Πόσα ποτηράκια αυξάνουν τη χοληστερίνη; Η έξυπνη κίνηση για να τη ρίξουμε μετά τις γιορτές.

0
50

Μια μέρα μας χωρίζει από την Πρωτοχρονιά που θα πούμε αντίο σ΄αυτή την απίστευτη χρονιά, που μας δίδαξε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή και ότι όλα μπορούν να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Παρ΄όλο που φέτος θα υποδεχτούμε το 2021 μόνοι μας στο σπίτι ή σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο, λόγω της πανδημίας, πολλοί είναι αυτοί που θα κάνουν τις γνωστές υπερβολές στο γιορτινό τραπέζι. Για όσους όμως έχουν ήδη υψηλή χοληστερίνη και είναι 50plus, καλό είναι να ξέρουν έως που μπορούν να φτάσουν όσον αφορά το αλκοόλ. Μια συχνή ερώτηση είναι εάν το αλκοόλ ανεβάζει τη χοληστερίνη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μικρές δόσεις αλκοόλ – ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί-,  σχετίζονται με μια μικρή αύξηση της καλής χοληστερίνης (HDL) σε ποσοστό που προσεγγίζει έως και το 20% ενώ παράλληλα μειώνει της κακή χοληστερίνης (LDL) έως και κατά 10%. Επομένως ένα με δυο ποτηράκια κρασί την ημέρα, μπορεί να αποδειχθεί επωφελές για τα λιπίδια του αίματος.

Όμως προσοχή! Η ρύθμιση της χοληστερόλης επιτυγχάνεται κατά κύριο λόγο, με την αποφυγή των ζωικών λιπαρών και την κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών. Που σημαίνει ότι μετά τις γιορτές και αφού έχουμε τιμήσει το εορταστικό τραπέζι, με το αρνάκι, το χοιρινό με πράσα, τα μελομακάρονα, τις δίπλες, τους κουραμπιές, τη βασιλόπιτα, το κρασάκι, τα κοκτέιλ μας και ότι άλλο τραβάει η όρεξή μας… θα πρέπει να πάρουμε μια σοβαρή απόφαση και το σπουδαιότερο …να την τηρήσουμε. Ποια είναι αυτή; Ναι καλά καταλάβατε. Να βάλουμε «φρένο» στην όρεξη μας -που εν τω μεταξύ έχει ανοίξει για τα καλά-, καταναλώνοντας πολλά φρούτα και λαχανικά για να επανέλθουμε στα φυσιολογικά μας κιλά!

Ιδιαίτερα όσοι έχουν ήδη υψηλές τιμές χοληστερόλης, καλό είναι να αποφεύγουν το αλκοόλ για ένα μεγάλο διάστημα. Ο λόγος είναι ότι μεγάλο ποσοστό ανδρών και γυναικών με αυξημένη χοληστερόλη, συνήθως σ’ αυτές τις μεγάλες γιορτές, ταλαιπωρούν το ήπαρ τους με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν λιπώδη διήθηση του ήπατος. Δηλαδή, με απλά λόγια, το συκώτι τους δεν μπορεί να μεταβολίσει εύκολα το αλκοόλ, με αποτέλεσμα η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, να οδηγεί σε αύξηση της χοληστερόλης.

Επίσης η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ (πάνω από ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα για τις γυναίκες και δυο για τους άνδρες), αυξάνει τα τριγλυκερίδια τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν αρνητικά τις τιμές της καλής HDL χοληστερόλης.

Γι΄ αυτό μετά τις γιορτές καλό είναι να προχωρήσουμε στην «έξυπνη κίνηση» για να ρίξουμε τη χοληστερίνη μας, που δεν είναι άλλη από την αποτοξίνωση του ήπαρ. Πως θα το πετύχουμε αυτό; Με πειθαρχεία και πολλούς φρέσκους χυμούς, πολύ νερό, πέντε φρούτα καθημερινά (1 μερίδα ισοδυναμεί μ’ ένα φρούτο ), όχι κρέας για τουλάχιστον 2 εβδομάδες, πολλά όσπρια και σαλάτες, άσκηση (γρήγορο περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι κλπ) και φυσικά όχι αλκοόλ, εάν θέλετε να δείτε τις τιμές στη χοληστερίνη σας να …πέφτουν μαζί με τα κιλά που “φορτωθήκατε” στις γιορτές.