Δυναμική προπόνηση μετά τα 40 – Απαραίτητα τα βάρη αλλά χρειάζεται προσοχή

0
257

Οι μυς διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στη ζωή μας και στην υγεία μας. Οι σκελετικοί μυς αποτελούν το 40% της μάζας του σώματος. Μετατρέπουν τη χημική ενέργεια σε μηχανική και παράγουν τη δύναμη μέσω της οποίας κινούμαστε και αναπνέουμε.

Ακόμη, οι μυς λειτουργούν ως δεξαμενή για τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες αλλά και τα λιπαρά οξέα και συμβάλλουν στο μεταβολισμό και στην ενεργειακή ισορροπία.

Ωστόσο, η μυϊκή μάζα μετά από την ηλικία των 40 ετών αρχίζει να φθίνει, μία κατάσταση που ονομάζεται και σαρκοπενία. Μάλιστα, σε κάθε δεκαετία μετά από τα 40 μπορεί να χάνεται έως και 6% της μυϊκής μάζας και υπάρχει περίπτωση στα 80 του χρόνια ένα άτομο να έχει χάσει το 1/3 της.

«Φάρμακο» η προπόνηση με αντιστάσεις

Είναι γνωστό πως η άσκηση διατηρεί τη μυϊκή μάζα και έρευνες έχουν δείξει ότι – με τη σωστή στρατηγική – μπορεί ακόμη και να αυξηθεί μετά από τα 40 έτη!

Η δυναμική προπόνηση όμως είναι το κλειδί ώστε να «μπλοκάρει» ο οργανισμός τις αρνητικές συνέπειες της σαρκοπενίας.

Ωστόσο, η γυμναστική μετά από τα 40 χρόνια, είτε μιλάμε για έναν αρχάριο είτε για έναν πεπειραμένο ασκούμενο, χρειάζεται προσοχή, καθώς κρύβει κάποιες παγίδες. Το να χτιστεί σε αυτές τις ηλικίες μυϊκή μάζα είναι πιο δύσκολο και η αποκατάσταση είναι μια εντελώς διαφορετική διαδικασία, στην οποία θα πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση.

 Χρειάζεται προσοχή

Πλέον δεν είστε 20 ετών… Τότε που μπορούσατε να ξεκινήσετε την προπόνηση χωρίς καθόλου ζέσταμα. Τώρα, όχι μόνο είναι υποχρεωτικό αλλά θα πρέπει να το προσαρμόζετε με το ασκησιολόγιο που θα κάνετε στο κύριο μέρος του προγράμματος εκγύμνασής σας.

Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν θα πρέπει να «μπερδέψετε» το ζέσταμά σας με την προπόνηση. Μπορείτε να ιδρώσετε, αλλά μην

Μην το παρακάνετε

Πάμε τώρα στο κύριο μέρος της προπόνησης. Σαφέστατα και μπορείτε να στοχεύετε στο χτίσιμο των μυών, ωστόσο φροντίστε να το κάνετε υπεύθυνα. Μην υπερβάλλετε, προσπαθώντας να φτάσετε το σώμα σας πέρα από τα όριά του.

Μη δίνετε τόση σημασία στα κιλά και στις επαναλήψεις, όποια μυϊκή ομάδα κι εάν γυμνάζετε. Επικεντρωθείτε στο να κάνετε τις επαναλήψεις σωστά, κι ας βγουν λιγότερες.

Λίγα κιλά, πολλές επαναλήψεις

Η συγκεκριμένη τακτική θεωρείται για πολλούς προπονητές «υποχρεωτική» μετά τα 40. Κι αυτό διότι αυτή η προπόνηση είναι λιγότερο επώδυνη για το σώμα και ταυτόχρονα βοηθά στην επιτάχυνση της αποθεραπείας.

Πηγή : https://www.basetraining.org/blog/dynamiki-proponisi-meta-ta-40-aparaitita-ta-vari-alla-chreiazetai-prosochi/