Οι πέντε καλές συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο για Αλτσχάϊμερ και χαρίζουν μακροζωία

0
349

Εάν θέλετε να διατηρήσετε τον εγκέφαλο σας νέο και να περιορίσετε σημαντικά τον κίνδυνο του Αλτσχάϊμερ τότε αρκεί να αποκτήσετε πέντε καλές συνήθειες που θα γίνουν η «πυξίδα» σας για να έχετε μια καλή ποιότητα ζωής μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μια νέας Αμερικανικής έρευνας, ο κίνδυνος για Αλτσχάϊμερ είναι σημαντικά μειωμένος για όσους ανθρώπους συνδυάζουν συστηματικά αρκετές υγιεινές συμπεριφορές στην καθημερινή ζωή τους.

Πέντε από αυτές είναι η σωματική άσκηση (τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έως μεγάλης έντασης την εβδομάδα), η ελαφρά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, η Μεσογειακή Διατροφή, οι τονωτικές για τον νου δραστηριότητες και φυσικά να μην καπνίζει.

Όσοι συνδυάζουν και τις πέντε παραπάνω ή έστω τις τέσσερις συνήθειες, έχουν έως 60% μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο Αλτσχάϊμερ. Ο κίνδυνος είναι μειωμένος κατά 37% για όσους τηρούν δύο έως τρεις από αυτές τις υγιεινές συνήθειες, σε σχέση με όσους ακολουθούν μόνο μία ή καμία.

Η μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης των ΗΠΑ, με επικεφαλής τoν επίκουρο καθηγητή του Ιατρικού Κέντρου και του Πανεπιστημίου Ρας του Σικάγο Κλόντιαν Ντάνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Neurology” της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων για σχεδόν 3.000 ανθρώπους.

Άλλη έρευνα που αφορά τη μακροζωία αναδεικνύει ένα ακόμα δείκτη υγείας… το σεξ. Η ποιοτική σεξουαλική ζωή μειώνει την ανασφάλεια, το άγχος γι΄ αυτό και οι άνθρωποι που δεν παραιτούνται και διεκδικούν την ψυχική και σωματική σεξουαλική έκφραση, είναι άτομα πιο συναισθηματικά, ζεστά, δραστήρια, που αγαπούν τη ζωή, τον σύντροφό τους, τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), θεωρεί το σεξ τον τέταρτο, από τους πέντε δείκτες υγείας, που σηματοδοτούν την καλή ποιότητα ζωής. Πρώτος είναι ο ύπνος και ακολουθούν η διατροφή, η άσκηση, το σεξ και η συναισθηματική πληρότητα. Αξίζει μάλιστα να τονισθεί ότι η διατήρηση της σεξουαλικής ζωής αναλογεί στο 45% της καλής ποιότητας ζωής.

Σήμερα έχει αποδειχθεί από πολλές επιστημονικές  μελέτες ότι ο άνθρωπος έχει σεξουαλικό οίστρο έως και 80 ετών, γι΄ αυτό άλλωστε ο ΠΟΥ ήδη μιλάει για την τέταρτη ηλικία που ξεκινάει μετά τα 80 έτη!