Στυτική δυσλειτουργία: Πόσο ευθύνεται το στρες και ποιες λύσεις υπάρχουν;

0
335

Η στυτική δυσλειτουργία δεν απασχολεί μόνο τους ώριμους άνδρες αλλά και νέους ενήλικες, ηλικίας από 20 ετών και πάνω. Με το πέρασμα των χρόνων, δε, το πρόβλημα αυξάνεται, αν και δεν συσχετίζεται πάντα με την ηλικία και δεν οφείλεται μόνο σε οργανικά αίτια, αλλά και σε ψυχογενή. Σύμφωνα με πολλές νέες επιστημονικές μελέτες, οι ψυχολογικές παράμετροι εντάσσονται στις πιο συχνές αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας καταρρακώνοντας το …ηθικό των πολλών ανδρών.

“Το άγχος και το στρες θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για πολλά προβλήματα υγείας όπως υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, καρδιαγγειακά, παχυσαρκία και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ”, εξηγεί ο Κωνσταντίνος Α. Ρόκκας, MD, Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος και συνεχίζει: «Όμως δεν προκαλούν μόνο αυτά τα προβλήματα. Ενοχοποιούνται και για  τον τρόπο, με τον οποίο ο εγκέφαλος δίνει σήμα στο σώμα, ώστε αυτό να ανταποκριθεί. Σε περίπτωση στύσης, το άγχος και το στρες μπορούν να διακόψουν τον τρόπο, με τον οποίο ο εγκέφαλος στέλνει μηνύματα στο πέος, για να επιτρέψει την αναγκαία επιπλέον ροή αίματος”.

Συγκεκριμένα οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ένας άνδρας, που έχει αδυναμία επίτευξης στύσης ή δεν μπορεί να τη διατηρήσει, με αποτέλεσμα να μην πετυχαίνει το επιθυμητό αποτέλεσμα, εμφανίζει αναπόφευκτα αλλαγές στη συμπεριφορά, δηλαδή γίνεται περσότερο νευρικός και αγχωνόμενος και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Η νευρικότητα γύρω από τα θέματα του σεξ, όπως και το άγχος της επίδοσης την ώρα της σεξουαλικής πράξης, φαίνεται να επηρεάζουν περίπου το 90% των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων  ωστόσο είναι μια βραχυπρόθεσμη συνέπεια, που σύντομα ελέγχεται και ξεπερνιέται. “Στους πιο ώριμους ηλικιακά άνδρες, 50plus, το άγχος για προσωπικά και για επαγγελματικά θέματα είναι η κύρια αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας. Η σωματική ανικανότητα είναι η πιο κοινή αιτία για τους ηλικιωμένους άνδρες, αλλά η απώλεια συντρόφου και η μοναξιά μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν ψυχολογικό στρες, που αφήνει τα σημάδια του και στην ερωτική ζωή”, υπογραμμίζει ο κ. Ρόκκας.

Μεγάλο άγχος, που μπορεί να καταστρέψει κυριολεκτικά την ερωτική ζωή ενός άνδρα, μπορεί να προκαλέσουν:

  • η απώλεια της εργασίας του,
  • η επί μακρόν παραμονή στην ανεργία,
  • τα οικονομικά βάρη,
  • τα προβλήματα στις σχέσεις,
  • οι συχνές συγκρούσεις,
  • μια ασθένεια,
  • η απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου,
  • ο φόβος της γήρανσης με ό,τι αυτή συνεπάγεται,
  • οι αλλαγές στη γενική κατάσταση της υγείας.

Οι λύσεις του προβλήματος

Η επίσκεψη στον ειδικό γιατρό, που θα βοηθήσει τον ασθενή να διαγνωστεί και θα ταυτοποιήσει την ακριβή αιτιολογία του προβλήματος, είναι απαραίτητη. Σε τέτοιες περιπτώσεις συστήνονται συνήθως θεραπείες με κάποιον ψυχολόγο ή σεξολόγο. Τεχνικές χαλάρωσης, διαλογισμός, γιόγκα και βελονισμός βοηθούν πολύ, επίσης, όλους όσοι είναι δεκτικοί σε αυτές τις μορφές εναλλακτικών θεραπειών αντιμετώπισης του προβλήματος. Οι θεραπείες αυτές, εξάλλου, έχει διαπιστωθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα του στρες, επιδρώντας άμεσα στη «χημεία» του εγκεφάλου.

“Η λήψη ενός λεπτομερούς ιατρικού και σεξουαλικού ιστορικού αποτελεί τη βάση για τη διερεύνηση της στυτικής δυσλειτουργίας. Ο άνδρας, που επισκέπτεται τον ουρολόγο – ανδρολόγο, καλό είναι να γνωρίζει ότι μπορεί να μιλήσει ανοιχτά και με ειλικρίνεια μαζί του, καθώς ο γιατρός είναι εκπαιδευμένος, ώστε να συζητά τα ευαίσθητα θέματα που αφορούν στη σεξουαλική ζωή των ανδρών”, λέει ο χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος Κωνσταντίνος Ρόκκας και καταλήγει: “Στις περιπτώσεις, που η στυτική δυσλειτουργία δεν έχει, τελικά, ψυχολογικά, αλλά οργανικά αίτια, ο γιατρός συνταγογραφεί κάποιες φαρμακευτικές θεραπείες. Εάν αυτές δεν αποδώσουν, στη «μάχη» μπαίνουν οι ενδοπεϊκές ενέσεις και τα κρουστικά κύματα, με πολύ καλά αποτελέσματα”.