Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η ταλαιπωρία προκαλούν καρδιακά επεισόδια

0
222

Προσοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες, προειδοποιούν οι ειδικοί, καθώς μπορεί να προκαλέσουν αιφνίδια καρδιακά επεισόδια. Η πρωτοφανής κακοκαιρία που έπληξε πολλές περιοχές της χώρας, όπως την Αττική και τα νησιά μας, προκάλεσε μεγάλες καταστροφές. Η έντονη χιονόπτωση κάλυψε τα πάντα, δέντρα κόπηκαν και έπεσαν πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα ενώ οι περισσότεροι δρόμοι έγιναν παγοδρόμια, προκαλώντας πρωτοφανή ταλαιπωρία στους οδηγούς των αυτοκινήτων, στους δρόμους της πρωτεύουσας, με αποκορύφωμα την απαράδεκτη κατάσταση στην Αττική οδό, όπου εγκλωβίστηκαν χιλιάδες αυτοκίνητα, με ηλικιωμένους και μικρά παιδιά, που ξεπάγιασαν μέχρι ο στρατός (αλήθεια τώρα;) και η αστυνομία να τους βοηθήσει να φτάσουν στο σπίτι τους.

Με το πρώτο φως της μέρας σήμερα, πολλοί βγήκαν με φτυάρια στα χέρια για να καθαρίσουν την είσοδο του σπιτιού τους ή να ξεκολλήσουν το αυτοκίνητο τους που το παράτησαν χθες, που η κακοκαιρία «Ελπίδα» ( μα είναι όνομα αυτό;) μας έπιασε στον ύπνο και βρήκε τους περισσότερους οδηγούς στους δρόμους, χωρίς αλυσίδες. «Όμως καλό είναι να γνωρίζετε ότι εκτός από τον κίνδυνο των πτώσεων που είναι πολύ συχνός σε αυτές τις περιπτώσεις το κρύο, επιταχύνει τους κτύπους της καρδιάς, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση»  αναφέρει η επεμβατική καρδιολόγος Dr. Leslie Cho, καθηγήτρια Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Case Western Reserve.

Επιπλέον, το κρύο συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, για να μειωθεί η αποβολή θερμότητας. Όταν μάλιστα φυσάει και δυνατός, παγωμένος αέρας, οι αντιδράσεις αυτές είναι ακόμα εντονότερες και η αύξηση της πίεσης μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

«Η καρδιά κινδυνεύει ακόμα περισσότερο εάν το κρύο συνδυάζεται με κάποια έντονη δραστηριότητα. Ο συνδυασμός λ.χ. της παγωνιάς με το φτυάρισμα του χιονιού μπορεί να προκαλέσει σπασμό και συστολή των αρτηριών», λέει ο Dr. Sam Kazziha, διευθυντής του Καρδιαγγειακού Τμήματος στο Νοσοκομείο Henry Ford Macomb Hospital του Ντιτρόιτ.

Εξίσου επιβαρυντικό μπορεί να είναι το προσπαθεί να ξεκολλήσει κάποιος το αυτοκίνητό του από τα χιόνια ή το να διασχίζει μεγάλες αποστάσεις με τα πόδια.

Άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες

«Όταν χιονίζει, βλέπουμε πολλούς ασθενείς οι οποίοι υφίστανται έμφραγμα ενόσω καθαρίζουν τον δρόμο από το χιόνι», λέει Dr. Kazziha. «Οι περισσότεροι είναι μεσήλικες οι οποίοι αγνόησαν τους παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα που είχαν». Στους κινδύνους αυτούς συμπεριλαμβάνεται το ιστορικό:

-Προηγούμενου εμφράγματος.

-Προηγούμενης καρδιαγγειακής νόσου.

-Υπέρταση.

-Σακχαρώδη διαβήτη.

-Υψηλής χοληστερόλης.

«Όσοι ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες μπορεί να έχουν στενώσεις στις αρτηρίες της καρδιάς», τονίζει ο Dr. Kazziha. «Δυστυχώς, ο κόσμος υποτιμά το πόσο κουραστικό είναι το φτυάρισμα του χιονιού για την καρδιά. Νομίζουν ότι αν το σπρώξουν λίγο στην άκρη δεν κινδυνεύουν. Δεν συνειδητοποιούν όμως πόση προσπάθεια χρειάζεται για να μετακινήσεις κάτι τόσο βαρύ. Πόσο μάλλον που η προσπάθεια γίνεται στο κρύο, ακόμα κι όταν φυσάει δυνατός αέρας».

Από καρδιολογικές επιπλοκές κινδυνεύουν ακόμα και οι 50άρηδες που πιστεύουν ότι έχουν καλή φυσική κατάσταση και έτσι το παρακάνουν.

Ο κίνδυνος για την καρδιά είναι ακόμα μεγαλύτερος στο κρύο, μετά από ένα μεγάλο γεύμα. Το ίδιο και αν στη διάρκεια του φτυαρίσματος, πίνει κάποιος αλκοόλ για να ζεσταθεί. Και τα δύο μπορεί να αποδειχθούν ολέθρια προειδοποιεί ο Dr. Kazziha.

Ποιοι δεν πρέπει να καταπονούνται στο κρύο

Ο Dr. Kazziha τονίζει ότι ορισμένα άτομα υψηλού κινδύνου δεν πρέπει να καταπονούν ποτέ το σώμα τους στο κρύο. Αυτοί είναι:

-Όσοι έχουν περάσει έμφραγμα.

-Όσοι έχουν κάνει εγχείρηση στεφανιαίας παράκαμψης (by pass)

-Όσοι φέρουν στεντ.

-Όσοι έχουν ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας.

-Οι πάσχοντες από υπέρταση.

Για να είστε πιο ασφαλείς

Αν θέλετε οπωσδήποτε να καθαρίσετε τα χιόνια ή να κάνετε οτιδήποτε κοπιώδες σε υπαίθριο χώρο, παρά το δυνατό κρύο, ο Dr. Kazziha συνιστά να προσέξετε τα εξής:

-Να ντυθείτε ζεστά και σε στοιβάδες. Να βάζετε πολλά ρούχα, το ένα πάνω από το άλλο. Το τελευταίο ιδανικά πρέπει να είναι αντιανεμικό και αδιάβροχο. Μην ξεχάσετε τον σκούφο, τα γάντια και τις γαλότσες. Καλύψτε τη μύτη και το στόμα σας για να μειώσετε την εισπνοή κρύου αέρα.

-Μην κάνετε πολλή δουλειά μονομιάς. Να κάνετε συχνά διαλείμματα κι ας σας πάρει περισσότερη ώρα η δουλειά που θέλετε να κάνετε.

-Αν φτυαρίζετε χιόνι, να μη βάζετε βαθιά το φτυάρι. Να σπρώχνετε στο πλάι το επιφανειακό στρώμα του, αντί να το σηκώνετε. Να καθαρίζετε μια μικρή περιοχή και ύστερα να ξεκουράζεστε λίγο.

-Αν έχετε τη δυνατότητα, ζητήστε από κάποιον υγιή, γυμνασμένο νέο της οικογένειάς σας να σας βοηθήσει.