Διατροφή και καύσωνας: Γιατί το παγωτό δεν μας κάνει καλό;

0
976

Είναι γεγονός ότι η ζέστη μας κόβει την όρεξη και μάλιστα αυτές τις ημέρες που ο παρατεταμένος καύσωνας μας ταλαιπωρεί πολλοί ίσως να υποφέρουν και από στομαχικές διαταραχές. Όμως πόσοι από εμάς ξέρουμε ποια τρόφιμα μας κάνουν καλό όταν ο υδράργυρος «χτυπάει κόκκινο»; Γιατί δεν πρέπει να τρώμε παγωτό και γρανίτες με την υπερβολική ζέστη; Και ποια είναι τα τρόφιμα που περιέχουν τόσο νερό που θα μας κρατήσουν ενυδατωμένους όλη την ημέρα λες και έχουμε πιει οκτώ ποτήρια; Ας δούμε παρακάτω ποια τρόφιμα, λαχανικά και φρούτα πρέπει να καταναλώνουμε και ποια να αποφεύγουμε όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή.

Τι να προτιμάτε:

 Σαλάτες

Λαχανικά όπως μαρούλι, αγγούρι, σέλινο και ραδίκια αποτελούνται πάνω από 95% νερό. Η κατανάλωσή τους σε μια πολύ ζεστή μέρα θα σας βοηθήσει να φτάσετε τα οκτώ ποτήρια νερού την ημέρα, διατηρώντας σας ενυδατωμένο και δροσερό. Τα κολοκυθάκια περιέχουν επίσης πολύ νερό.

 Καρπούζι

Εκτός από εξαιρετικά δροσιστικό, το καρπούζι περιέχει μια θρεπτική ουσία που ονομάζεται λυκοπένιο και μπορεί να σας προστατεύσει από την έκθεση στον ήλιο. Το λυκοπένιο είναι η χρωστική ουσία που δίνει στα φρούτα και τα λαχανικά ζωντανό κόκκινο χρώμα. Άλλες πηγές του περιλαμβάνουν τις ντομάτες (ιδιαίτερα τις μαγειρεμένες) την παπάγια, το ροζ γκρέιπφρουτ και το εξωτικό φρούτο γκουάβα. Οι φράουλες επίσης περιέχουν πολύ νερό.

Τι να αποφεύγετε:

Αλκοόλ

Μια παγωμένη μπυρίτσα ή ένα ποτήρι κρασί δίπλα στο κύμα, στο κήπο ή στη βεράντα σας είναι απόλαυση, όμως μη το παρακάνετε. Και αυτό επειδή το αλκοόλ γενικά λειτουργεί ως  ισχυρό διουρητικό, που σημαίνει ότι επισκέπτεστε συχνά την τουαλέτα και έτσι αφυδατώνεστε πολύ γρήγορα. Και αυτό δεν το θέλουμε…

Μάνγκο

Όπως το αλκοόλ, τα μάνγκο δρουν ως διουρητικά, οπότε θα πρέπει να αποφεύγονται όπως και το μάραθο, οι αγκινάρες και τα σπαράγγια. Ευτυχώς μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτά τις καυτές ημέρες του Καλοκαιριού.

Παγωτά

Όλα τα προϊόντα που περιέχουν αυξημένη ποσότητα ζάχαρης, (γλυκά, καραμέλες, σοκολάτες) καλύτερα να τα αποφεύγουμε. Ακόμη και τα παγωμένα! Έτσι λοιπόν, καλό είναι να ξεχάσετε τα παγωτά και τις γρανίτες, (ναι το ξέρω… είναι δύσκολο) επειδή η πέψη τους προκαλεί την αύξηση της θερμοκρασίας. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα υπερβαίνει την αντιστάθμιση της γρήγορης  ψύξης που προκαλείται από τα κρύα τρόφιμα.

Κρέας

Η πέψη της πρωτεΐνης που έχει το κρέας απαιτεί πολλή ενέργεια, δημιουργώντας μια θερμική διαδικασία που ονομάζεται «θερμογένεση». Μπορεί να χρειαστείτε από 50% έως 100% περισσότερη ενέργεια για να διασπάσει ο οργανισμός σας την πρωτεΐνη σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες. Άρα προτιμήστε τα λαδερά και τις σαλάτες για τις καυτές μέρες του Καλοκαιριού και ξεχάστε το μπάρμπεκιου …για λίγο!