Τεχνητή νοημοσύνη: Πως διορθώνει με ακρίβεια τη μυωπία;

Θα μπορούσε ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης να διορθώσει με ακρίβεια την μυωπία; Φυσικά λένε τώρα οι Έλληνες επιστήμονες που παρουσίασαν τις νέες μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης και όχι μόνο, στο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής, που έγινε στις Η.Π.Α, τον περασμένο Απρίλιο.
Η επιστημονική ομάδα του Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου Laser Vision παρουσίασε στο μεγαλύτερο διεθνές συνέδριο Διαθλαστικής Χειρουργικής του κόσμου, δέκα πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένων δύο που αφορούν την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα μιας νέας μεθόδου αντιμετώπισης της μυωπίας με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης.
«Μέχρι σήμερα, οι επεμβάσεις διόρθωσης μυωπίας με laser πραγματοποιούνταν με βάση τις υποκειμενικές μετρήσεις που επέλεγε κάθε υποψήφιος ασθενής. Πλέον όμως υπάρχει δυνατότητα αντικειμενικής μέτρησης, με τη βοήθεια ενός πολύπλοκου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης που βασίζεται στην τεχνολογία Ray Tracing», δήλωσε ο Χειρουργός-Οφθαλμίατρος δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision και καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU Medical School) και συνέχισε: «Η τεχνολογία αυτή είναι ένας αναβαθμισμένος τρόπος γραφικής απεικόνισης του φωτός και των σκιών σε πραγματικό χρόνο».
Πως βοηθάει το σύστημα Τεχνητής νοημοσύνης
Το σύστημα αυτό μπορεί να βοηθήσει τον χειρουργό-οφθαλμίατρο να φτάσει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα στον βέλτιστο διαθλαστικό στόχο, καθώς εκτελεί αυτόματα τις απεικονίσεις, τις αναγωγές και τους απαιτούμενους υπολογισμούς. Τα αποτελέσματα συσχετίζονται στη συνέχεια με τις υποκειμενικές επιλογές του εκάστοτε υποψηφίου για την επέμβαση με λέιζερ.
Στη βάση του συστήματος βρίσκεται ένα διαγνωστικό μηχάνημα, το οποίο αποτυπώνει τέσσερις διαφορετικές απεικονίσεις κάθε οφθαλμού, δημιουργώντας ένα τρισδιάστατο μοντέλο του. Όλες οι μετρήσεις γίνονται στη συνέχεια σε αυτό το λεπτομερές μοντέλο. «Με την εφαρμογή του νέου συστήματος επιτυγχάνεται εξατομικευμένη και πολύ πιο ακριβής διόρθωση της μυωπίας και της οπτικής λειτουργίας, ενώ ταυτοχρόνως περιορίζεται στο ελάχιστο ο πιθανός κίνδυνος ενός ανθρώπινου λάθους κατά τη διόρθωση», υπογράμμισε ο δρ Κανελλόπουλος.
Και άλλες νέες μέθοδοι και επεμβατικές τεχνικές για τα μάτια
Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν επίσης νεότερα δεδομένα για το «Πρωτόκολλο της Αθήνας», μία τεχνική για την αντιμετώπιση του κερατόκωνου που ανέπτυξε προ 20ετίας ο δρ Κανελλόπουλος. Ο κερατόκωνος είναι μία σοβαρή οφθαλμοπάθεια, που αποτελεί την συχνότερη ένδειξη για μεταμόσχευση κερατοειδούς στους νέους.
Το «Πρωτόκολλο της Αθήνας» συνδυάζει τη διασύνδεση κερατοειδή με την επιφανειακή (αρχικά τοπογραφικά κατευθυνόμενη) σμίλευσή του με laser, ούτως ώστε να ομαλοποιηθεί και να σταθεροποιηθεί ο κερατόκωνος. Ταυτοχρόνως μειώνεται η μυωπία και ο αστιγματισμός που έχουν οι πάσχοντες και βελτιώνεται αισθητά η όρασή τους, με ή χωρίς βοηθήματα (διορθωτικά γυαλιά, φακούς επαφής).
Η μέθοδος αποτέλεσε για πολλά χρόνια υποσχόμενη ερευνητική τεχνική, αλλά πλέον έχει επικρατήσει παγκοσμίως ως η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση του κερατόκωνου στους νέους. Οι επιστήμονες του LaserVision την εξελίσσουν διαρκώς και τη δοκιμάζουν σε συνδυασμό με άλλες επεμβάσεις.
Οι ειδικοί παρουσίασαν επίσης τα ευρήματα μελετών για την αντιμετώπιση του πτερυγίου και για την αποτελεσματικότητα ειδικών φαρμακευτικών παρεμβάσεων μετά από την εγχείρηση καταρράκτη και μετά τη φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή.
Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν στο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής (ASCRS 2022), που διεξήχθη 22-26 Απριλίου 2022 στην Ουάσινγκτον. Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν χιλιάδες χειρουργοί-οφθαλμίατροι απ’ όλο τον κόσμο.