Το διπλό όφελος της χρήσης υφασμάτινης μάσκας στη δημόσια υγεία αλλά και στην οικονομία!

0
117

Η χρήση μάσκας προστατεύει τους ανθρώπους από τα μολυσμένα σταγονίδια Covid-19 αλλά και την οικονομία από το lockdown που έχει καταστροφικές συνέπειες για την αγορά. Η αύξηση της χρήσης μάσκας κατά 15% θα μείωνε τις οικονομικές απώλειες από την καραντίνα κατά 1 τρις ευρώ ή περίπου 5% του εθνικού εγχωρίου προϊόντος.

Αυτό είναι το συμπέρασμα των μελετών που πραγματοποίησα επιστήμονες του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (CDC). Σύμφωνα με τους επιστήμονες η μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 γίνεται κυρίως μέσω σταγονιδίων που απελευθερώνονται από το αναπνευστικό όταν ένα άτομο βήχει, πταρνίζεται, μιλάει, αναπνέει ή τραγουδάει. Από το CDC συνιστάται η ευρεία χρήση υφασμάτινων μασκών πολλών επιπέδων, χωρίς βαλβίδα, για την πρόληψη της διάδοσης του ιού.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παναγιώτης Μαλανδράκης, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τις αναθεωρημένες οδηγίες του Αμερικανικού Κέντρου.

Οι υφασμάτινες μάσκες προστατεύουν και από τα πολύ μικρά σταγονίδια

 Οι μάσκες έχουν ως στόχο τη μείωση των σταγονιδίων του ιού, και κυρίως βοηθούν στην πρόληψη της μετάδοσης για τους ασυμπτωματικούς ή ολιγοσυμπτωματικούς ασθενείς, οι οποίοι ευθύνονται περίπου για το 50% της διασποράς.

Η χρήση τους βοηθά και στη εισπνοή λιγότερων σταγονιδίων από αυτούς που τις φορούν, οι οποίοι εκτίθενται έτσι σε μικρότερο ιικό φορτίο.

Οι υφασμάτινες μάσκες δεν εμποδίζουν μόνο τα μεγάλα σταγονίδια να «ταξιδέψουν» στο περιβάλλον αλλά μπορούν επίσης να μπλοκάρουν την απελευθέρωση 50% – 70% των  μικρότερων σταγονιδίων, που αυξάνεται με την ένταση της ομιλία.

Πολλαπλές μελέτες έχουν προσπαθήσει να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των υφασμάτινων μασκών και έχει φανεί ότι το άτομο που φοράει μάσκα εκτίθεται σε μικρότερο βαθμό σε σωματίδια που προκαλούν λοίμωξη, ακόμη και για τα σωματίδια μικρότερα από 10 μικρόμετρα.

Όσο περισσότερα τα στρώματα της μάσκας με περισσότερες ίνες, τόσο μεγαλύτερη η προστασία που παρέχουν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φιλτράρεται έως και το 50% των μικρών σωματιδίων, κάτω του 1 μικρόμετρου, και ιδίως από κάποια υλικά όπως το πολυπροπυλένιο.

 Οι μελέτες

Μελέτες παρατήρησης επιβεβαίωσαν την αποτελεσματικότητα της καθολικής χρήσης μάσκας. Ενδεικτικά, σε 124 οικογένειες στο Πεκίνο, όπου τουλάχιστον ένα μέλος ήταν θετικό για τον ιό SARS-CoV-2, η χρήση της μάσκας μείωσε τη δευτερογενή μετάδοση κατά 79%.

Σε μία αναδρομική μελέτη στην Ταϋλάνδη, όπου πάνω από 1.000 ασθενείς ελέγχθηκαν για τις επαφές τους, όσοι δήλωσαν ότι φορούσαν πάντα μάσκα είχαν 70% λιγότερο κίνδυνο να διασπείρουν τον ιό. Σε πτήσεις διάρκειας άνω των δέκα ωρών όπου υπήρχαν νοσούντες επιβαίνοντες, η χρήση μάσκας από τους επιβάτες μείωσε τον κίνδυνο να μολυνθεί το προσωπικό και οι συνεπιβάτες τις επόμενες 14 ημέρες.

Μία οικονομική ανάλυση από επτά μελέτες που ανέδειξαν το όφελος της καθολικής χρήσης μάσκας, υπολόγισε ότι η αύξηση χρήσης της μάσκας κατά 15% θα μπορούσε να περιορίσει την ανάγκη για την επιβολή lockdown και θα μείωνε τις οικονομικές απώλειες κατά 1 τρις ευρώ ή περίπου 5% του εθνικού εγχώριου προϊόντος.