Πως να αποφύγετε την ουρολοίμωξη το καλοκαίρι

0
203

Οι καλοκαιρινοί μήνες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ουρολοίμωξης, με τις γυναίκες να έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες. Καθώς αυξάνεται η θερμότητα και η υγρασία, τα μικρόβια αναπτύσσονται ευκολότερα, με κίνδυνο ουρολοίμωξης. Το βρεγμένο μαγιό που βοηθά στην ανάπτυξη των βακτηρίων, οι ακατάλληλες παραλίες και  πισίνες, που προκαλούν τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων και οι κοινόχρηστες τουαλέτες αποτελούν συχνά αιτίες ουρολοιμώξεων το καλοκαίρι.

Ταυτόχρονα, ο οργανισμός εμφανίζει πολύ συχνά αφυδάτωση και τα άτομα που δεν είναι ενυδατωμένα, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ουρολοίμωξης, όπως αναφέρει ο Ηρακλής Πούλιας MD, PhD Διευθυντής Β’ Ουρολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Μητέρα.

Επίσης άλλοι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης ουρολοιμώξεων είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και η εγκυμοσύνη.

Ακόμη οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο λόγω ορμονικών αλλαγών, που επηρεάζουν τους πληθυσμούς των βακτηρίων.

Να σημειωθεί ότι οι ουρολοιμώξεις στους άνδρες δεν είναι τόσο συχνές όσο στις γυναίκες, αλλά συνήθως είναι πιο σοβαρές και απαιτούν μεγαλύτερης διάρκειας θεραπεία.

Οι περισσότερες ουρολοιμώξεις μπορούν να αντιμετωπισθούν με φάρμακα, αφού προηγηθεί καλλιέργεια ούρων για να εντοπισθεί το υπαίτιο βακτήριο, που συνήθως είναι το Ε.coli,καθώς και αντιβιόγραμμα για να βρεθεί σε ποια αντιβιοτικά αυτό είναι ευαίσθητο. Εάν η ουρολοίμωξη αντιμετωπισθεί έγκαιρα, τότε πιθανότατα δεν θα υπάρξουν επιπλοκές από το ουροποιητικό σύστημα.

 Η πρόληψη όμως είναι πιο σημαντική. Για να μειωθούν οι πιθανότητες να προσβληθούμε από  ουρολοίμωξη, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις εξής συμβουλές:

1.Να λαμβάνουμε καθημερινά ένα συμπλήρωμα διατροφής, που υποστηρίζει τη φυσιολογική λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος. Το εκχύλισμα Cranberry έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την ικανότητα των βακτηρίων E.coli να προσκολλώνται στο ουροποιητικό επιθήλιο, ώστε να προκαλέσουν ουρολοιμώξεις. Αυτή η ιδιότητα του Cranberry έχει ως αποτέλεσμα την αδρανοποίηση των βακτηρίων, τα οποία δεν μπορούν να βλάψουν πλέον το ουροποιητικό σύστημα.

2.Να μην αναβάλλουμε την ούρηση όταν χρειάζεται, γιατί μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ουρολοίμωξης.

3.Να πίνουμε πολλά υγρά, για να διατηρούμε ενυδατωμένο τον οργανισμό.

4.Να αποφεύγουμε πολυσύχναστες παραλίες και πισίνες.

5.Να αλλάζουμε το βρεγμένο μαγιό αμέσως μετά το κολύμπι.

6.Να μην καθόμαστε απευθείας στην άμμο.

7.Να χρησιμοποιούμε βαμβακερά εσώρουχα.

Τα πιθανά συμπτώματα της ουρολοίμωξης, ώστε να την αντιμετωπίσουμε έγκαιρα είναι:

  • Πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση.
  • Συχνουρία.
  • Ούρα θολά ή με αίμα, ή με άσχημη/έντονη μυρωδιά.
  • Πόνος στο κατώτερο τμήμα της κοιλιάς .