Τσιόδρας: “Δεν κρύβουμε και δεν καταγράφουμε λιγότερους θανάτους”

0
178

«Δεν κρύβουμε, δεν υποκαταγράφουμε θανάτους. Η καταγραφή των θανάτων δεν είναι επινόηση δικιά μου. Η επιστημονική κοινότητα της χώρας ακολουθεί τις Ευρωπαϊκές οδηγίες, την επιστημονική πρακτική. Δεν εξυπηρετούμε καμιά σκοπιμότητα». Με αυτά τα λόγια ο Σωτήρης Τσιόδρας,  απάντησε, στην παραφιλολογία, όπως τη χαρακτήρισε, σχετικά με τη μέθοδο καταγραφής των θανάτων ασθενών από COVID-19 από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
«Έχεις  θετική PCR, (μοριακό τεστ) είσαι κρούσμα» ξεκαθάρισε ο καθηγητής κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τα νέα κρούσματα. Μάλιστα διευκρίνισε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνώμων ακολουθεί τις οδηγίες του ΠΟΥ και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων, σχετικά με την ταξινόμηση των θανάτων, που περιγράφουν με σαφήνεια τα κριτήρια που χαρακτηρίζουν τους νεκρούς από κορωνοϊό.

«Για να μην εμπίπτει στη λίστα των θυμάτων κορωνοϊού κάποιος ασθενής, θα πρέπει να βγει αρνητικός στον ιό, να περάσει καιρός και τότε ο θάνατός του να αποδοθεί σε άλλη αιτία» διευκρίνισε και συνέχισε: «Αν είχαμε το ελεύθερο να κρίνουμε κατά το δοκούν, θα καταγράφαμε λιγότερους θανάτους και δεν θα τηρούσαμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες όπως κάνουν άλλες χώρες».

Άλλωστε η πνευμονία και η αναπνευστική ανεπάρκεια ήταν κλινική εικόνα που παρουσίασαν σχεδόν όλοι οι θανόντες από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι μια σημαντική προσπάθεια για την εξασφάλιση φαρμάκου αφορά τα μονοκλωνικά αντισώματα και μάλιστα τέτοια μονοκλωνικά αντισώματα  κατάφεραν να απομονώσουν και να ανακοινώσουν χθες Ολλανδοί ερευνητές.

Όσον αφορά τα κρούσματα, χθες κατεγράφησαν 21 νέα εκ των οποίων τα 11 εντοπίστηκαν στο στρατιωτικό νοσοκομείο 401 και ένας θάνατος ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 147. Ο  συνολικός αριθμός των κρουσμάτων να ανέρχεται 2.663.

Επίσης 36 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι με μέση ηλικία τα 68 έτη. Από αυτούς 8 είναι γυναίκες και το 97% είχε υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 70 ετών. Εξιτήριο από τις ΜΕΘ έχουν πάρει 82 ασθενείς.

Από τους 147 νεκρούς οι 40 ήταν γυναίκες, η μέση ηλικία τα 75 έτη και το 93% είχε υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 70 ετών. Έχουν γίνει 87.056 διαγνωστικοί έλεγχοι.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι κλείνει η πλατεία της Αγίας Παρασκευής από τις 21.00 -06.00 π.μ και θα υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή,  προκειμένου να μην επαναληφθούν τα επεισόδια που έγιναν την Τρίτη το βράδυ. Χαρακτήρισε τα άτομα που δεν σέβονται τα μέτρα υγιεινής και την τήρηση των αποστάσεων, ότι δεν αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης και αδιαφορούν για τις ευπαθείς ομάδες. Μάλιστα επεσήμανε ότι η έκβαση αυτής της φάσης κρίνεται στις λεπτομέρειες και τα επιδημιολογικά δεδομένα μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή.