«Υγειονομική βόμβα» η ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι

0
323

Σε υγειονομική βόμβα που εξερράγη εξελίχθηκε η ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι. Τα σοβαρά  κενά στην τήρηση των μέτρων προστασίας αλλά και το γεγονός ότι 39 γιατροί εξακολουθούσαν να κάνουν μικροεπεμβάσεις στα εξωτερικά ιατρεία, παρά τη σαφή οδηγία για απαγόρευση της λειτουργίας τους από τον ΕΟΔΥ,  είχαν ως αποτέλεσμα  τρεις νεφροπαθείς να χάσουν τη ζωή τους και 37 πάσχοντες αλλά και προσωπικό να μολυνθούν από τον φονικό ιό. Επίσης ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο διασποράς του κορωνοϊού στην ευρύτερη περιοχή.

Σήμερα νωρίς το μεσημέρι ο Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας επισκέφτηκε την κλινική και μετά την αυτοψία που έκανε διαπίστωσε ότι από τους 226 ασθενείς και εργαζόμενους  οι 37 βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Από αυτούς οι 17 είναι εργαζόμενοι, οι οποίοι βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι τους και 17 ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στον ιό μεταφέρθηκαν σε άλλες δομές υγείας συν τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, (σύνολο 37 άτομα).

Όλοι οι  ασθενείς που δεν είναι θετικοί στον ιό παρακολουθούνται και έχουν λάβει χημειοπροφύλαξη:«Είναι σημαντική επιδημία σε ένα χώρο αυξημένου κινδύνου. Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, είμαστε κοντά τους για να σταματήσει το κακό», δήλωσε βγαίνοντας από την κλινική  ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για covid – 19 Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, 39 γιατροί από τη συγκεκριμένη κλινική εξακολουθούσαν να πραγματοποιούν μικρές χειρουργικές παρεμβάσεις στα εξωτερικά ιατρεία, κατά παράβαση του νόμου και από αυτούς διαπιστώθηκε ότι ένας ήταν θετικός στον κορωνοϊό. Από την ιχνηλάτιση που ακολούθησε βρέθηκε ότι αυτός ο γιατρός είχε δει 50 ασθενείς σε δυο ιατρεία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέα έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για τις πειθαρχικές διώξεις των γιατρών και της διοίκηση της κλινικής, που παρά τις ξεκάθαρες οδηγίες που είχαν δοθεί, εκείνοι εξακολουθούσαν και εξέταζαν ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία.

Όπως ανάφερε και ο κ. Τσιόδρας κατά τη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, οι νεφροπαθείς που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, θα συνεχίσουν να κάνουν σ΄αυτή την κλινική της αιμοκάθαρση τους και κάθε δυο ήμερες θα λαμβάνονται δείγματα με σκοπό να παρακολουθειται η πορεία της υγείας τους: ” Η κλινική δεν μπαίνει σε καραντίνα, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ειδικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σήμερα εκπαίδευσε όλο το προσωπικό σε ότι αφορά τα μέτρα πρόληψης και προστασίας, έγιναν οι απαιτητικότερες απολυμάνσεις και οι ασθενείς θα συνεχίσουν κάνουν εκεί τις αιμοκαθαρσεις τους, με προσοχή και τηρώντας αυστηρά τα μετρά προστασίας” είπε ο κ. καθηγητής.

Την ίδια στιγμή οι ασθενείς αλλά και οι συγγενείς τους είναι ανάστατοι καθώς όπως καταγγέλλουν δεν έχουν καμία ενημέρωση από τους υπεύθυνους. Παράλληλα ισχυρίζονται ότι υπάρχει έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Όσον αφορά την ψυχιατρική κλινική στο Ελληνικό που βρέθηκε ένα κρούσμα, όλα τα τεστ από τους 170 υπάλληλους και τους 300 τροφίμους βγήκαν αρνητικά.

 Πιθανές σοβαρές ποινικές ευθύνες

 Εν τω μεταξύ τους φακέλους νοσηλείας όλων των ασθενών της ιδιωτικής κλινικής στο Περιστέρι ζήτησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών η οποία ξεκίνησε σήμερα κατεπείγουσα έρευνα μετά τον εντοπισμό συρροής κρουσμάτων κορωνοϊού σε νοσηλευόμενους και ασθενείς.
Με εντολή του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Βαγγέλη Ιωαννίδη, η Κλινική καλείται να διαβιβάσει στον Εισαγγελέα Νίκο Αντωναράκο που ανέλαβε να αναζητήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, σε βαθμό κακουργήματος, όλους τους φακέλους των ασθενών κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα. Παράλληλα ο κ. Αντωναράκος θα λάβει καταθέσεις μαρτύρων ώστε να διακριβώσει αν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα εξειδικευμένα μέτρα για την προστασία νοσηλευτικού προσωπικού και νοσηλευομένων από την διασπορά του ιού.
Στην κλινική μετέβη σήμερα κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας προκειμένου να διενεργήσει αυτοψία και να συντάξει πόρισμα με τα ευρήματα και τα συμπεράσματα του, το οποίο θα παραδώσει στον εισαγγελικό λειτουργό που ερευνά την υπόθεση, ώστε να κρίνει αν θα πρέπει ή όχι αποδώσει ποινικές ευθύνες στους υπεύθυνους της Κλινικής.

Δικαστικοί κύκλοι δεν αποκλείουν οι υγειονομικοί να ελεγχθούν για κακούργημα, καθώς από τυχόν παραλείψεις τους, οι ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση είναι πολύ πιο ευάλωτοι στον ιό.

Συγκεκριμένα βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, αν από τον έλεγχο προκύψει κίνδυνος μετάδοσης ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων, τότε η ποινή  κάθειρξης φτάνει έως 10 χρόνια, ενώ η ποινή για το αποτέλεσμα να υπάρξει θάνατος ενός ή πολλών ανθρώπων είναι από δέκα χρόνια κάθειρξης έως και ισόβια.