Θα βοηθήσει το Καλοκαίρι στον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοιού;

0
240

Θα μπορούσε η αύξηση της θερμοκρασίας να «σκοτώσει» τον Covid-19 μέσα σε δυο λεπτά από τις επιφάνειες που συνήθως καταφέρνει να επιβιώσει για πολλές ώρες; Αυτό εξετάζουν τώρα οι επιστήμονες καθώς φαίνεται ότι η αύξηση της ηλιακής ακτινοβολίας μειώνει την αντοχή του φονικού ιού στο εξωτερικό περιβάλλον. Μάλιστα όπως ανακοίνωσε χθες ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας, ερευνητική ομάδα από το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, δημοσίευσαν κάποια νέα δεδομένα σχετικά με την αντοχή του ιού στη θερμοκρασία και την υγρασία.

Συγκεκριμένα σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ατσάλι, ο νέος κορωνοϊός εντός 18 ωρών χάνει τη δύναμή του σε ένα σκοτεινό και χαμηλής υγρασίας περιβάλλον, ενώ σε ένα υψηλής υγρασίας περιβάλλον η ημίσεια ζωή του κορωνοϊού πέφτει στις 6 ώρες.

«Και όταν βάζεις σε αυτήν την παράμετρο  το φως και την υγρασία, αλλά θερμοκρασίες πάνω των 35 βαθμών, η ημίσεια ζωή του ιού πέφτει στα δύο λεπτά» είπε ο καθηγητής και συμπλήρωσε : «Η έκθεση του ιού στην ηλιακή ακτινοβολία φαίνεται ότι βοηθάει στη μείωση της παρουσίας του ιού στο περιβάλλον, αυτό όμως είναι κάτι που θα το δούμε».

Ακόμη οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι η ισοπροπυλική αλκοόλη, (αντισηπτικό), ήταν ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό απολυμαντικό για αυτό τον ιό.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο, αναφέρθηκε στο γεγονός της μέγιστη κορύφωση των κορωνοϊών τούς χειμερινούς μήνες, που αναμένεται να εμφανιστεί και από το νέο κορονοϊό, ωστόσο δεν τοποθετήθηκε, όσον αφορά τη θερμοκρασία, την υγρασία ή την υπεριώδη ακτινοβολία και αν αυτή θα μπορέσει να επηρεάσει τη μετάδοση του ιού.

Προέβλεψε όμως ότι με μαθηματικές εκτιμήσεις, μπορεί να πέσει η μετάδοση του ιού το καλοκαίρι περίπου 20%: «Αλλά αυτό το 20% μπορεί να οδηγήσει στη γένεση σημαντικών επιδημιών, εάν δεν υπάρχουν μέτρα ελέγχου της επιδημίας σε μία χώρα» διευκρίνισε ο κ. καθηγητής. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας κ. Τσιόδρας, επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι μπορεί τα μέτρα να αρχίσουν να χαλαρώνουν σταδιακά, αλλά οι έξυπνες κινήσεις  που θα μας προστατέψουν από τον κορωνοϊό είναι η τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας, η αποφυγή του συγχρωτισμού, το πολύ συχνό πλύσιμο των χεριών και να αποφεύγουμε να  ακουμπάμε το πρόσωπο μας με τα χέρια μας. Εννοείται ότι αγκαλιές και φιλιά με γνωστούς και φίλους… κομμένα!