Μειώνονται τα κρούσματα, πέφτει η καμπύλη, τηρούμε τα μέτρα, βγαίνουμε νικητές

0
422

Στους 105 έφτασαν τα θύματα του κορωνοϊού μετά τους 3 θανάτους που κατεγράφησαν το τελευταίο 24ωρο. Την ίδια ώρα τα νέα κρούσματα ήταν μόλις 15, τα λιγότερα που έχουν σημειωθεί για πρώτη φορά μετά την «έκρηξη» της πανδημίας στη χώρα μας, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 2.207. Τα παραπάνω στοιχεία ανακοίνωσε το απόγευμα  ο Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, από τους 105 νεκρούς οι 29 ήταν γυναίκες, ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 73 έτη ενώ το 89,5% είχε υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 70 ετών. Από τα 2.207 κρούσματα, τα 569 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 921 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Συνολικά 69 πολίτες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στην εντατική, με διάμεση ηλικία 68 έτη, 13 εκ των οποίων γυναίκες.

Ο καθηγητής  σημείωσε πως μελέτες δείχνουν τη σημαντική έλλειψη ανοσίας και την ανάγκη επαγρύπνησης τους επόμενους μήνες: «Σε νεότερη ανάλυση τεσσάρων διαφορετικών κορωνοϊών διαπιστώθηκε κορύφωση δραστηριότητας τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο. Μια μελέτη σε Ολλανδικό πληθυσμό 3% είχαν περάσει τη νόσο, στη Φινλανδία σε μια περιοχή συγκεκριμένη έφτασε στο 3.4%. Μελέτες τέτοιες δείχνουν τη σημαντική έλλειψη ανοσίας στο γενικό πληθυσμό» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τόνισε πως με τα τελευταία δεδομένα, η θνησιμότητα παραμένει πολύ υψηλή σε πολλές χώρες, όπως στην Ισπανία. «Στη Ελλάδα η καλή κατάσταση που υπάρχει επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λάβαμε έγκαιρα και συνεχίζουμε».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ανάφερε ότι εννέα στους δέκα πολίτες τηρούν τα μέτρα και παραμένουν σπίτι, ωστόσο ένας στους δέκα δηλώνει ότι δεν τηρεί την καραντίνα και μάλιστα ετοιμάζεται να φύγει το Πάσχα.

Γι΄ αυτό το λόγο ανακοίνωσε την παράταση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας των οχημάτων, από το Μεγάλο Σαββάτο έως και τη Δεύτερα του Πάσχα. Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε: «Από τις 21:00 το Μεγάλο Σάββατο μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα, επεκτείνεται σε όλη τη χώρα το μέτρο του διπλασιασμού του προστίμου στα 300 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων για άσκοπη μετακίνηση». Επιπλέον η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη,  (κωδικός Β4) θα ελέγχεται ενδελεχώς  από την αστυνομία (σημείο αναχώρησης και σημείο προορισμού) και θα μπορεί να γίνεται αποκλειστικά μόνο για δύο άτομα κατ’ όχημα. «Καταχρηστική χρήση της περίπτωσης Β4 συνεπάγεται 300 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση πινακίδων για τον οδηγό και 150 ευρώ πρόστιμο στον συνοδηγό» ξεκαθάρισε ενώ επανέλαβε πως την ημέρα του Πάσχα θα ισχύσουν όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί, «τα οποία τηρεί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Η πρωτόγνωρη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε έχει αλλάξει τα πάντα γύρω μας, έχει επηρεάσει τον τρόπο που βιώνουμε αυτές τις άγιες ημέρες», ανέφερε και υπενθύμισε ότι οι Ιεροί Ναοί θα παραμείνουν κλειστοί για τους πολίτες τη Μεγάλη Παρασκευή και η λειτουργία θα γίνεται μόνο κεκλεισμένων των θυρών, όπως έχει ανακοίνωση και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

Όσον αφορά τις φορολογικές δηλώσεις είπε ότι η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων είναι ηλεκτρονική, μέσω του ΤAXIS NET  και λήγει στις 30 Ιουνίου, άρα δε χρειάζεται οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας να μετακινούνται.

Επίσης για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία και έρχονται από την επαρχία, ανακοίνωσε ότι έχουν εξασφαλιστεί δωμάτια σε ξενοδοχεία για την παραμονή τους. Πρώτα θα απευθύνονται στον προϊστάμενο της κλινικής που κάνουν τις ακτινοθεραπείες και εκείνος θα τους κατευθύνει. Με το αντίστοιχο έγγραφο που θα λαμβάνουν από το νοσοκομείο θα καλούν στο 210-32.48.098 και παίρνουν τις κατάλληλες πληροφορίες για τα ξενοδοχεία που θα  έχουν οριστεί για τη διαμονή τους. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τη λειτουργία του την ερχόμενη Τρίτη.