Έρχονται μάσκες 3D στα νοσοκομεία μας που εκτυπώνονται στην Ελλάδα

0
452

Τους τρισδιάστατους εκτυπωτές (3D) , που αποτελούν τεχνολογία αιχμής, αξιοποιεί  η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να κατασκευάσει μάσκες, φόρμες και άλλα τα αναλώσιμα υλικά προστασίας που έχουν άμεση ανάγκη γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία μας.

O υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, μετά από σχετική ερώτηση μας, ανακοίνωσε  κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων ιατρικών συντακτών, ότι το υπουργείο έχει έρθει σε επαφή με εταιρείες που εκτυπώνουν αντικείμενα 3D ώστε να ξεκινήσουν να παράγονται υλικά όπως μάσκες, γάντια, βαλβίδες για αναπνευστήρες: «Σε ό,τι αφορά την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης, το 3D printing, ήδη το υπουργείο Υγείας έχει ξεκινήσει, σε συνεργασία με τις εταιρείες που έχουν αυτή την τεχνολογία, εκτύπωση προστατευτικών μασκών. Και ό,τι άλλο υπάρχει στη βιβλιογραφία της τρισδιάστατης εκτύπωσης και μπορεί να εκτυπωθεί σε ό,τι αφορά αναλώσιμο υλικό και ανταλλακτικά εξοπλισμού, θα είμαστε σε θέση να το εκτυπώσουμε και στην Ελλάδα», ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας.

Η έλλειψη σε μάσκες, αναπνευστήρες, σκουφάκια, ολόσωμες φόρμες, γυαλιά και κάλυπτρα για τα μάτια, είναι παγκόσμιο φαινόμενο, γι΄ αυτό  γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των νοσοκομείων λόγω της πανδημίας.

Στην έλλειψη υγειονομικού υλικού άλλωστε έχει αναφερθεί και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Πρόσφατα μάλιστα κατά την παραλάβει  8 τόνων αναλώσιμου υγειονομικού υλικού από την Κίνα, αφού ευχαρίστησε την Κινεζική κυβέρνηση δήλωσε : «Αποτελεί ανάσα, γιατί υπάρχει τεράστια έλλειψη σε μάσκες και τέτοιου είδους υλικό».

Παράλληλα εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μας γιατροί και νοσηλευτές,  κάνουν έκκληση για αναλώσιμα υλικά προστασίας και αναπνευστήρες, που θα χρειαστούν οι ασθενείς που αναμένεται να νοσηλευτούν στην εντατική, όπως βλέπουμε στα νοσοκομεία της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Να σημειωθεί ότι στο Μιλάνο ομάδα μηχανολόγων εκτύπωσε σε τρισδιάστατο εκτυπωτή βαλβίδες για αναπνευστήρες και τις έδωσε στα νοσοκομεία που έχουν «λυγίζει» από το βάρος των ασθενών με COVID-19, που δίνουν μάχη να κρατηθούν στη ζωή μέσα στις εντατικές.

Την ίδια στιγμή στην Τσεχία έχουν ξεκινήσει οι δοκιμές τρισδιάστατης εκτύπωσης συσκευών αναπνευστικής υποστήριξης, δηλαδή των αναπνευστήρων που είναι αναγκαίοι για να κρατηθούν στη ζωή άτομα που έχουν σοβαρά συμπτώματα της νόσου Covid-19.