Στους 130 οι νεκροί από κορωνοιό, 27 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, 2.490 συνολικά

0
155

Στους 130 έφτασαν οι νεκροί στη χώρα μας μετά τα πέντε νέα θύματα που κατεγράφησαν τον τελευταίο 24ωρο,όπως ανακοινώσε σήμερα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση.

Ειδικότερα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 27 νέα κρούσματα στη χώρα, με το σύνολο να φτάνει πλέον τα 2.490 κρούσματα κορωνοϊού. Από αυτά 55,6% είναι άνδρες, ενώ 580 σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.160 με κάποιο ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι ασθενείς που παραμένουν διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων είναι  48, με ενδιάμεση ηλικία τα 67 έτη. Από αυτούς, 13 είναι γυναίκες, ενώ το 88% παρουσιάζει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Παράλληλα, 60 άτομα έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ της χώρας.

Ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε επίσης πέντε νέους θανάτους, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων του κορωνοϊού να ανέρχονται σε 130, εκ των οποίων 34 ήταν γυναίκες. Η ενδιάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 74 έτη και το 90% παρουσίαζαν υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

Μέχρι την Παρασκευή είχαν πραγματοποιηθεί 61.407 κλινικά δείγματα για την ανίχνευση του κορωνοϊού.

Νωρίτερα σήμερα, στην ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι μετέβη ο Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η μεταφορά ασθενών που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό στα νοσοκομεία ΝΙΜΤΣ και «Αττικόν».

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ιχνηλάτηση στις δύο ιδιωτικές κλινικές υγείας, στο Ελληνικό και υγείας στο Περιστέρι που εντοπίστηκαν κρούσματα κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στην κλινική στο Περιστέρι έγινε ιχνηλάτηση σε 33 κρούσματα και εντοπίστηκαν 121 στενές τους επαφές μεταξύ των οποίων και 39 συνεργαζόμενοι γιατροί της κλινικής.

Στην κλινική του Ελληνικού όλα τα τεστ των 170 εργαζομένων  όσο και των 300  τροφίμων βγήκαν αρνητικά και παραμένει μόνο ένα κρούσμα σ΄ αυτή την κλινική που έχει απομονωθεί.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης και σε ευρωπαϊκή ανάλυση, σύμφωνα με την οποία κατεγράφησαν πέντε χρόνιοι ασθενείς που φαίνεται πως κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό.

Όπως είπε, ασθένειες που νοσούν και κινδυνεύουν με κακή έκβαση από επιπλοκές του κορωνοϊού είναι οι εξής: καρδιοπαθείς 19,.4%, αναπνευστικές παθήσεις (εκτός του άσθματος) 16,5%, διαβήτης 14,8%, νεφροπάθεια 9,5% υπέρταση 11,6%.

Επίσης αναφέρθηκε και στα παιδιά και επανέλαβε πως φαίνεται από ολοένα και περισσότερες έρευνες ότι δεν μεταδίδουν τον κορωνοϊό με τον ίδιο ρυθμό. Η πιθανότητα μιας λοίμωξης μεταξύ ευαίσθητων ατόμων, σε μια ομάδα, είναι χαμηλότερη ανάμεσα στα παιδιά. Συγκεκριμένα, ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε σε ένα ποσοστό 4,7% σε σχέση με 17,1% στους ενήλικες.