Ποιο είναι το «φάρμακο» που βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και την ψυχική μας υγεία;

0
510

Βελτιώνει την ισορροπία, το βάδισμα, τη στάση του σώματος, μειώνει τον κίνδυνο από τις πτώσεις, μας χαρίζει ευεξία και μας κάνει να γελάμε! Τι είναι; Μα φυσικά ο χορός!

Σύμφωνα και με νέα ερευνητικά δεδομένα δημοσιευμένα στο Menopause, το περιοδικό της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης Βόρειας Αμερικής (NAMS), ο χορός λειτουργεί ως φυσικό «φάρμακο» για τις γυναίκες που βρίσκονται στην μετεμμηνόπαυση, καθώς όχι μόνο βελτιώνει τη φυσική τους κατάσταση, αλλά και τη διάθεση και την αυτοεκτίμηση τους, μειώνοντας μάλιστα στο ελάχιστο και τον κίνδυνο τραυματισμών.

Οι αλλαγές που βιώνουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όπως η πρόσληψη βάρους, οι αλλαγές του μεταβολισμού αλλά και η αύξηση των τριγλυκεριδίων και της «κακής» χοληστερόλης, αυξάνουν με τη σειρά τους τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Σε συνδυασμό με τη μείωση της σωματικής δραστηριότητας, η υγεία τους μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο, καθώς αυξάνεται και ο κίνδυνος των τραυματισμών από πτώση. Εκτός όμως από τις  σωματικές αλλαγές, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, βλέποντας το σώμα τους να αλλάζει, παρουσιάζουν και μειωμένη αυτοπεποίθηση.

Σε όλες τις παραπάνω μεταβολές, ο χορός φαίνεται πως δρα ιδιαίτερα ευεργετικά. Προηγούμενες μελέτες εστίασαν κυρίως στην επίδραση του χορού στην φυσική κατάσταση των γυναικών, χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τους και τις θετικές αλλαγές στην ψυχοσύνθεσή τους.

Η παρούσα έρευνα σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να αναλύσει το πώς επηρεάζει ο χορός τη σύνθεση του σώματος, το μεταβολικό προφίλ, τη φυσική κατάσταση αλλά και την αυτοεκτίμηση στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Αν και το δείγμα ήταν μικρό, οι γυναίκες που ακολούθησαν το πρόγραμμα χορού τρεις φορές την εβδομάδα, επωφελήθηκαν σημαντικά από αυτή την πρακτική: βελτιώθηκε το λιπιδικό τους προφίλ, η κινητικότητά τους αλλά και η εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους.

Συμπέρασμα; Βρείτε την πλησιέστερη σχολή χορού ή ψάξτε στο διαδίκτυο για μαθήματα χορού. Βάλτε τα αθλητικά σας παπούτσια και τη φόρμα σας και χωρίς δεύτερη σκέψη ξεκινήστε τα μαθήματα με παραδοσιακούς χορούς, ευρωπαϊκούς, λάτιν, ότι σας αρέσει! Μην ξεχνάτε ότι η  ζωή είναι ωραία και το σημαντικότερο είναι… μικρή. Αντί να κάθεστε μπροστά στην τηλεόραση και να μαυρίζει η ψύχη σας με τις ειδήσεις, κάντε μια ανατρεπτική κίνηση. Κλείστε τη ριμάδα και πηγαίνετε να χορέψτε με την ψύχη σας!