Ρινοπλαστική: Γιατί θεωρείται και αντιγηραντική θεραπεία;

0
405

Θα μπορούσε η ρινοπλαστική να είναι ένα “πολυεργαλείο” που προσφέρει αισθητική, αντιγήρανση και λειτουργικότητα; Ναι λένε τώρα οι επιστήμονες που υποστηρίζουν  ότι όσοι  διορθώνουν το σχήμα της μύτης τους, για αισθητικούς λόγους, ταυτόχρονα βελτιώνουν την αρμονία των χαρακτηριστικών του προσώπου τους που δείχνει απο 1,5  ως και 3,5 χρόνια νεότερο!

Η μύτη σταματάει να μεγαλώνει με την ενηλικίωση, ωστόσο το  σχήμα αλλάζει μέχρι τα βαθιά γεράματα, προκαλώντας μικρές ή μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις.

«Η μύτη σιγά-σιγά επιμηκύνεται, τα πλευρικά τοιχώματά της στενεύουν, το δέρμα γίνεται παχύτερο και το ακρορίνιο τείνει να πλησιάσει το άνω χείλος»  εξηγεί ο Γεώργιος Βελημβασάκης, MD, FEBOPRAS, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός.

Για παράδειγμα, σε ανθρώπους που έχουν μαλακό χόνδρο, ρινικές αλλεργίες, έχουν τραυματίσει σοβαρά τη μύτη τους, έχουν υποστεί κατ’ επανάληψη ηλιακά εγκαύματα, είναι καπνιστές ή διαβητικοί, υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να καταστούν εμφανείς αυτές οι αλλαγές που οφείλονται στη γήρανση σε νεαρότερη ηλικία, από ότι σε εκείνους που έχουν πιο δυνατό χόνδρο.

Άλλος ένας μηχανισμός στήριξης που εξασθενεί με το πέρασμα του χρόνου είναι η ελαστικότητα του δέρματος. Έτσι, η μύτη δείχνει μεγαλύτερη, χωρίς βεβαίως να μεγαλώνει όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί», προσθέτει.

Συνέπεια αυτών των αλλαγών είναι η λιγότερο ελκυστική εμφάνιση και ενδεχομένως κάποια λειτουργικά προβλήματα.

Ο μοναδικός τρόπος επαναφοράς της μύτης στην προηγούμενη μορφή της είναι η ρινοπλαστική. Η επέμβαση αυτή δύναται να αλλάξει τα χαρακτηριστικά της μύτης, με τρόπο που θα είναι πιο αρμονική και ισορροπημένη με τις αναλογίες του προσώπου.

Οι μελέτες

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ρινοπλαστική έχει αντιγηραντική επίδραση και βελτιώνει την εμφάνιση των ασθενών όταν υποβάλλονται σε αυτήν, παρά τη διαφορά στα πόσα χρόνια νεότεροι δείχνουν.

Μια παλαιότερη μελέτη του Πανεπιστήμιο του Τορόντο που πραγματοποιήθηκε από τη σύγκριση φωτογραφιών ανθρώπων «πριν και μετά», έδειξε ότι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ρινοπλαστική μπορούν να περιμένουν, κατά μέσο όρο, μείωση της φαινομενικής ηλικίας τους κατά 1,5 έτος. Η ανάλυση υποομάδων αποκάλυψε ότι οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μείωση του ρινικού ύβουέδειχναν, μετεγχειρητικά, έδειχναν περισσότερα χρόνια νεότεροι από τους ασθενείς που δεν είχαν ποτέ γαμψή μύτη. Επομένως, όσον αφορά στην επίτευξη νεότερης εμφάνισης, η μείωση της καμπούρας της μύτης γυρνά τον χρόνο περισσότερα χρόνια πίσω, προσφέροντας ενισχυμένο αντιγηραντικό αποτέλεσμα.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η ρινοπλαστική μπορεί αντικειμενικά να θεωρηθεί αντιγηραντική θεραπεία και να προστεθεί η συγκεκριμένη ιδιότητά της στα οφέλη που αποκομίζει όποιος υποβάλλεται σε αυτήν, ανεξάρτητα από τον λόγο.

Πιο πρόσφατα, μια δημοσίευση στο Aesthetic Surgery Journal έδειξε ότι η ρινοπλαστική αναζωογονεί το πρόσωπο δείχνοντάς το ακόμα πιο νέο. Οι συγγραφείς προσπάθησαν να προσδιορίσουν την επίδραση της αισθητικής ρινοπλαστικής στη γήρανση χρησιμοποιώντας ένα πολυδιάστατο λογισμικό αναγνώρισης και σύγκρισης προσώπου.

Στη μελέτη περιλήφθηκαν συνολικά 100 ασθενείς. Η μέση μετεγχειρητική παρακολούθηση ήταν 29 εβδομάδες (μέσος όρος 14 εβδομάδες, εύρος 12-64 εβδομάδες). Οι ασθενείς κυμαίνονταν από 16 έως 72 ετών (μέση ηλικία 32,75 έτη). Ο αλγόριθμος CNN που έκανε τη σύγκριση μέσω φωτογραφιών που λήφθηκαν πριν και μετά την ρινοπλαστική εκτίμησε κατά μέσο όρο ότι οι ασθενείς έδειχναν νεότεροι μετά από την επέμβαση κατά 3,1 έτη.

«Η ρινοπλαστική ήταν μια συχνά εκτελούμενη επέμβαση αισθητικής χειρουργικής. Έχει μακρά εξελικτική πορεία, και έχει αποδείξει την αξία της τόσο στην αισθητική βελτίωση του προσώπου, όσο και στην αντιγήρανση» καταληγει ο κ. Βελημβασάκης.