Επτά νέα κρούσματα, κανένας νεκρός πρώτη φορά μετά από ενάμιση μήνα

0
339

Μετά από ενάμιση μήνα που ζούμε υπό το φόβο της πανδημίας, σήμερα για πρώτη φορά, δεν ανακοινώθηκε κανένας νεκρός κατά τη τακτική ενημέρωση των ειδικών από το υπουργείο Υγείας. Γι΄αυτό άλλωστε και ο Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας σχεδόν χαμογελούσε όταν  ανακοίνωσε ότι υπάρχουν μόνο επτά νέα κρούσματα που αυξάνουν το συνολικό αριθμό στη χώρα μας σε 2.408 και ο αριθμός των νεκρών παραμένει 121.

Επίσης 55 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκ των οποίων 15 γυναίκες, το 86%έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών. Τα καλά νέα συνεχίζουν να έρχονται από τις εντατικές όπου συνολικά 51 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από ΜΕΘ.

Ο καθηγητής τόνισε πως η επιδημία φθίνει και ανέφερε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν οι προτάσεις για τα σχολεία ένα θέμα που απασχολεί δεκάδες χιλιάδες οικογένειες. Μάλιστα περιγράφοντας συνοπτικά τα μέτρα της επόμενης ημέρας είπε μεταξύ άλλων ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συζητάει τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, με συγκεκριμένες οδηγίες για τον τρόπο που θα τις βάζουμε και θα τις βγάζουμε που θα ανακοινωθούν άμεσα: « Για να μην έχουμε τη ψευδή αίσθηση της ασφαλείας» όπως τόνισε ενώ επανέλαβε πολλές φορές ότι η τήρηση των μέτρων υγιεινής και το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι τα κυριότερα μέτρα που μας προστατεύουν περισσότερο απο τον φονικό κορωνοϊό.

Ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε ακόμα και στα μαθηματικά μοντέλα, τα οποία θα επιτρέψουν στην επιτροπή να καθορίσει την στρατηγική άρσης των μέτρων: «Από 2 μαθηματικές εκτιμήσεις επιβεβαιώνεται η σταθεροποίησης του Ρ0 (ρυθμός μετάδοσης το Covid-19) πολύ κάτω από το 1. Μας ενδιαφέρει το φορτίο της νόσου, η τάση της επιδημίας στο χρόνο» σημείωσε και συμπλήρωσε πως: «Τα μέτρα που λάβαμε έγκαιρα, έδρασαν και ατομικά και συνολικά στο να μειώσουν 80% την διασπορά της νόσου στην κοινότητα».

Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στη συζήτηση που είχε σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σχετικά με την άρση των μέτρων αναφορικά με τα σχολεία: «Δεν θα παρθεί κάποια απόφαση ή εισήγηση ειδική σήμερα για τα σχολεία» σημείωσε  και τόνισε πως περισσότερες ανακοινώσεις για το θέμα, αλλά και για την επαναλειτουργία των εξωτερικών ιατρείων και των τακτικών χειρουργείων θα γίνουν αύριο.

Στο ερώτημα εάν μαζικά κρούσματα στο μέλλον επηρεάσουν την απόφαση για νέα μέτρα, απάντησε θετικά, σχολιάζοντας πως η επιδημία ήταν πολύ πιο έντονη στα μεγάλα αστικά κέντρα: «Είναι αδύνατο να σβήσει μια επιδημία όταν υπάρχουν εισαγωγές κρουσμάτων, μικρές εστίες φωτιάς όπως τις λέω. Οποιαδήποτε χαλάρωση μπορεί να επαναφέρει την επιδημία. Ωστόσο έχουμε αποκτήσει εμπειρία και ετοιμότητα».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι η πληρωμή των συντάξεων του ΙΚΑ, ΟΤΕ Τραπεζών ήταν χθες  στις 24 Απριλίου. Οι συνταξιούχοι ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ θα πληρωθούν στις 27 ενώ του ΝΑΤ, Δημοσίου, ΔΕΗ και ΕΤΑΠ στις 29 Απριλίου.