Γιατί ο ΠΟΥ «πάγωσε» ελπιδοφόρο φάρμακο για τον Covid-19 που πήραν και Ελληνες ασθενείς;

0
195

Τι συμβαίνει με  το ελπιδοφόρο φάρμακο για τη θεραπεία του Covid-19, τη θειική υδροξιχλωροκίνη, που έχει χορηγηθεί πειραματικά και σε Έλληνες ασθενείς που νοσηλεύονταν στις εντατικές; Γιατί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ουσιαστικά την έβαλε στον «πάγο», μετά από στοιχεία που τη σχετίζει με αυξημένο κίνδυνο θανάτου και καρδιακές αρρυθμίες στους ασθενείς με COVID-19; Υπάρχουν κίνδυνοι για τους Έλληνες ασθενείς αλλά και τους υγειονομικούς που την έλαβαν ως μέσο χημειοπροφύλαξης;

Πολλά είναι τα ερωτήματα που έχουν ανακύψει για το οικονομικό χάπι κατά της ελονοσίας, τη θειική υδροξυχλωροκινη, τις τελευταίες ημέρες μετά τη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, που σχετίζει το φάρμακο με αυξημένο κίνδυνο θανάτου και αρρυθμίες στην καρδιά των ασθενών με κορωνοϊό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε τη Δευτέρα, την προσωρινή εξαίρεσή της, από τη μελέτη Solidarity, που αφορά φάρμακα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν έως θεραπεία για τον κορωνοϊό. Το πόρισμα των αποτελεσμάτων θα ανακοινωθεί έως τα μέσα Ιούνιου. Έως τότε «οι χιλιάδες ασθενείς από τις 17 χώρες που συμμετέχουν στη μελέτη Solidarity, και έχουν ήδη ξεκινήσει τη χρήση υδροξυχλωροκίνης, μπορούν να ολοκληρώσουν τη θεραπεία τους» όπως ανέφερε σε νεότερη ανακοίνωση του την Τρίτη το βράδυ.

Στην Ελλάδα

Η είδηση όπως ήταν φυσικό σήμανε συναγερμό και στην Ελλάδα και μάλιστα για το θέμα ρωτήθηκε στη χθεσινή τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου, ο Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας: «Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αξιολογεί τα επιστημονικά στοιχεία και θα αποφασίσει εάν θα  αλλάξουν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα των ασθενών και τα πρωτόκολλα χημειοπροφύλαξης υγειονομικών» είπε και συνέχισε: «Άμεσα θα δούμε αν πρέπει να αλλάξουμε τον αλγόριθμο με αυτά τα δεδομένα ή αν πρέπει να περιμένουμε».

Τα καλά νέα, είναι ότι πλέον στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται λίγοι ασθενείς με COVID-19 (61 σε απλές κλίνες, 30 σε ΜΕΘ, ΜΑΦ, και θαλάμους αρνητικής πίεσης, και 17 διασωληνωμένοι) οι οποίοι λαμβάνουν αγωγή θειική υδροξυχλωροκίνη συνδυαστικά με άλλα φάρμακα.

Απαντώντας στο ερώτημα αν η υδροξυχλωροκίνη βοηθά ή όχι τη βελτίωση της υγείας των ασθενών, είπε ότι θα αξιολογηθούν τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί στο Μητρώο Ασθενών με κορωνοϊό και θα γίνουν σχετικές επιστημονικές δημοσιεύσεις.

Οι παρενέργειες

Στο Σύστημα Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ έχουν δηλωθεί μόλις 3 ανεπιθύμητες ενέργειες που αφορούσαν στη χλωροκίνη και την υδροξυχλωροκίνη, αλλά «καμία από αυτές δεν είχε καρδιολογικές επιπλοκές» διευκρίνισε ο Τσιόδρα.

Όσον αφορά τη χημειοπροφύλαξη σε υγειονομικούς, η χορήγηση του φαρμάκου, ήταν εθελοντική και έγινε σε μικρό αριθμό ατόμων: «όταν δίνεις ένα φάρμακο υπάρχει πάντα ο φόβος, γι΄ αυτό έγινε σε αυστηρό πλαίσιο υγειονομικής επιτήρησης με το ιατρό τους», εξήγησε ο καθηγητής.

Τέλος ο κ. Τσιόδρας είπε ότι : «Ο ΠΟΥ δεν το καταδίκασε. Έβαλε απλά ένα στοπ μέχρι την αξιολόγηση. Θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα πριν πούμε την τελική κουβέντα γι’ αυτό το φάρμακο».

Η  χρήση της υδροξυχλωροκίνης προωθήθηκε στη Γαλλία από τον αμφιλεγόμενο καθηγητή Ντιντιέ Ραούλτ για τη θεραπεία του Covid-19. Οι Γαλλικές αρχές μετά τη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet απαγόρευσαν την συνταγογράφησή του σε ασθενείς με covid-19 με εξαίρεση τις κλινικές μελέτες. Το φάρμακο υπερασπίζονται με σθένος οι πρόεδροι των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο.