Εμμηνόπαυση και χέρια: Πως θα τα διατηρήσουμε όμορφα, ενυδατωμένα και χωρίς πανάδες

0
238

Στην εμμηνόπαυση συμβαίνουν πολλές αλλαγές στον γυναικείο οργανισμό και μια από αυτές είναι στα χέρια που εκτίθενται μονίμως σε κοινή θέα! Γι΄ αυτό άλλωστε θέλουμε να δείχνουν όμορφα και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουν οι γυναίκες 50plus!

Με την έναρξη της εμμηνόπαυσης αρχίζει και η  σταδιακή πτώση των οιστρογόνων, τα οποία διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου στον οργανισμό. Καθώς λοιπόν τα οιστρογόνα μειώνονται σταδιακά το δέρμα των χεριών λεπταίνει, γίνεται ξηρό, χάνει λίπος, γεμίζει πανάδες και ρυτίδες και δείχνει την πραγματική ηλικία των ανθρώπων.

Η  Εύη Τσάτη M.D., Ph.D.  Πλαστικός Χειρουργός Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Diplomate of EBOPRAS (European Board of Aesthetic and Reconstructive Surgery)  Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής Ελληνική Εταιρίας Εμμηνόπαυσης (www.eletem.org ) μας περιγράφει παρακάτω τις πρέπει να κάνουμε για να παραμείνουν τα χέρια μας όμορφα και ελκυστικά.

Συχνά επίσης εμφανίζονται σε αυτήν την ηλικία και σημεία αρθρίτιδας, αλλά και κάποιες κακώσεις από τραυματισμούς οι οποίες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αποκατασταθούν. Υπάρχουν όμως τρόποι να  αντιμετωπίσουμε αλλάζοντας καταρχήν κάποιες καθημερινές μας συνήθειες :

Αποφεύγουμε το μεγάλης διάρκειας και πολύ καυτό πλύσιμο και χρησιμοποιούμε αμέσως μετά μια πλούσια ενυδατική κρέμα όσο το δέρμα μας είναι ακόμη υγρό.

-Φοράμε αντηλιακή κρέμα και στα χέρια με δείκτη τουλάχιστον 30.

-Φοράμε γάντια όταν κάνει κρύο αλλά και όταν πρέπει να κάνουμε δουλειές που τα χέρια μας έρχονται σε επαφή με χημικά, καυτό νερό, κλπ.

Θεραπείες

Τι μπορούμε να κάνουμε για να ανανεώσουμε τα χέρια μας; Υπάρχει πληθώρα θεραπειών, ανάλογα με το πρόβλημα.

-Μεταφορά λίπους

-Μεταφορά βλαστοκυττάρων

-Μεσοθεραπεία

-Plateletrichplasma (PRP)

-Μικροδερμοαπόξεση

-Ενέσιμα εμφυτεύματα (υαλουρονικό κλπ)

-Λέιζερ

-Χημικό πήλινγκ

Κάποιες από αυτές τις θεραπείες, εκτός από την υγιή και νεανική όψη στα χέρια, μπορούν να βελτιώσουν και λειτουργικά προβλήματα, όπως πόνο και δυσκολία κατά την κίνηση στις αρθρώσεις, ιδίως σε περιπτώσεις αρθρίτιδας, τενοντίτιδας, καρπιαίου σωλήνα και παρόμοιες καταστάσεις.

Ειδικά σε περιπτώσεις τέτοιων καταστάσεων η PRP έχει δείξει εξαιρετικά αποτελέσματα  στον πόνο και την φλεγμονή σε περιοχές όπως τα χέρια, το γόνατο, τον ώμο, τον αγκώνα και οι μελέτες συνεχώς επεκτείνονται. Η καλή και λεπτομερής εξέταση θα υποδείξει και την κατάλληλη μέθοδο ή τον κατάλληλο συνδυασμό μεθόδων για εσάς.