Στους 22 οι νεκροί, 56 διασωληνωμένοι, σε καραντίνα χωριό της Ξάνθης

0
397

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, εμφανίστηκε ο Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι «προς το παρόν δεν παρατηρείται  μεγάλη εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας, παρότι αυτή είναι μια κρίσιμη εβδομάδα όσον αφορά τη διασπορά του κορωνοϊού για όλο τον κόσμο».

Ο καθηγητής επίσης τόνισε ότι ο ιός μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία και σε νέους ασθενείς χωρίς υποκείμενο νόσημα και επανέλαβε ότι «κανείς δεν είναι ο άτρωτος, όπως ακριβώς συμβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις και με την γρίπη».

Μάλιστα, κάλεσε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα σε κάθε ηλικία, αν δεν μπορούν να απευθυνθούν στο θεράποντα ιατρό τους ή δεν έχουν ένα γιατρό αναφοράς, να επικοινωνούν αμέσως με τα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής τους για να λαμβάνουν οδηγίες, μόλις τα συμπτώματα τους αρχίσουν να επιδεινώνονται.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 78 νέα κρούσματα του κορωνοϊού που ανεβάζουν  το συνολικό αριθμό σε 821. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι  134 εκ των οποίων οι 53 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Δυστυχώς ο αριθμός των νεκρών έχει ανεβεί στους 22 από αυτούς οι 18 ήταν άνδρες και τέσσερις γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη. Από τους 22 νεκρούς οι 21 είχαν υποκείμενο νόσημα.

Το ευχάριστο νέο είναι ότι 36 ασθενείς έχουν αναρρώσει και πήραν εξιτήριο.

Ο καθηγητής έδωσε, επίσης, χρηστικές συμβουλές για όσους νοσούν στο σπίτι. Συγκεκριμένα σύστησε:

–  να μένουν απομονωμένοι στο δωμάτιο τους,

-να τους φροντίζει ένα μέλος της οικογένειας το οποίο να φοράει μάσκα και να πλένει πολύ τακτικά τα χέρια του,

– Τα αντικείμενα που χρησιμοποιεί ο ασθενής (πιάτα, ποτήρια κλπ) να πλένονται ξεχωριστά όπως και τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα σε πολύ υψηλή θερμοκρασία.

Τόνισε ότι οι οίκοι ευγηρίας, τα γηροκομεία και οι ηλικιωμένοι στα σπίτια τους, είναι οι αδύναμοι κρίκοι «και δεν θέλουμε να πάει ο κορωνοϊός σ΄ αυτούς» τόνισε.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από τις 18:00 σήμερα  το απόγευμα  έως τις 7 Απριλίου η κοινότητα Εχίνου της Δημοτικής ενότητας  Μύκης, στην Ξάνθη, κηρύχθηκε σε καραντίνα: «Διαγνώστηκαν εννέα άτομα θετικά στον κορωνοϊό στην Ξάνθη. Τρέχοντας τα σχετικά μοντέλα και αλγόριθμους ρυθμού εξάπλωσης της νόσου, προέκυψε σαφέστατη ένδειξη υψηλού επιδημιολογικού πολλαπλασιαστή», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ταυτόχρονα, την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας έχει αναλάβει η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το ΕΚΑΒ έχει προχωρήσει στην ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Εχίνου, με τη διάθεση ενός ειδικά εξοπλισμένου ασθενοφόρου.

Επειδή υπάρχει ζήτημα στο νοσοκομείο της Ξάνθης, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει προχωρήσει στην ενίσχυση του γενικού νοσοκομείου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.