35 νέα κρούσματα σήμερα, συνολικά 4.227 εκ των οποίων 925 «ορφανά»

0
262

Σε κόκκινο συναγερμό εξακολουθούν να βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας καθώς καθημερινά τα κρούσματα αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς. Συγκεκριμένα σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε άλλα 35 νέα κρούσματα του Covid-19  εκ των οποίων τα 9 είναι εισαγόμενα. Αναλυτικότερα: 4 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, 5  προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, 17 καταγράφηκαν στην  Αττική, 2 στη Θεσσαλονίκη, 2 στην Καβάλα, 2 στην Αχαΐα  και από 1 κρούσμα, στη Μαγνησία, τη Χαλκιδική και τη Βοιωτία.

Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα κανένας ασθενείς δεν απεβίωσε επομένως τα θύματα του Covid-19 παραμένουν 202. Από αυτούς οι 66 (32.7%) γυναίκες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.227, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες. Από αυτά τα 1.184 (28.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.118 (50.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Τα υπόλοιπα 925 κρούσματα είναι «ορφανά» που σημαίνει ότι είναι αδύνατη η ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ καθώς είναι αδύνατο να εντοπιστεί η αρχική πηγή μετάδοσης.

Επίσης 9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών εκ των οποίων 2 (22.2%) είναι γυναίκες. To 77.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Σημειώνεται ότι  127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ο λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, για τον κορωνοϊό, Νικόλαος Σύψας,  σε συνέντευξη του στο MEGA τόνισε μεταξύ άλλων ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να συμβεί το φαινόμενο υπερμετάδοσης σε εκδηλώσεις όπου συνωστίζονται πολλά άτομα.

Όσον αφορά την επιβολή νέων μέτρων, ο κ. Σύψας υποστήριξε πως παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλό ποσοστό κρουσμάτων σε σχέση με άλλες χώρες, πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε ώστε να μην αναγκαστεί η πολιτεία να λάβει περαιτέρω μέτρα, τα οποία θα οδηγήσουν σε περιορισμό της οικονομίας. Εκτίμησε, ότι μέσα στο καλοκαίρι δεν θα γίνει άλλο lockdown.