον δικό σας ρυθμό, επιλέγοντας ποιες εργασίες θα κάνετε και πότε», αναφέρει η Πρόεδρος της ΕΛΕΑΝΑ. κα Αθανασία Παππά,

Επενδύστε σε εργαλεία καθαρισμού φιλικά για την αρθρίτιδα

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά φιλικά προς την αρθρίτιδα gadgets και εργαλεία στο εμπόριο, που βοηθούν τους ανθρώπους που ζουν με πόνο εξαιτίας του ρευματικού τους νοσήματος  και τους επιτρέπουν να παραμείνουν ανεξάρτητοι, καθιστώντας  τις καθημερινές εργασίες λιγότερο δύσκολες, όπως:

 • Σκούπες με μακριές λαβές για να μπορείτε να σκουπίζετε χωρίς να χρειάζεται να σκύβετε
 • Ξεσκονόπανο με επεκτεινόμενη λαβή για να καθαρίζετε περσίδες, σανίδες και ανεμιστήρες
 • Μια βούρτσα για τρίψιμο με μακριά λαβή για να καθαρίσετε το ντους/μπανιέρα και τα παράθυρα
 • Aυτοκινούμενη ηλεκτρική σκούπα ή σκούπα ρομπότ
 • Σφουγγαρίστρα ατμού για να μαλακώσετε τη βρωμιά, ώστε να είναι πιο εύκολο να σκουπίζεται πιο εύκολα
 • Γάντι μπάνιου από νάιλον ή πετσετέ, για να χρησιμοποιείτε  ολόκληρο το χέρι σας αντί για τις μικρές αρθρώσεις του χεριού σας
 • Ένα μικρό σκαμπό για εύκολη πρόσβαση σε ψηλά ντουλάπια και ράφια ή για να κάθεστε όταν καθαρίζετε επιφάνειες κοντά στο έδαφος
 • Ένα μετακινούμενο καλάθι ρούχων για τη μεταφορά ρούχων
 • Ένα παχύ μαξιλαράκι γονατίσματος για να σας παρέχει άνεση όταν πρέπει να γονατίσετε

Βασιζόμενες  σε αυτά τα εργαλεία, θα εξασφαλίσετε ότι πονάτε λιγότερο  τις περισσότερες φορές. Επιπλέον, όταν βρίσκετε ένα εργαλείο που σας επιτρέπει να κάνετε μια εργασία πιο εύκολα και πιο ανεξάρτητα, είναι πιο πιθανό να εκτελέσετε την εργασία  και να αποφύγετε την απώλεια μυϊκής μάζας.

Διπλασιάστε τις  προμήθειες

Εάν το σπίτι σας έχει δύο ή περισσότερους ορόφους, κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να έχετε  ένα σετ προμηθειών καθαρισμού σε κάθε όροφο. Με αυτόν τον τρόπο, δεν χρειάζεται να μεταφέρετε βαριά μπουκάλια απορρυπαντικών, σφουγγαρίστρες και ηλεκτρικές σκούπες πάνω και κάτω από τις σκάλες. Φροντίστε π.χ. να έχετε απολυμαντικά μαντηλάκια κατά των αλάτων σε κάθε μπάνιο για να κάνετε το καθημερινό σκούπισμα. Αυτό βοηθά στην αποφυγή συσσώρευσης βρωμιάς και αλάτων που απαιτεί τρίψιμο.

Ελαφρύνετε την ποσότητα και μειώστε το βάρος

Το να μεταφέρετε βαριά μπουκάλια απορρυπαντικού, ογκώδεις ηλεκτρικές σκούπες και υπερχειλισμένα καλάθια ρούχων απλά δεν κάνει καλό στις αρθρώσεις σας και μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε γλίστρημα και πτώση. Κάντε τις ακόλουθες έξυπνες κινήσεις:

 • Χρησιμοποιήστε κάψουλες απορρυπαντικού ή μικρότερα δοχεία αντί για μεγάλα δοχεία απορρυπαντικού.
 • Μεταφέρετε τα υγρά απορρυπαντικά σε μικρότερα, πιο εύχρηστα μπουκάλια.
 • Μοιράστε τα ρούχα έτσι ώστε να μην υπάρχει ένα μεγάλο φορτίο
 • Αλλάξτε τις κατσαρόλες, τα τηγάνια και τα πιάτα με αυτά μικρότερου βάρους.

Βασιστείτε σε μεγάλους μύες

Υπάρχουν τεχνικές που προστατεύουν τις αρθρώσεις και  μπορούν να κάνουν το καθάρισμα ευκολότερο, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης  σε μεγάλους μύες αντί για τις μικρές αρθρώσεις για το καθάρισμα και το ξεσκόνισμα. Για παράδειγμα, συνιστάται να χρησιμοποιείτε ένα νάιλον ή υφασμάτινο γάντι (ή παλιές κάλτσες στα χέρια σας) αντί για ένα ξεσκονόπανο, ώστε να χρησιμοποιείτε ολόκληρο το χέρι και τον ώμο σας και όχι μόνο τη δύναμη του χεριού σας για να το πιάσετε.

Συνιστάται επίσης η χρήση της κατάλληλης μηχανικής του σώματος για ανύψωση και κάμψη-Λυγίστε τα γόνατα και τους γοφούς αντί να στρογγυλεύετε την πλάτη σας, κάτι που μπορεί να επιβαρύνει δυσμενώς τη σπονδυλική στήλη.

Επιστρατεύστε την οικογένειά σας

Το καθάρισμα του σπιτιού δεν πρέπει να γίνεται από έναν, ειδικά αν ζείτε με μέλη της οικογένειας ή με συγκάτοικους. Συνεργαστείτε με τους αγαπημένους σας για να μοιράσετε μερικές από τις δουλειές, αναθέτοντας ορισμένες από τις εργασίες που είναι πιο επίπονες για εσάς. Για παράδειγμα, ζητήστε από κάποιο άλλο μέλος του σπιτιού   να ανεβοκατεβάζει τα άπλυτα από τις σκάλες ή να σας βοηθήσει να αδειάσετε το πλυντήριο πιάτων.

Κάντε ένα διάλλειμα

Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να αποφύγετε να πιέζετε τον εαυτό σας πάρα πολύ στην αναζήτηση της τελειότητας. «Μπορεί να υπάρχει μια αίσθηση ενοχής όταν ένα άτομο δεν είναι σε θέση να διατηρήσει το σπίτι του όπως συνήθιζε πριν εμφανιστεί το ρευματικό νόσημα καταλήγει η κα Αντωνοπούλου. «Να θυμάστε ότι δεν πειράζει να κάνετε διαλείμματα, να προγραμματίσετε τις εργασίες καθαρισμού για μια μέρα που ο πόνος είναι λιγότερος και να ζητήσετε βοήθεια.

Να είστε ευγενικοί με το σώμα σας και προσπαθήστε να μην εκνευρίζεστε αν όλα δεν είναι τέλεια» προτείνει η κα Παππά.

Περισσότερες πληροφορίες στο websiteτης ΕΛΕΑΝΑ www.arthritis.org.gr