ΠΑΣΠΑΜΑ : Έκκληση για αίμα μετά τις δραματικές ελλείψεις του Ιουλίου

0
538

Έκκληση για αίμα κάνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΠΑΣΠΑΜΑ), μετά τις δραματικές ελλείψεις που έχουν προκύψει στα νοσοκομεία της χώρας. Ο Σύλλογος εκφράζει την έντονη αγωνία του και εκπέμπει σήμα κινδύνου “για την παρατεταμένη, έντονη μείωση αποθεμάτων αίματος στη χώρα μας, που παρατηρείται από τα τέλη Ιουλίου”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του.

Σημειώνεται ότι οι ελλείψεις αίματος δεν θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή μόνο όσων πάσχουν  από μεσογειακή αναιμία  ή δρεπανοκυτταρική νόσο, αλλά και όλων των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη από μετάγγιση αίματος π.χ ασθενείς που χρειάζεται να υποβληθούν σε χειρουργεία όπως θύματα από τροχαία ατυχήματα, έγκυες, καρκινοπαθείς κλπ.

Η Μεσογειακή Αναιμία ή Θαλασσαιμία (γνωστή παλαιότερα ως αναιμία του Cooley) και Δρεπανοκυτταρική Νόσος, χαρακτηρίζονται από βαριά αναιμία από τη βρεφική ηλικία. Είναι κληρονομικές ασθένειες και η μοναδική θεραπευτική τους αντιμετώπιση βασίζεται σε συστηματικές μεταγγίσεις αίματος ανά 10-15 ημέρες η οποία ωστόσο υπονομεύεται λόγω της έλλειψης αίματος με επιπλοκές για την υγείας τους όπως καρδιολογικά προβλήματα, εστίες εξωμυελικής αιμοποίησης, πνευμονική υπέρταση, οστεοπόρωση, παραμορφωτικές σκελετικές ανωμαλίες, ενδοκρινικές διαταραχές, ισχαιμία των οργάνων κ.α

Οι πάσχοντες είναι όμηροι της έλλειψης αίματος με αναβολές μεταγγίσεων ή στην καλύτερη περίπτωση τη μετάγγιση μειωμένης ποσότητας αίματος γεγονός που επιτείνει την ταλαιπωρία τους αφού αναγκάζονται να προσέρχονται κάθε 5 – 7 ημέρες στο νοσοκομείο.

Επιπλέον εν’ όψει του δεύτερου κύματος πανδημίας του κορωνοϊού και παρά τις συστάσεις των αρμοδίων αρχών για ασφαλείς αποστάσεις και αποφυγή συνωστισμού, οι πάσχοντες σε αρκετές μεγάλες Μονάδες όπως του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» συνωστίζονται και συγχρωτίζονται λόγω της αναγκαστικής συχνότερης προσέλευσή τους για μετάγγιση.

Με τις επικρατούσες συνθήκες η αντιμετώπιση της έλλειψης αίματος είναι επιτακτική δεδομένου ότι οι Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου αποτελούν κλειστού τύπου Τμήματα, όπου η διασπορά του κορωνοϊού είναι ταχεία και οι πάσχοντες διατρέχουν, εκτός των επιπλοκών της νόσου από την αναιμία λόγω της έλλειψης αίματος, και αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από τον COVID-19.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΠΑΣΠΑΜΑ) απευθύνει έκκληση σε όλο τον κόσμο που μπορεί να προσφέρει αίμα, να προσέλθει στα παρακάτω νοσοκομεία και να αιμοδοτήσει για τα άτομα με Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο αλλά και για τον όποιο συνάνθρωπο το έχει ανάγκη.

– Παίδων «Η Αγία Σοφία» (καθημερινά και Σαββατοκύριακο 8.30-13.30 καθώς Παρασκευή και απόγευμα 16.00-19.30 κατόπιν συνεννόησης 2107452036).

-Λαϊκό (Δευτέρα και Τρίτη 9.00-14.00, Τετάρτη και Πέμπτη 9.00-17.00, Παρασκευή 12.00-19.00 και Σαββατοκύριακο 9.00-14.00).

– Ιπποκράτειο Αθηνών (καθημερινά 8.30-14.00 και Σαββατοκύριακο 9.00-13.30).

– Γενικό Κρατικό Αθηνών (καθημερινά 8.30-18.00 και Σαββατοκύριακο 8.30-14.00).

– Γενικό Κρατικό Νίκαιας (καθημερινά 8.00-14.00 και Σαββατοκύριακο 8.30-13.30).

– Ευαγγελισμός (Δευτέρα και Τετάρτη 8.30-17.30, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 8.30-14.30 και Σαββατοκύριακο 9.00-14.00).

– ή στο κοντινότερο νοσοκομείο της περιοχής σας.

Να σημειωθεί ότι σήμερα το πρωί τα μέλη του  Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το νοσοκομείο, για τις ελλείψεις αίματος και την ταλαιπωρία των ασθενών. Μαζί τους ήταν μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο ΠΑΣΠΑΜΑ και η Πανελλήνια  Εταιρεία Προστασίας Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία – ΠΕΠΠΑΜΑ.

Τη διαμαρτυρία στήριξε και ο Αχαϊκός Σύλλογος Προστασίας Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία – ΑΣΠΠΑΜΑ. «Χωρίς επαρκείς ποσότητες αίματος ξανά και ξανά διεκδικούμε τα αυτονόητα από την πολιτεία Φτάνει πια!» ήταν τα συνθήματα που έγραφαν στα πλακάτ.  Αντιπροσωπεία Πασχόντων συνάντησε τον Διοικητή του Νοσοκομείου και συζήτησε για τις ελλείψεις αίματος.