Συνδέεται η εμμηνόπαυση με την εγκεφαλική σύγχυση;

0
322

Μπαίνετε στο δωμάτιο σας και ξεχνάτε γιατί είστε εκεί; Ψάχνετε τα κλειδιά σας και διαπιστώνετε ότι τα έχετε βάλει ήδη στην κλειδαριά της εξώπορτας; Ξεχάσατε πάλι το ραντεβού σας; Εάν είστε 50plus και διανύετε τη ζόρικη περίοδο της εμμηνόπαυση τότε μην ανησυχείτε. Δεν κινδυνεύετε από πρώιμη άνοια. Η εμμηνόπαυση, εκτός από όλα τα άλλα δυσάρεστα συμπτώματα που σας κάνουν τη ζωή πολύ δύσκολη, επηρεάζει και την μνήμη σας, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ).

«Η άνοια στη μέση ηλικία είναι πολύ σπάνια, επομένως οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν  ότι τα προβλήματα μνήμης στην εμμηνόπαυση είναι πολύ συνηθισμένα. Τα καλά νέα είναι  ότι συνήθως βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου», τονίζει η Καίτη Αντωνοπούλου, ταμίας και υπεύθυνη επικοινωνίας της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα  για την Εμμηνόπαυση.

Σύμφωνα με το International Menopause  Society κατά την εμμηνόπαυση εμφανίζεται μια ομάδα συμπτωμάτων: δυσκολία στην ανάμνηση λέξεων και αριθμών, διαταραχών στην καθημερινή ζωή (λανθασμένη τοποθέτηση αντικειμένων όπως τα κλειδιά), δυσκολία συγκέντρωσης (απουσία, χάνοντας μια σειρά από σκέψεις, αποσπάται πιο εύκολα η προσοχή), δυσκολία εναλλαγής μεταξύ εργασιών, ξεχνάς τον λόγο για να κάνεις κάτι (όπως γιατί μπήκες σε ένα δωμάτιο) και ξεχνάς ραντεβού και εκδηλώσεις.

Αυτά τα θέματα μνήμης μπορεί να οφείλονται σε αύξηση ή και πτώση των επιπέδων των ορμονών, ιδιαίτερα των οιστρογόνων, και σε ορισμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις, και οι διαταραχές του ύπνου καθώς και οι αλλαγές διάθεσης.

«Εάν έχετε μέτριες έως σοβαρές εξάψεις, ιδιαίτερα τη νύχτα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η μνήμη σας επηρεάζεται» επισημαίνει η επισκέπτρια Υγείας της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης, Αθανασία Παππά.

Ορμονοθεραπεία

Η Ορμονοθεραπεία κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης  (MHT) μπορεί να βελτιώσει την εγκεφαλική σύγχυση. Έρευνες έχουν δείξει ότι υγιείς γυναίκες που άρχισαν την ορμονοθεραπεία νωρίς στην εμμηνόπαυση, φαίνεται  να μην αντιμετώπισαν προβλήματα στη γνωστική λειτουργία. Γι’ αυτό συνιστάται η επικοινωνία με τον γιατρό σας.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε και συζητήσετε το πρόβλημά σας με άλλες γυναίκες και τους ειδικούς της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης στο τηλ. 211 1828572  και στο email info@eletem.org.

Σύμφωνα με την ΕΛΕΤΕΜ υπάρχουν 12 κινήσεις που προστατεύουν τον εγκέφαλο:

1.Μια υγιής καρδιά συμβαδίζει με έναν υγιή εγκέφαλο.

2.Κάντε τακτικές εξετάσεις – η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης είναι επιβλαβείς για την υγεία του εγκεφάλου.

3.Παρακολουθήστε το βάρος σας με έναν υγιή Δείκτη Μάζα Σώματος 18-25 και βάλτε στόχο τη χαμηλότερη αρτηριακή σας πίεση στα 120 mm Hg18.

4.Μειώστε τα αμυλούχα, λιπαρά, ζαχαρούχα τρόφιμα και τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά. Μια θρεπτική μεσογειακή δίαιτα είναι εύκολο να ακολουθηθεί.

5.Συμμετέχετε σε τακτική σωματική δραστηριότητα – η αυξημένη καρδιαγγειακή ικανότητα μειώνει τον κίνδυνο άνοιας.

6.Ιδρώστε με τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα.

7.Ένας υγιεινός τρόπος ζωής περιλαμβάνει επαρκή ύπνο και ελαχιστοποίηση του στρες. 8.Σταματήστε το κάπνισμα και πίνετε αλκοόλ με μέτρο.

9.Προστατέψτε το κεφάλι σας από τραυματισμό και προσπαθήστε να αποφύγετε τον παθητικό καπνό και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

10.Δοκιμάστε και ασκήστε τον εγκέφαλό σας μαθαίνοντας νέες δεξιότητες, διαβάζοντας και κάνοντας εθελοντισμό.

11.Μείνετε συνδεδεμένοι – η κοινωνική δέσμευση μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου σας.

12.Βρείτε τρόπους να γίνετε μέρος της τοπικής σας κοινότητας και να μοιραστείτε ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σας.