Τέλος η ενημέρωσης Τσιόδρα στις 18.00 από την ΕΡΤ. Σας ευχαριστούμε κύριε καθηγητά

0
186

Η τελευταία τηλεοπτική ενημέρωση έγινε σήμερα από τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα ο οποίος ανακοίνωσε το τέλος του ραντεβού στις 18.00 που είχε με τους Έλληνες τις τελευταίες  72 ημέρες. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, εμφανώς συγκινημένος,  αναφέρθηκε εκτενώς στα όσα κατάφερε η Ελλάδα όλους αυτούς τους μήνες, στους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους επιστήμονες που πάλευαν  με τον φονικό ιό αλλά και σε εμάς  που ακούσαμε τους ειδικούς και μείναμε σπίτι. Μας ανακοίνωσε ότι ο περίφημος δείκτης διασποράς του ιού το Ro, είναι R 0.33, κάτω του 1% που σημαίνει ότι πάμε πολύ καλά πλέον: «δεν χρειάζεται αυτή η τακτική ενημέρωση».

Μας είπε ότι θα επιστρέψει στα καθήκοντα του, στους φοιτητές και τους ασθενείς του και διευκρίνισε ότι η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, θα γίνεται με γραπτή ανακοίνωση καθημερινά έως και τις 31 Μαΐου και στη συνέχεια μια φορά την εβδομάδα όπως γίνεται και με τη γρίπη.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι σήμερα στην Ελλάδα έχουμε 173 θανάτους. Εάν δεν είχαν παρθεί τα μέτρα της καραντίνας, και δεν είχε σχεδιαστεί η επάνοδος στην καθημερινότητα συντεταγμένα και με σχέδιο, τότε σύμφωνα με το καλύτερο δυνατό σενάριο, στην περίπτωση που  υπήρχε  10% περιορισμό των μετακινήσεων, ο αριθμός των θανάτων θα ήταν 13.685!!! Εάν ο περιορισμός των μετακινήσεων ήταν της τάξης του 20%, τότε θα θρηνούσαμε, 7.015 θανάτους περίπου. Αυτά, λοιπόν, τα επιστημονικά στοιχεία είναι η καλύτερη απάντηση στους επικριτές του.

«Κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις, χωρίς να παρακολουθούν τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις. Χωρίς να γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα. Χωρίς να χρησιμοποιήσουν επιστημονικά επιχειρήματα. Προσπάθησα να μην εμπλακώ σε τέτοιο διάλογο. Δεν ήθελα να δώσω αφορμές για αναπαραγωγή του μη επιστημονικού λόγου. Σε μοναδικές στιγμές της ιστορίας, ίσως στη δυσκολότερη στιγμή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πολύ εύκολα μπόρεσαν και αναμείχθηκαν το ψέμα με την αλήθεια. Για να αναπαραχθεί το ψέμα ως αλήθεια. Το παρανοϊκό να παρουσιαστεί ως λογικό. Τέτοιες συμπεριφορές δεν βοήθησαν, ούτε βοηθούν» κατέληξε.

«Στην απλότητα κρύβεται η ευτυχία»

Ο κ. Τσιόδρας έκλεισε την τοποθέτησή του με στίχους του Οδυσσέα Ελύτη και ευχαριστώντας μας για όλα.

Mπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα

και με τα πιο μικρά..

Και με τα καθημερινότερα των καθημερινών.

Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές.

Μου φτάνει που μ’ αγαπάνε τέσσερις άνθρωποι.

Πολύ…

Μου φτάνει που αγαπάω τέσσερις ανθρώπους.

Πολύ…

Που ξοδεύω τις ανάσες μου μόνο γι’ αυτούς.

Που δεν φοβάμαι να θυμάμαι.

Που δε με νοιάζει να με θυμούνται.

Που μπορώ και κλαίω ακόμα.

Και που τραγουδάω… μερικές φορές…

Συγκινημένος και ο σκληρός Χαρδαλιάς

Το δικό του αντίο είπε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος και αυτός συγκινημένος ανέφερε: «Από το δύσκολο «Μένουμε Σπίτι» έχουμε περάσει στο εξίσου δύσκολο «Μένουμε Ασφαλείς». Η επικοινωνία μας μετά από 72 ημέρες μπαίνει σε νέα φάση. Ένας κύκλος κλείνει αλλά παραμένουμε σε εγρήγορση. Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά αυτή η ανάγκη. Καλή δύναμη, καλή συνέχεια σε όλους μας. Μένουμε ασφαλείς, βγαίνουμε νικητές» είπε και η φωνή του έσπασε.

Ένας νεκρός δέκα νέα κρούσματα

Όσον αφορά τα νέα κρούσματα, το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν ένας θάνατος που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 173 και δέκα νέα κρούσματα αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 2.892. Στην ΜΕΘ παραμένουν 18 διασωληνωμένοι.

Η καλή πορεία της πανδημίας στη χώρα μας εξαρτάται από όλους μας. Ο Covid-19 είναι εδώ και οι ειδικοί επισημαίνουν να μην εφησυχάζουμε γιατί δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με τον κορωνοϊό. Ας προσέχουμε λοιπόν και καλό μας Καλοκαίρι.