Λοίμωξη COVID-19 και μητρικός θηλασμός: Κολλάει το μωρό που θηλάζει;

0
85

Κινδυνεύει να κολλήσει το βρέφος που θηλάζει από τη μητέρα του, που είναι θετική στον κορωνοϊό; Πόσο ασφαλή είναι η διαδικασία του θηλασμού και πως μπορεί να μολυνθεί το μητρικό γάλα από τη μητέρα  που έχει κορωνοϊό αλλά είναι ασυμπτωματική;  Αυτά είναι τα νέα ερωτήματα που απασχολούν ολοένα και περισσότερο τους επιστήμονες σε παγκόσμιο επίπεδο, τα οποία προστίθενται φυσικά στη μεγάλη λίστα με τα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία του Covid-19 και τη …ζημιά που αφήνει στον οργανισμό όταν περάσει το κακό.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, λοιπόν, υπάρχει προβληματισμός για την πιθανότητα μετάδοσης του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια του μητρικού θηλασμού από τη μητέρα στο βρέφος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι φορείς ήδη σημειώνουν ότι οι μητέρες που έχουν νοσήσει από COVID-19  μπορούν να επιλέξουν να θηλάσουν με προστατευτικά μέτρα για να αποτραπεί η μετάδοση του ιού στο νεογνό μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης και ο Πρύτανης ΕΚΠΑ  Θάνος Δημόπουλος  συνοψίζουν τα δεδομένα από πρόσφατη δημοσίευση των C. Chambers και συνεργατών στο περιοδικό JAMA σχετικά με την ανίχνευση του γενετικού υλικού του SARS-CoV-2 στο μητρικό γάλα.

Οι ερευνητές αναφέρουν 24 περιπτώσεις γυναικών με θετικό τεστ PCR για τον ιό SARS-CoV-2. Οι 23 είχαν συμπτωματική λοίμωξη COVID-19 και 1 ήταν ασυμπτωματική φορέας. Η κάθε μητέρα παρείχε από 1 έως 12 δείγματα μητρικού γάλακτος σε διαφορετικά χρονικά σημεία μετά την επιβεβαίωση της λοίμωξης. Συνολικά,  ανιχνεύθηκε ιικό RNA του νέου κορωνοϊού SARSCoV-2 σε 10 δείγματα από 4 γυναίκες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν ήταν δυνατό να αποκλειστεί η επιμόλυνση του δείγματος από το περιβάλλον ή η οπισθοδρομική ροή του γάλακτος από βρέφος θετικό στον ιό SARSCoV-2.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανίχνευση ιικού RNA του νέου κορωνοϊού με RT-PCR δεν είναι ταυτόσημη με τη μολυσματικότητα.

Μέχρι σήμερα, ο SARS-CoV-2 δεν έχει απομονωθεί από το μητρικό γάλα και δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες περιπτώσεις μετάδοσης του νέου κορωνοϊού από μητέρα σε βρέφος μέσω του μητρικού γάλακτος. Ωστόσο, το ενδεχόμενο μετάδοσης του νέου κορωνοϊού μέσω του μητρικού γάλακτος δεν έχει διαλευκανθεί πλήρως και παραμένει ακόμα αναπάντητο ερώτημα για τις γυναίκες που έχουν ενεργό λοίμωξη COVID-19 και επιθυμούν να θηλάσουν.