Κολύμβηση: Η ευεργετική άσκηση για τους 50plus

0
1109

Το σώμα μας μιλάει μέσα από τον πόνο. Και εμείς πρέπει να το ακούμε και να δίνουμε σημασία στα σημάδια που μας στέλνει. Εάν είστε 50plus, λοιπόν, και εξαιτίας της εργασίας σας ή της καθιστικής ζωής πονάτε στον αυχένα, στην πλάτη, στους ώμους, δεν έχετε αντοχή και νιώθετε ότι γερνάτε γρήγορα, τότε η κολύμβηση είναι ένας ιδανικός τρόπος για να αποκτήσετε μια εξαιρετικά φυσική κατάσταση, που θα σας βοηθήσει να “χτίσετε” ένα δυνατό μυοσκελετικό σύστημα για τις επόμενες δεκαετίες που θα έρθουν. Το δύσκολο δεν είναι η κολύμβηση. Το δύσκολο είναι η απόφαση να σηκωθείτε από τον καναπέ και να βάλετε το κολύμπι στη ζωή σας. Έτσι καθώς θα μεγαλώνετε θα έχετε ήδη φροντίσει το σώμα σας και αυτό, να είστε σίγουροι, ότι θα σας το ανταποδώσει με τον καλύτερο τρόπο.

Η κολύμβηση και οι ασκήσεις στο νερό μπορούν να είναι η καλύτερη μορφή άσκησης καθώς μειώνουν τον κίνδυνο πτώσεων στους ηλικιωμένους, χάρη στη βελτίωση της ισορροπίας και στην ενίσχυση των μυών του κορμού που προσφέρουν. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας παλαιότερης μελέτης που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Epidemiology. Ο βασικός παράγοντας που η κολύμβηση είναι ευεργετική για τους 60 plus, είναι επειδή οι ασκήσεις στο νερό μπορούν να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση, έχουν ελάχιστον κίνδυνο τραυματισμού και δεν καταπονούν τις αρθρώσεις, που λόγο ηλικίας έχουν αρχίσει να εμφανίζουν προβλήματα και να πονάνε. Γι΄ αυτό η κολύμβηση και οι δραστηριότητες μέσα στο νερό, είναι η ιδανική άσκηση για τους ηλικιωμένους, ένας ευχάριστος τρόπος να ενισχύσουν το μυοσκελετικό τους σύστημα αλλά  και το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό.

Παράλληλα είναι ένας ανέξοδος τρόπος να αποφύγουν την αύξηση του σωματικού βάρους, το οποίο βοηθά στην αποφυγή εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας, μιας από τις κυριότερες αιτίες πόνου και αναπηρίας. Κυρίως, όμως, συμβάλλει στην αποφυγή καταγμάτων είτε από πτώση είτε από οστεοπόρωση, τα οποία έχουν υψηλή θνησιμότητα μας λέει ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Dr Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής και Διευθυντής του Τμήματος Αναίμακτης-Μη Μεταγγιστικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Κλινική Περιστερίου.

Επίσης η κολύμβηση ωφελεί την υγεία, την ευεξία, την ψυχική κατάσταση και επομένως προσφέρει καλή ποιότητα ζωής σε άνδρες και γυναίκες μετά την ηλικία των 60 plus.

Ας δούμε αναλυτικά  ποια είναι τα οφέλη της κολύμβησης στους ηλικιωμένους:

Δυναμώνει το σώμα

Το πέρασμα του χρόνου επιδρά αρνητικά στο σώμα, το οποίο χάνει τις δυνάμεις και την αντοχή του σταδιακά. Η κολύμβηση και γενικά η άσκηση στο νερό βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, το οποίο είναι το κλειδί για την αποφυγή πολλών παθήσεων και τραυματισμών, και τη μείωση του χρόνιου πόνου.

Δυναμώνει τους μυς

Η γήρανση συνοδεύεται πάντοτε από μυϊκή απώλεια, η οποία οδηγεί σε μειωμένη δύναμη. Το κολύμπι είναι φιλικό στις αρθρώσεις και τονώνει όλους τους μυς του σώματος ταυτόχρονα, λόγω της αντίστασης του νερού, το οποίο είναι περίπου δώδεκα φορές πυκνότερο από τον αέρα. Ο ασκούμενος νοιώθει ότι φέρει μόνο το ήμισυ του βάρους του, ποσοστό που μειώνεται όσο πιο ψηλά είναι το νερό στο σώμα (έως τη μέση ή έως τους ώμους). Ρόλο παίζει και η ταχύτητα της βάδισης -όσο πιο γρήγορη τόσο περισσότερη η αντίσταση και τόσο μεγαλύτερη η αύξηση της μυϊκής δύναμης.

Βελτιώνει την ισορροπία

Η διατήρηση της ισορροπίας πρέπει να γίνεται στόχος κάθε ανθρώπου που γερνά και αυτό επιτυγχάνεται μόνο με την άσκηση. Οι περισσότεροι όμως ηλικιωμένοι έχουν περιορισμούς στη σωματική δραστηριότητα που μπορούν να κάνουν. Συνήθως καταφεύγουν στο περπάτημα, αλλά αυτό δεν αρκεί για να ενισχύσει αρκετά τους μυς του κορμού και να βελτιώσει την ισορροπία, σε αντίθεση με την κολύμβηση. Έτσι, όσοι κολυμπούν  αποφεύγουν σε μεγάλο ποσοστό τις πτώσεις, οι οποίες σε αυτές τις ηλικίες οδηγούν πολλές φορές σε κατάγματα.

Βελτιώνει την ευλυγισία

Η διατήρηση της ευλυγισίας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη τραυματισμών. Η γήρανση στερεί την κινητικότητα και την ευλυγισία αλλά το κολύμπι αναχαιτίζει αυτήν την πορεία. Οι αρθρώσεις εξακολουθούν να κινούνται σε ένα φυσιολογικό εύρος χωρίς να πονάνε, και οι μύες γίνονται αρκετά δυνατοί για να υποστηρίζουν τις αρθρώσεις. Επίσης, το κολύμπι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του συντονισμού των μυών, στη μείωση του πόνου και στη βελτίωση της στάσης του σώματος.

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης

Η μειωμένη οστική πυκνότητα επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση (και τους άνδρες) και τις αφήνει ευάλωτες σε πολλές αρθριτικές παθήσεις. Η απώλεια οστικής μάζας και η μικροαρχιτεκτονική επιδείνωση του οστικού ιστού σχετίζονται άμεσα με μείωση της αντοχής των οστών και στη συνέχεια με αυξημένο κίνδυνο κατάγματος, γεγονός που τελικά οδηγεί σε καταστάσεις κλινικά γνωστές ως οστεοπενία και οστεοπόρωση. Τα οστεοπορωτικά κατάγματα ευθύνονται για την υπερβολική νοσηρότητα, χρόνιο πόνο, μείωση της ποιότητας ζωής και εισαγωγή σε ιδρύματα μακροχρόνιας περίθαλψης.

Δραστηριότητες όπως το κολύμπι μπορούν να μειώσουν αυτούς τους κινδύνους, ενισχύοντας την πυκνότητα των οστών. Το aqua αερόμπικ, που περιλαμβάνει περπάτημα στο νερό, χορό και άλλες αεροβικές ασκήσεις, είναι ένας τρόπος άσκησης που βοηθά στην επιβράδυνση της οστικής απώλειας.