Ελληνική μελέτη: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από θρόμβωση στον εγκέφαλο μετά τον εμβολιασμό για Covid-19;

0
731

Σε εγρήγορση πρέπει να βρίσκονται οι γιατροί για τη  σπάνια επιπλοκή θρόμβωση φλεβωδών κόλπων, που εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες  45 ετών, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας Ελληνικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology και ανάμεσα στους Έλληνες επιστήμονες που την υπογραφούν είναι και ο Καθηγητής Παθολογίας –Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Οι ειδικοί συνιστούν στενή παρακολούθηση των ασθενών TTS (Thrombotic Thrombocytopenia Syndrome ) καθώς τα ευρήματα της μελέτης ανέδειξαν ότι είχαν 14πλάσια πιθανότητα να εκδηλώσουν θρόμβωση φλεβωδών. Τα  νέας γενιάς αντιπηκτικά και η ενδοφλέβια έγχυση ανοσοσφαιρίνης φαίνεται να βοηθούν. Στόχος των συστάσεων αυτών είναι η μείωση της ενδονοσοκομειακής θνητότητας και η καλή έκβαση των ασθενών.

Αναλυτικά, τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology, των καθηγητών Γεωργίου Τσιβγούλη, Καθηγητή Νευρολογίας ΕΚΠΑ, του Σωτηρίου Τσιόδρα, Καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, του Θεόδωρου Βασιλακόπουλου, Καθηγητή Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, της Βασιλικής Παπαευαγγέλου, Καθηγήτριας Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ, του Κωνσταντίνου Βουμβουράκη, Καθηγητή Νευρολογίας-Νευροανοσολογίας του ΕΚΠΑ,  του Σωτήριου Γιαννόπουλου, Καθηγητή Νευρολογίας-Νευροψυχολογίας του ΕΚΠΑ, της Ανδρονίκης Νάσκα, Καθηγήτριας Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, του Ιωάννη Μιχόπουλου, Αν. Καθηγητή Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ και της Παγώνας Λάγιου, Καθηγήτριας Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ.

Το άρθρο περιελάβανε τη συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και τη μετά-ανάλυση 23 μελετών. Επιδίωξη ήταν η διερεύνηση των χαρακτηριστικών και της έκβασης των ασθενών που εμφάνισαν θρόμβωση φλεβωδών κόλπων ή άλλα θρομβωτικά επεισόδια μετά από εμβολιασμό έναντι COVID-19 με τη χρήση εμβολίων με φορέα αδενοϊό (ChAdOx1 nCov-19 και Ad26.COV2.S). Τη δημοσίευση αυτή σχολιάζουν οι καθηγητές Νευρολογίας Γεώργιος Τσιβγούλης, Κωνσταντίνος Βουμβουράκης, Σωτήρης Γιαννόπουλος και η Νευρολόγος Λίνα Παλαιοδήμου.

 Η μελέτη

Ο πληθυσμός της μελέτης ήταν 4131 ασθενείς με οποιοδήποτε θρομβωτικό επεισόδιο μετά από εμβολιασμό, εκ των οποίων οι 341 παρουσίασαν θρόμβωση φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως  «οι ασθενείς που εμφάνισαν το σύνδρομο θρόμβωσης και θρομβοπενίας (Thrombotic Thrombocytopenia Syndrome – TTS) είχαν 14πλάσια πιθανότητα (odds ratio: 13.8; 95%CI: 2.0-97.3) να εκδηλώσουν θρόμβωση φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο θρομβωτικό επεισόδιο».

Αναλυτικά:

-περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με TTS (51%) εμφάνισαν θρόμβωση φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου.

-απεβίωσε το 28% των ασθενών με TTS και οποιαδήποτε θρομβωτική επιπλοκή, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 38% για τους ασθενείς που εμφάνισαν TTS και θρόμβωση φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου.

-Οι θρομβωτικές επιπλοκές καταγράφηκαν κατά κύριο λόγο εντός των πρώτων 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό

-και αφορούσαν στην πλειοψηφία τους γυναίκες ασθενείς, με μέση ηλικία τα 45 έτη, που μάλιστα δεν είχαν κανένα γνωστό παράγοντα κινδύνου για θρομβώσεις.

Οι επιστήμονες καταλήγουν πως «οι ασθενείς που εμφανίζουν το σύνδρομο TTS, είναι περισσότερο πιθανό να αναπτύξουν θρόμβωση φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου σε σχέση με οποιαδήποτε άλλο θρομβωτικό επεισόδιο».

Σημειώνεται ότι η ενδονοσοκειακή θνητότητα στους ασθενείς εκτιμάται στο 1/3 των περιπτώσεων.