Δύσπνοια και κόπωση ακόμη και 3 μήνες μετά τη μόλυνση από κορωνοϊό. Κάτω των 60 ετών το 40% ασθενών στις ΜΕΘ.

0
315

Δύσπνοια, κόπωση ανωμαλίες στους πνεύμονες, στα νεφρά, στο ήπαρ, στην καρδιά, άγχος ακόμα και κατάθλιψη(!) είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης SARS-CoV-2, που ταλαιπωρούν τους ασθενείς ακόμα και τρείς μήνες αφού έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο. Τα παραπάνω νέα ευρήματα διαπιστώνει έρευνα του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης, στην οποία οι επιστήμονες, εξέτασαν τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπος της Covid-19 σε 58 ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί. Η μελέτη δεν έχει ακόμη εξετασθεί από άλλους επιστήμονες, ωστόσο έχει ήδη δημοσιοποιηθεί στον ιστότοπο MedRxiv.

Τα κακά νέα όμως δεν σταματούν εδώ. Ο κορωνοϊός έχει ακόμα πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις για εμάς και μια από αυτές τις αποκάλυψε σήμερα ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή στο Σκάι. Ουσιαστικά ανακοίνωσε ότι το  40% των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ, είναι κάτω από 60 ετών και ορισμένοι δεν έχουν προβλήματα υγείας! Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται η ηλικία των ατόμων που προσβάλει ο κορωνοϊός γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα καθώς αποδεικνύεται ότι στο δεύτερο δριμύτερο κύμα της πανδημίας, ο κορωνοϊός στοχεύει και τα άτομα χαμηλού κινδύνου δηλαδή τους νεότερους ανθρώπους  χωρίς προβλήματα υγείας!

Η έρευνα της Οξφόρδης

«Τα ευρήματα της μελέτης της Οξφόρδης εντείνουν την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση της φυσιολογικής διαδικασίας που συνδέεται με την Covid-19. Καθώς και για την ανάπτυξη ενός ολιστικού, ολοκληρωμένου μοντέλου κλινικής περίθαλψης των ασθενών μας. Αφού πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο», δήλωσε η κ. Μπέτι Ράμαν, γιατρός στο Radcliffe Department of Medicine της Οξφόρδης, η οποία συνδιηύθυνε την έρευνα. Μια αρχική έκθεση του βρετανικού Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για την Υγεία (NIHR), που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, έδειξε ότι η συνεχιζόμενη ασθένεια μετά τη μόλυνση με Covid-19, η οποία αναφέρεται μερικές φορές ως «μακρά Covid», μπορεί να περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα σωματικών και ψυχικών συμπτωμάτων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης της Οξφόρδης έδειξαν πως δύο με τρεις μήνες μετά τη μόλυνση με την Covid-19, 64% των ασθενών εξακολουθούσε να υποφέρει από δύσπνοια και 55% ανέφερε σημαντική κόπωση. Εξετάσεις MRI έδειξαν ανωμαλίες στους πνεύμονες στο 60% των ασθενών με Covid-19. Στα νεφρά στο 29%, στην καρδιά στο 26% και στο ήπαρ στο 10%.

«Οι ανωμαλίες που εντοπίσθηκαν συσχετίζονται ισχυρά με δείκτες φλεγμονής», δήλωσε η κ. Ράμαν και συνέχισε: «Αυτό υποδεικνύει πως υφίσταται εν δυνάμει σχέση ανάμεσα σε χρόνια φλεγμονή και τη συνεχιζόμενη βλάβη οργάνων μεταξύ των επιζώντων».

Τι θα μας προστατέψει λοιπόν από την πανδημία μέχρι να βγει το εμβόλιο; Τα μέτρα είναι απλά και χιλιοειπωμένα από τους ειδικούς: Αποστάσεις, καλό πλύσιμο των χεριών και μάσκα, όπως όλοι πολύ καλά πλέον γνωρίζουμε …ακόμα και αυτοί που τα…σνομπάρουν θέτοντας σε κίνδυνο τους ίδιους, την οικογένεια τους και ολόκληρη την κοινωνία.