Τι να προσέχουν οι διαβητικοί στις καλοκαιρινές διακοπές. 

0
315

Το Καλοκαίρι μπορεί να εξελιχθεί σε επικίνδυνη εποχή για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, εάν χαλαρώσουν και δε δείξουν την απαιτούμενη πειθαρχεία στο πρόγραμμα τους. Τότε ο διαβήτης -που δεν ξεχνά- θα τους τιμωρήσει. Ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες οι διαβητικοί, εάν ξεχαστούν, είναι περισσότερο επιρρεπείς στις οξείες επιπλοκές της νόσου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι διαβητικοί το Καλοκαίρι κινδυνεύουν από σοβαρή υπεργλυκαιμία που χρήζει νοσηλείας, είτε γιατί ξεχνούν να λάβουν την αγωγή τους, είτε γιατί δεν προσέχουν την αυξομείωση της δόσης της ινσουλίνης, ανάλογα και με τις συνθήκες των διακοπών.

Ειδικότερα μια σοβαρή απειλή είναι η υπογλυκαιμία, σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Διαβήτη, δηλαδή μεγάλη πτώση του σακχάρου στο αίμα λόγω μη λήψης δεκατιανού, ιδίως οι ινσουλινοθεραπευόμενοι ή σοβαρή υπεργλυκαιμία που θέλει νοσηλεία.

 Τι πρέπει να περιέχει το βαλιτσάκι των διαβητικών

 Τις απαραίτητες ταινίες για τη μέτρηση σακχάρου από αίμα ή στα ούρα, για όσο καιρό υπολογίζουν να απουσιάσουν. Αν μετράνε το σάκχαρο στο αίμα, να μην ξεχνούν την συσκευή μέτρησης σακχάρου αίματος, που είναι ένας καλός σύντροφος και μια συσκευή προστασίας και ασφάλειας στις διακοπές. Επίσης το βαλιτσάκι αυτό θα πρέπει να περιέχει τις απαραίτητες σύριγγες, βελόνες ινσουλίνης ή πένες, την ένεση γλυκαγόνου, τα αντιδιαβητικά δισκία, εάν κάνουν αγωγή με δισκία και τα φάρμακα που αφορούν τυχόν επιπλοκές του διαβήτη.

Εάν ταξιδεύουν με αεροπλάνο δε βάζουμε ποτέ το βαλιτσάκι του διαβητικού στο χώρο αποσκευών, γιατί εκεί οι θερμοκρασίες είναι διαφορετικές και αυξημένες, άρα υπάρχει πιθανότητα ενδεχόμενης αλλοίωσης στο διάλυμα ινσουλίνης. Το βαλιτσάκι του διαβητικού, ιδίως αν περιέχει ινσουλίνη και στυλό, πρέπει να το έχει πάντα μαζί του ο διαβητικός.

Ο ξηρός αέρας κατά τη διάρκεια της πτήσης είναι ένα μικρό πρόβλημα. Για τον λόγο αυτό καλό είναι να πίνουν αρκετή ποσότητα υγρών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ένα ποτήρι νερό τουλάχιστον για κάθε ώρα πτήσης.

Όσοι ταξιδεύουν με λεωφορείο ή με το αυτοκίνητό τους θα πρέπει να κάνουν μικρούς περιπάτους κατά τη διάρκεια των στάσεων και να έχουν μαζί τους κάτι πρόχειρο για φαγητό στην περίπτωση που τα γεύματα καθυστερήσουν.

Διατροφή

Καταρχήν όσοι πάνε σε ξενοδοχεία καλό είναι να αντισταθούν στον πειρασμό να δοκιμάσουν τα πάντα από τον πρωινό μπουφέ. Η καλύτερη επιλογή είναι άπαχο γάλα ή γιαούρτι με μαύρο ψωμί ή δημητριακά και φρούτα.

Πολύ σημαντικό είναι το δεκατιανό. Δεν πρέπει να το ξεχνούν πριν πάνε στην παράλια ή στην πισινά για μπάνιο.

Ένα φρούτο ή ένα μικρό σάντουιτς προστατεύει από ανεπιθύμητες υπογλυκαιμίες, κατά τη διάρκεια της κολύμβησης.

Καλό είναι να αποφεύγουν τα βαριά και μεγάλα σε ποσότητα φαγητά το καλοκαίρι και να προτιμούν τα μικρά και συχνά γεύματα. Κατά προτίμηση πράσινες σαλάτες, εύπεπτα ψάρια του αφρού, ψητά και ξηρά φαγητά. Επίσης να καταναλώνουν τα επιτρεπόμενα από το διαιτολόγιό τους φρούτα, που είναι έως τρία ημερησίως.

