Θεμιστοκλέους : Πάνω από 4,5 εκατομμύρια εμβόλια της Pfizer έως τον Ιούνιο

0
79

Την πορεία του προγράμματος εμβολιασμού στη χώρα μας, αλλά και τις εξελίξεις αναφορικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson παρουσίασαν από το Υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε πως το γεγονός των τελευταίων ημερών είναι η αναστολή της χορήγησης των εμβολίων της Johnson & Johnson που θα άρχιζε σήμερα στα εμβολιαστικά κέντρα. Ο λόγος που δεν ξεκίνησε, όπως είπε, είναι η καταγραφή έξι περιπτώσεων θρομβώσεων σε γυναίκες ηλικίας 18-48 ετών, επί συνόλου περισσότερων από 6 εκατομμύρια εμβολίων.

Μάλιστα τόνισε πως : «Το εμβόλιο προέρχεται από έρευνες δεκαετιών και έχει παρασκευαστεί με τη μέθοδο του ιικού φορέα, χρησιμοποιώντας τον ανθρώπινο αδενοϊό τύπου 26. Το εμβόλιο είναι διαφορετικό ως προς το είδος και τον φορέα στον οποίο προσκολλάται σε σχέση με εκείνο της AstraZeneca» εξήγηση και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson

«Τα πλεονεκτήματα των εμβολίων  της J&J είναι ανθεκτικά σε σχέση με τα mRNA εμβόλια και είναι πρακτικότερα εύκολο να μεταφερθούν. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι γίνεται με μόνο μια δόση».

Η προστασία από το εμβόλιο αρχίζει μετά από 14 ημέρες, ενώ η αποτελεσματικότητά του έναντι των σοβαρών επιπτώσεων της νόσου Covid εκδηλώνεται μετά τις 28 μέρες και είναι της τάξεως του 85%. Μετά από 49 ημέρες προστατεύει σχεδόν πλήρως από τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και από τον θάνατο.

Η κυρία Θεοδωρίδου προέτρεψε να κάνουμε υπομονή λίγες μέρες για την γνωμοδότηση των αρμοδίων φορέων Αμερικής και Ευρώπης με την ελπίδα ότι θα έχουμε άλλο ένα όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι έγκυες

Αναφορικά με τις εγκύους επεσήμανε ότι η αρχική θέση παγκόσμια ήταν απαγορευτική, όχι εμβολιασμός κατά την κύηση. Ωστόσο τώρα που οι ειδικοί γνωρίζουν περισσότερα για τον Covid-19 αλλάζει η σύσταση:  «Το γεγονός ότι και η λοίμωξη από τον Covid μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την έγκυο, να την οδηγήσει στην εντατική ή να έχει σαν αποτέλεσμα προεκλαμψία αλλά και επιβάρυνση του εμβρύου και του νεογνού με αυξημένα ποσοστά προωρότητος ήταν εκείνο που οδήγησε σε αλλαγή σύστασης» είπε η καθηγήτρια.

Έτσι, συστήνεται «να γίνεται το εμβόλιο υπό προϋποθέσεις αν το άτομο έχει αυξημένο κίνδυνο. Τα στοιχεία που αναγγέλθηκαν από τις ΗΠΑ στηρίζονται σε μητρώο καταγραφής κυήσεων που αποδεικνύει πως δεν εντοπίστηκε κανένα σήμα κινδύνου από τους εμβολιασμούς των εγκύων». Όπως είπε, την αντίστοιχη οδηγία υιοθέτησε και η Βρετανία, με τη σύμφωνη γνώμη και του γυναικολόγου η του θεράποντος γιατρού.

Έτσι, τα εμβόλια που δεν περιέχουν ζωντανό μικροοργανισμό μπορούν να χορηγηθούν σε εγκύους. Επιπλέον, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού σημείωσε πως το εμβόλιο δεν επηρεάζει τη γονιμότητα, δεν χρειάζεται αναβολή των προσπαθειών τεκνοποίησης λόγο του εμβολιασμού.

Θεμιστοκλέους: Πάνω από 4 εκατ. δόσεις Pfizer τους επόμενους δύο μήνες

Πάνω από 2 εκατ. εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά στη χώρα, όπως ενημέρωσε ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Συγκεκριμένα, στη χώρα μας έχουν πραγματοποιηθεί 2.530.000 εμβολιασμοί:

-Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 1.760.000 συμπολίτες μας, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που αντιστοιχεί σε 16,75%,

777.000 έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 7,35%.

Σύμφωνα με τον  κ. Θεμιστοκλέους οι  παραδόσεις εμβολίων που περιμένει ακόμα η χώρα μας είναι:

-Τον Μάιο η Pfizer θα παραδώσει 2.150.000 δόσεις τον Μάιο και 2.425.000 δόσεις τον Ιούνιο. Δηλαδή συνολικά 4.575.000 δόσεις

Moderna θα παραδώσει 354.000 δόσεις τον Μάιο και 308.0000 δόσεις τον Ιούνιο.

Johnson & Johnson θα κάνει μια μικρή παράδοση εντός του Απριλίου, ήδη έχουμε παραλάβει 33.600 δόσεις, ενώ θα παραδώσει 300.000 δόσεις τον Μάρτιο και 960.000 δόσεις Ιούνιο.