Κανένα θετικό κρούσμα από τους πρώτους 1000 ελέγχους του ΕΟΔΥ στις κλειστές δομές

0
200

Κανένα θετικό δείγμα σε κορωνοϊό δεν εντοπίστηκε από τους 1000 δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποίησαν οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ. Την παραπάνω ανακοίνωση έκανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας, για την πορεία της πανδημίας στη χωρά μας.

Τα 1.000 διαγνωστικά τεστ  πραγματοποιήθηκαν σε κλειστές μονάδες σε Αθήνα, Γαλάτσι, Νέα Σμύρνη, Κορυδαλλό, Δομοκό, Καρδίτσα και Θεσσαλονίκη. Τη Δευτέρα 4 Μαΐου ξεκίνησαν τα μέρα εφαρμογής του προγράμματος παροχής νοσηλευτικής φροντίδας από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ.

Οι πρώτες 20 κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ βρέθηκαν στον δρόμο, υλοποιώντας, έτσι, το πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε από το 2ο ΚΑΠΗ Γαλατσίου με περίπου 60 εργαζόμενους στον δήμο Γαλατσίου, ενώ οι κινητές μονάδες έχουν ήδη στελεχωθεί με νοσηλευτές και οδηγούς.

Προτεραιότητα των Κινητών Ομάδων είναι η προστασία των ευπαθών ομάδων. Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου και η ενίσχυση της διαδικασίας ιχνηλάτησης.

Σταδιακά θα αναπτυχθούν συνολικά 500 Κινητές Ομάδες και θα διενεργούν μοριακό έλεγχο ανίχνευσης του κορωνοϊού και σε δεύτερο χρόνο -στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης- θα υπάρξει και έλεγχος αντισωμάτων.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠA «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα 2014-2020». Έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται υπό την καθοδήγηση του ΕΟΔΥ.