Η πρώτη εξατομικευμένη θεραπεία σε 4χρονο ασθενή στο Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας της «Ελπίδας»

0
203

Σταθμό για την ιατρική επιστήμη στην χώρα μας και για τα παιδιά με καρκίνο αποτελεί η πραγματοποίηση της πρώτης Εξατομικευμένης θεραπείας από το μοναδικό στη χώρα μας Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας για παιδιά και εφήβους της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ».

H θεραπεία που έγκειται στη χορήγηση ειδικών λεμφοκυττάρων που εξοντώνουν τα μολυσμένα κύτταρα, εφαρμόστηκε σε ένα παιδάκι μόλις 4 ετών, δίνοντας του ελπίδα ζωής εκεί όπου όλες οι άλλες θεραπείες δεν είχαν προοπτική.

Πλέον τα παιδιά και οι έφηβοι δεν θα χρειάζεται να μεταφέρονται σε εξειδικευμένα Κέντρα του  εξωτερικού, καθώς αυτές οι πρωτοποριακές γονιδιακές θεραπείες πραγματοποιούνται αποκλειστικά στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ».

Η δημιουργία του εμβληματικού αυτού έργου είναι μια ακόμα προσφορά του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» στην ελληνική κοινωνία και της Προέδρου του κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, της οποίας το όραμα είναι «4 στα 4 παιδιά να γίνονται καλά».  Ένα όραμα ζωής που μοιάζει να αρχίζει να πραγματοποιείται.

Τη σπουδαιότητα αυτού του επιτεύγματος τόνισε σήμερα με  την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο ο υπουργός Υγείας κύριος Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος συνεχάρη από κοντά το Διοικητή των Νοσοκομείων Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και «Π.&Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» κύριο Μανώλη Παπασάββα και την ομάδα που πραγματοποίησε την επαναστατική αυτή θεραπεία, με επικεφαλής τον Παιδίατρο Αιματολόγο-Ογκολόγο, Επιστημονικό Υπεύθυνο του Κέντρου Δρ. Ευγένιο Γουσέτη, καθώς και να πληροφορηθεί αναλυτικά για την πορεία υγείας του μικρού ασθενούς.

Ο υπουργό συνεχάρη και ευχαρίστησε την Πρόεδρο της «ΕΛΠΙΔΑΣ» κυρία Βαρδινογιάννη, από τη  συνομιλία τους μέσω skype.

«H«ΕΛΠΙΔΑ» έχει αποδείξει στη διάρκεια των χρόνων τη συγκλονιστική της στάση δίπλα στα παιδιά μας και στις ελληνικές οικογένειες και στις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια.  Δίπλα στον ανθρώπινο πόνο, δίπλα στην αγωνία των γονιών.  Και τις πιο πολλές φορές τα παιδιά τα οποία τα περνάνε αυτά τα καταφέρνουν και στέκονται όρθια και δυνατά.

Και με αυτή τη νέα πρωτοβουλία που έχετε αναλάβει, μαζί με το Νοσοκομείο μας το Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», αυτή τη νέα κυτταρική θεραπεία, δίνετε ελπίδα σε ακόμα πιο πολλά παιδιά.  Αυτή την θεραπεία που είχα την τύχη και την τιμή να μου παρουσιάσουν σήμερα λεπτομερώς εξαιρετικοί επιστήμονες και γιατροί. Η νέα τεχνολογία στην υπηρεσία του ανθρώπου και της ανθρώπινης ζωής» είπε ο υπουργός.

Από την πλευρά της η κυρία Βαρδινογιάννη ευχαρίστησε τον κύριο Κικίλια για την ουσιαστική του στήριξη στην πραγματοποίηση αυτού του έργου, που ήταν για την ίδια ένα «όνειρο ζωής», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ενώ δεσμεύτηκε πως η «ΕΛΠΙΔΑ» θα συνεχίσει να αγωνίζεται και για άλλες πρωτοπορίες στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου.  Παράλληλα, η κυρία Βαρδινογιάννη συνεχάρη τον κύριο Κικίλια για τη διαχείριση της πανδημίας στην χώρα μας

«Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά σας υποδεχόμαστε για άλλη μια φορά στο Νοσοκομείο μας και μάλιστα σε μια τόσο σημαντική στιγμή για την «ΕΛΠΙΔΑ». Γιατί ένα όνειρο ζωής, κάτι που φαινόταν άπιαστο πριν μερικά χρόνια, τώρα γίνεται πραγματικότητα και μάλιστα μέσα στο Νοσοκομείο μας, στο Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας για παιδιά και εφήβους. Η υπόσχεση και η δέσμευσή μας πως θα  καταφέρουμε να δώσουμε ελπίδα εκεί όπου οι άλλες θεραπείες έχουν αποτύχει, και πως θα έρθει η μέρα όπου 4 στα 4 παιδιά θα γίνονται καλά, αρχίζει να πραγματοποιείται».

Η γονιδιακή θεραπεία κατά του ερπητοϊού EbsteinBarr

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαΐου η αποτελεσματική εξατομικευμένη κυτταρική θεραπεία με ειδικά κυτταροτοξικά λεμφοκύτταρα εναντίον του ιού EbsteinBarr (EBV) στο Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής θεραπείας της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΗ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ –  ΕΛΠΙΔΑ».

Στον 4χρονο ασθενή, που είχε παρουσιάσει ανθεκτική στα φάρμακα EBV-λοίμωξη μετά από μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, χορηγήθηκαν ειδικά κύτταρα με στόχο να εξοντώσουν όλα τα μολυσμένα με τον EBV κύτταρα.

Ενώ σε υγιείς ανθρώπους με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα ο EBV προκαλεί ήπια λοίμωξη, σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς και ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν μεταμοσχευτεί μπορεί να προκαλέσει λέμφωμα με κακή πρόγνωση.

Για αυτούς τους ασθενείς η συμβατική θεραπεία εκριζώνει τον ιό σε ένα ποσοστό 50%,  οι υπόλοιποι ασθενείς αναπτύσσουν διάχυτη λεμφουπερπλαστική νόσο σχετιζόμενη με τον EBV και καταλήγουν.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μία κυτταρική θεραπεία η οποία βασίζεται στην έγχυση EBV ειδικών Τ-λεμφοκυττάρων, τα οποία απομονώνονται από το αίμα δοτών, που έχουν μολυνθεί με τον ιό και έχουν αναπτύξει ανοσία.

Η απομόνωση και επεξεργασία των κυττάρων γίνεται κάτω από αυστηρές συνθήκες με τη χρησιμοποίηση κατάλληλης συσκευής, η οποία διασφαλίζει τον πολλαπλασιασμό και την επιλογή των EBV-ειδικών κυττάρων.