Τι να προσέχουν σε αναψυκτικά, χυμούς και αλκοόλ.

Όσον αφορά τα αναψυκτικά μπορούν χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς να πίνουν οποιοδήποτε light αναψυκτικό. Στους φυσικούς χυμούς, θα πρέπει να διαβάζουν στο περίβλημα την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Για παράδειγμα 10-15 γραμμάρια υδατάνθρακες αντιστοιχούν με ένα ισοδύναμο φρούτου.

Το αλκοόλ όμως  θέλει προσοχή. Μικρή κατανάλωση είναι επιτρεπτή. Η μεγάλη όμως μπορεί να είναι αφετηρία βραχυπρόθεσμων κινδύνων, όπως αυτός της υπογλυκαιμίας, και μακροπρόθεσμων προβλημάτων, όπως αυτό της αύξησης βάρους.

Επιτρέπεται να πίνουν ποτά που αντιστοιχούν σε 20-25 γραμ. οινόπνευμα ημερησίως σε 2 δόσεις κατανεμημένα. Ειδικά όσοι κάνουν ινσουλίνη και αν μάλιστα κάνουν έντονη άσκηση, όπως είναι ο χορός ας πούμε, θα πρέπει να τρώνε ενδιάμεσα, ένα μικρό γεύμα υδατανθράκων (τόστ, χυμό, φρούτο ή κράκερς) για να αποφύγουν τις υπογλυκαιμίες.

Στη θάλασσα

Ιδιαίτερα στη  θάλασσα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Καταρχήν να αποφεύγουν τη μεγάλης διάρκειας έκθεση στον ήλιο. Ιδίως όσοι κάνουν ινσουλίνη, γιατί επιτυγχάνεται γρηγορότερη απορρόφηση της και έτσι μπορεί να συμβούν ξαφνικές, ανεξήγητες υπογλυκαιμίες. Καλό είναι να φοράνε καπέλο και να προγραμματίζουν το μπάνιο τους έως τις 11.00 το πρωί και μετά τις 4.00 το απόγευμα.

Οι ασθενείς αυτοί  έχουν συχνά διαβητική νευροπάθεια με αποτέλεσμα την ελαττωμένη αισθητικότητα στα κάτω άκρα. Αυτό σημαίνει ότι  μπορεί να πάθουν εκδορές, αμυχές, τραυματισμούς, έλκη στα κάτω άκρα, και να μην έχουν την προειδοποιητική αίσθηση του πόνου. Με απλά λόγια μπορεί να χτυπήσουν και να μην το καταλάβουν και όταν το δουν να προκληθεί μεγάλο πρόβλημα.

Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αποφεύγουν να βάζουν τα πόδια τους μέσα στην καυτή άμμο και να περπατάνε ξυπόλυτοι στην ακρογιαλιά. Θα πρέπει πάντα να έχουν μαζί τους τουλάχιστον δυο ζευγάρια άνετα παπούτσια περιπάτου και αρκετά ζευγάρια κάλτσες, είναι απαραίτητα να έχουν πάντα μαζί τους.

Πόσο επικίνδυνη είναι η ηλίαση. Τι να προσέξουν.

 Η ηλίαση είναι πολύ επικίνδυνη κατάσταση για τα άτομα με διαβήτη, ιδιαίτερα όταν κάνουν θεραπεία με ινσουλίνη. Επομένως, μην κάθεστε κάτω από τον ήλιο και αποφύγετε το μπάνιο στη θάλασσα τις μεσημβρινές ώρες.

Τα ύποπτα συμπτώματα είναι έντονη ζάλη, συχνά κεφαλαλγία, αίσθημα αδυναμίας μαζί με αίσθημα έντονης θερμότητας, ταχύπνοια (γρήγορη αναπνοή), ταχυκαρδία, δύσπνοια και αδυναμία, ξηρότητα και ερυθρότητα δέρματος, δυσφορία και μεγάλη καταβολή δυνάμεων. Συχνά, η πίεση είναι χαμηλή, οι παλμοί πολλοί (ταχυσφυγμία) και, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξει μείωση ή απώλεια των αισθήσεων.

Με το παραμικρό ύποπτο σύμπτωμα, πρέπει να πάτε αμέσως σε μέρος σκιερό και δροσερό, να επικοινωνήσετε αμέσως με το διαβητολόγο σας, να πίνετε πολλά υγρά -όχι μόνο νερό, αλλά και χυμούς ή αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη- και να φροντίσετε να δροσίσετε το σώμα σας συχνά π.χ να κάνετε κρύο ντους ή μπάνιο, ή τοποθετήστε στο σώμα σας βρεγμένες πετσέτες.