Κανένας νεκρός σήμερα, ανοίγει αύριο η εστίαση, 1η Ιουνίου Δημοτικά και παιδικοί σταθμοί

0
190

Δυο νέα κρούσματα και κανένας νεκρός είναι ο απολογισμός του τελευταίου 24ωρου όπως ανακοίνωσε το απόγευμα ο  Διευθυντής της Διεύθυνσης Υγειονομικού  Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος, Δημήτρης Χατζηγεωργίου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας. Ακόμη, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπροσώπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε λίγο πριν τις 20.00 το βράδυ, ότι κατόπιν ομόφωνης θετικής εισήγησης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου:  οι εκπαιδευτικές δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία), οι εκπαιδευτικές μονάδες ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, καθώς και  οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί.

Όσον αφορά τα κρούσματα σήμερα ανακοινωθηκαν δυο νέα κρούσματα με το συνολικό αριθμό να φτάνουν πλέον τα 2.878 εκ των οποίων το 55,2% είναι άνδρες, ενώ 626 από τα κρούσματα σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό.

Θετικά μηνύματα έρχονται και από τις ΜΕΘ καθώς οι διασωληνωμένοι ασθενείς μειώθηκαν σε 19. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 70 έτη, ενώ 100 ασθενείς έχουν εξέλθει των ΜΕΘ.

Τα καλά συνεχίζουν αφού το τελευταίο 24ωρο δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος στη χώρα μας, έτσι οι νεκροί παραμένουν συνολικά 171. Οι 50 ήταν γυναίκες (29.2%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τι ισχύει με γυμναστήρια-ξενοδοχεία

Ο υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου σε ερώτηση του ygeia50plus.gr σχετικά με το άνοιγμα των γυμναστηρίων και των ξενοδοχεία και την εκτίμηση των ειδικών για την πορεία της πανδημίας το Καλοκαίρι απάντησε: ««Σίγουρα ευνοεί την κατάσταση της μείωσης της μεταδοτικότητας η καλοκαιρία, ο ήλιος και η χαμηλή υγρασία. Τώρα για το πόσο σύντομα θα τρέξουμε για να ανοίξουν και οι άλλες δομές που είπατε, αυτό  δεν μπορώ να το πω εγώ. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα τα ξενοδοχεία από τα γυμναστήρια. Στα γυμναστήρια είναι ένας χώρος που έχει υψηλό ρίσκο. Είναι πολλοί άνθρωποι μαζί, οι αναπνοές και οι εκπνοές είναι έντονες  και η εκπομπή σωματιδίων της αναπνοής γίνονται σε μεγάλο βαθμό. Δε θα θέλαμε να είναι από τους χώρους που θα ανοίξουν, παρά μόνο προς το τέλος που θα είμαστε πολύ σίγουροι. Επίσης είναι και το θέμα του εξαερισμού και του κλιματισμού μέσα στα γυμναστήρια. Τώρα όσον αφορά τα ξενοδοχεία, αυτό θα εκτιμηθεί ξανά μέσα στις επόμενες μια δυο εβδομάδες».

Εστίαση 

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στο αυριανή επαναλειτουργία της εστίασης και των δομών Α.με.Α τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει με κανόνες και προσοχή.