Νέα μελέτη: Αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό έχουν οι γυναίκες με ιστορικό αποβολών

0
390

Οι γυναίκες με ιστορικό αποβολών και υπογονιμότητα έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν μελλοντικά εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με έρευνα του University of Queensland. Αυτό είναι το συμπέρασμα μια νέας μελέτης που ανακάλυψε ότι οι αποβολές στην εγκυμοσύνη αλλά και οι νόσοι που ευθύνονται για την υπογονιμότητα όπως  οι πολυκυστικές ωοθήκες “χτυπούν” το καμπανάκι για μελλοντικό κίνδυνο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η  αποβολή είναι η πιο συχνή επιπλοκή στην αρχή της εγκυμοσύνης. Είναι μια τραυματική εμπειρία που βιώνει σχεδόν μία στις τέσσερις γυναίκες. Ένα μεγάλο ποσοστό αποβολών ( 50% ) παραμένει κλινικώς αδιάγνωστο, γιατί συμβαίνει πολύ πρώιμα και συχνά περνά απαρατήρητο.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal ( https://www.bmj.com/ ) συνέκρινε τα στοιχεία 610.000 γυναικών από Αυστραλία, Κίνα, Ιαπωνία, Σουηδία, Βρετανία και ΗΠΑ.

Για την ταυτοποίησή τους αξιοποιήθηκαν υποκειμενικές αναφορές και ερωτηματολόγια, αρχεία νοσοκομείων και εθνικά μητρώα ασθενών και θανάτων και ελήφθησαν υπόψη και άλλοι παράγοντες όπως ο δείκτης μάζας σώματος και το κάπνισμα.

Ευρήματα
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι ο κίνδυνος για εγκεφαλικό αυξανόταν  όταν υπήρχε ιστορικό με πολλές αποβολές. Συγκεκριμένα: -Οι γυναίκες που είχαν αποβάλει μια φορά είχαν 7% υψηλότερο κίνδυνο για εκδήλωση μοιραίου και μη μοιραίου εγκεφαλικού σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν είχαν αποβάλει.

-Οι γυναίκες που είχαν ιστορικό με δύο αποβολές ο κίνδυνος για μη μοιραίο εγκεφαλικό ήταν 12% υψηλότερος και 26% υψηλότερος για μοιραίο εγκεφαλικό.

-Μετά από τουλάχιστον τρείς αποβολές, ο κίνδυνος για μη μοιραίο εγκεφαλικό έφτανε το 35% και για μοιραίο εγκεφαλικό άγγιζε το 82%!
Σύμφωνα με την ερευνήτρια Gita Mishra « τα ευρήματα της μελέτης είναι σημαντικά καθώς πολλές γυναίκες δεν γνώριζαν ότι οι αποβολές στην εγκυμοσύνη τους δρούσαν ως μια πρόωρη προειδοποίηση για τον κίνδυνο μελλοντικών νόσων».
Η υπογονιμότητα συνδέθηκε με 14% μεγαλύτερο κίνδυνο για μη θανατηφόρο εγκεφαλικό επεισόδιο συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα υπογονιμότητας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ορισμένες καταστάσεις που σχετίζονται με τη γυναικεία υπογονιμότητα όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια αυξάνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.