Ξεκινάει και ο εμβολιασμός των χρονίων πασχόντων. Ποιοι εμβολιάζονται πρώτοι.

0
62

Τη σειρά προτεραιότητας με την οποία θα εμβολιαστούν οι χρόνιοι πάσχοντες ανεξαρτήτου ηλικίας, παρουσίασε χθες η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Παιδιατρικής κυρία Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου από το υπουργείου Υγείας. Ειδικότερα τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα θα χωριστούν σε 2 ομάδες, ανάλογα με τη βαρύτητα του κίνδυνου που αντιμετωπιζουν εάν νοσήσουν covid-19 .

Έτσι στην Ομάδα Α ανήκουν οι ασθενείς που αντιμετωπιζουν πολύ αυξημένο κίνδυνο για τη ζωή τους και στην Ομάδα Β  οι ασθενείς που  αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο. Για τη δεύτερη ομάδα η κυρία Θεοδώρου τόνισε ότι η ανεύρεση αυτών των ατόμων θα γίνει μέσω του κωδικού νόσου, το ICD 10 ή των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται: «Επομένως είναι  μία ευκαιρία υπενθύμισης, ότι η άυλη συνταγογράφηση θα βοηθήσει κατά πολύ στην αντιμετώπιση και στην ανεύρεση των ασθενών που πρόκειται να εμβολιαστούν» όπως είπε.

Χρόνιοι πάσχοντες που ανήκουν στην Ομάδα Α

Σε αυτή την ομάδα εντάσσονται όσα άτομα:

-Έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε μεταμόσχευση (οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων)

-Είναι σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση

-Πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια και υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση

-Πάσχουν από κυστική ίνωση

-Καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε αγωγή (χημειοθεραπεία, ανοσοθεραπεία κλπ).

-Άτομα που νόσησαν από αιματολογικό καρκίνο την τελευταία 5ετία

-Πάσχουν από σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, όπως Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), διάμεση πνευμονοπάθεια κλπ

-Άτομα υπό ανοσοκαταστολή

Συνολικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, στην Ομάδα Α ανήκουν περίπου 269.000 άτομα. Τα άτομα αυτά θα κληθούν εντός του Μαρτίου να εμβολιαστούν ανεξαρτήτως ηλικίας.

 Χρόνιοι πάσχοντες που ανήκουν στην Ομάδα Β

Στη δεύτερη ομάδα ανήκουν άτομα 18-59 ετών με νοσήματα αυξημένου κινδύνου:

-Νοσογόνος παχυσαρκία

-Διαβήτη

-Ιστορικό καρκίνου

-Ηπιότερη ανοσοκαταστολή

-Χρόνια νεφρική νόσο

-Αιμοσφαιρινοπάθειες

-Φροντιστές ανοσοκατεσταλμένων ατόμων κλπ

Ο πλήρης κατάλογος θα ανακοινωθεί σύντομα από το υπουργείο Υγείας.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων αυτών δεν είναι γνωστός, ωστόσο, είναι ασφαλώς πολύ μεγαλύτερος. Αρκεί να αναφερθεί ότι μόνο ο αριθμός των διαβητικών υπό θεραπεία είναι περίπου 1 εκατ. άτομα. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι σε αντίθεση με την Ομάδα Α, στην Ομάδα Β, ο εμβολιασμός θα γίνει με ηλικιακή προτεραιότητα.

Πόσοι εμβολιασμοί έχουν γίνει 

Όπως ανέφερε χθες ο αρμόδιος γενικός γραμματέας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους «σήμερα ξεπεράσαμε τους 550.000 εμβολιασμούς και μέχρι το απόγευμα είχαν πραγματοποιηθεί 25.000 εμβολιασμοί – αριθμός ρεκόρ».

Επίσης χθες, λειτούργησαν τα MEGA εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σε πλήρη λειτουργία θα μπορούν να διενεργούν περίπου 5.500 εμβολιασμούς την ημέρα.

Ο κ. Θεμιστοκλέους παραδέχθηκε ότι υπήρξαν μεμονωμένα προβλήματα στη διανομή των δόσεων λόγω της κακοκαιρίας, αλλά τα ραντεβού θα επαναπρογραμματιστούν για τις επόμενες ημέρες.

Ακόμη, ανέφερε ότι οι πολίτες που δεν προσήλθαν για την 1η δόση, θα πρέπει να επαναπρογραμματίσουν τα ραντεβού τους. Στην περίπτωση αυτή δεν θα ισχύσει το διάστημα της ποινής, ενώ όσον αφορά τους πολίτες που είχαν ραντεβού για την 2 η δόση, ανάλογα με τον αριθμό που θα έχουμε σήμερα το βράδυ, των ακυρώσεων και των μη προσελεύσεων των πολιτών για τη δεύτερη δόση θα ανακοινώσουμε τις επόμενες ημέρες τι θα γίνει με τον επαναπρογραμματισμό των ραντεβού.

Ειδική αναφορά έκαναν και οι δυο ειδικοί, στο γεγονός ότι παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες η πλειοψηφία των ηλικιωμένων (90%) προσήλθε κανονικά χθες στα εμβολιαστικά κέντρα.

Ήρθαν και οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Moderna

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στο εμβόλιο της Moderna με αφορμή τις πρώτες δόσεις που που ήρθαν και στη χώρα μας: “Έχουμε τις τελευταίες ημέρες άλλο ένα εμβόλιο στην κατοχή μας, το εμβόλιο της Moderna. Αυξάνεται δηλαδή το εύρος των εμβολίων που έχει η χώρα μας και  περιμένει μελλοντικά να έχει και περισσότερα. Είναι ένα εμβόλιο ανάλογης τεχνολογίας με το εμβόλιο της Pfizer, είναι η τεχνολογία του mRNA. Έχει κάποια πλεονεκτήματα με την έννοια της φύλαξης. Είναι ευκολότερες οι συνθήκες φύλαξης ακόμη και του χειρισμού του εμβολίου. Αλλά έχει και ένα διαφορετικό μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο δόσεων. Μία σημαντική υπενθύμιση: το εμβόλιο της Pfizer θέλει μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης,  μεσοδιάστημα τριών εβδομάδων, της Moderna μεσοδιάστημα τεσσάρων εβδομάδων, ενώ της AstraZeneca έχει μεσοδιάστημα δώδεκα εβδομάδων, δηλαδή τριών μηνών” επανέλαβε για άλλη μια φορά η καθηγήτρια Παιδιατρικής.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, άνοιξε η πλατφόρμα για τα άτομα ηλικίας 60-64 ετών, τα οποία θα εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca και μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί 235.000 ραντεβού. Την Παρασκευή, άνοιξε η δεύτερη γραμμή, που αφορά άτομα ηλικίας 75-79 ετών (Pfizer και Moderna) και ήδη έχουν κλειστεί 150.000 ραντεβού.

Όσο για τους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων, η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι αναμένουμε τα αποτελέσματα από τις κλινικές μελέτες των 3 εγκεκριμένων εμβολίων. Αν οι μελέτες εξελιχθούν ομαλά είναι πιθανό σύντομα να προχωρήσει και ο εμβολιασμός εφήβων με υποκείμενα νοσήματα, τονίζοντας πάντως ότι «για υγιή παιδιά και εφήβους χρειάζεται προσοχή και μελέτη».