Η Σχολική Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Νέα Σμύρνης στηρίζει γονείς και μαθητές.

0
666

Πλούσιο έργο έχει να επιδείξει η Σχολική Κοινωνική Υπηρεσία (ΣΚΥ), που συστήθηκε από το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας των Φύλων του Δήμου Νέας Σμύρνης. Με επίκεντρο τη σχολική κοινότητα η ΣΚΥ “τρέχει” από το 2016, ένα πρόγραμμα υποστήριξης της τοπικής κοινωνίας που λειτουργεί βάσει τριών κεντρικών πυλώνων: Την Ψυχοκοινωνική υποστήριξη και ευαισθητοποίηση γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών. Την Παροχή σχολικού δεκατιανού γεύματος για οικονομικά ευάλωτες οικογένειες. Και την Ασφάλιση ατυχημάτων για το παιδί στο σχολείο.

Η ανάγκη για τη δημιουργίας της ΣΚΥ προέκυψε από την «έκρηξη» της οικονομικής κρίσης και την ανεργία, με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις και τις βίαιες ανατροπές που έφερε στην οικογένεια από τη μια στιγμή στην άλλη, όπως φτώχεια, απότομη πτώση του βιοτικού επίπεδου, ενδοοικογενειακή βία, κατάθλιψη, διαζύγιο κλπ.

Οι μεγάλες λίστες αναμονής στους δημόσιους φορείς των κοινοτικών υπηρεσιών σχετικά με αιτήματα που αφορούν τα παιδιά, καθώς και το αίσθημα ανασφάλειας και άγχους για το τι μέλει γενέσθαι, οδήγησαν σε αυξημένο αριθμό αιτημάτων από οικογένειες του Δήμου Νέας Σμύρνης για Κοινωνική και Ψυχολογική υποστήριξη.

Επιπλέον, πολλά από τα αιτήματα αφορούσαν τη γενικότερη ένδεια των νοικοκυριών με παιδιά, όπου υπάρχει δυσκολία κάλυψης αναγκών α) υλικών (φαγητό, ρούχα, στέγαση, δαπάνες για επιμορφωτικούς ή ψυχαγωγικούς σκοπούς), β) συναισθηματικών (ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον, γονεϊκή διαθεσιμότητα) και γ) κοινωνικών (δυνατότητα συμμετοχής σε ομαδικές εκδηλώσεις, δραστηριότητες, εκδρομές).

Παράλληλα, η αποσταθεροποίηση στο σχολικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο φοιτούν τα παιδιά, επέφερε αυξημένο αριθμό περιπτώσεων που παραπέμφθηκαν από τις σχολικές μονάδες.

Έτσι, προέκυψε σαν επιτακτική ανάγκη η ΣΚΥ να στελεχωθεί από έναν Κοινωνικό Λειτουργό και μια Ψυχολόγο, οι οποίοι λειτουργούν ως πλαίσιο αναφοράς, στήριξης και δικτύωσης με δομές και υπηρεσίες.

 Οι τρεις Κεντρικοί Πυλώνες της Σχολικής Κοινωνικής Υπηρεσίας

  1. Ψυχοκοινωνική υποστήριξη και ευαισθητοποίηση γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών

Ο πρώτος πυλώνας αφορά την ψυχοκοινωνική στήριξη μαθητών και των οικογενειών τους, καθώς και των εκπαιδευτικών με διαρκή συνεργασία μέσω συνεδριών (ατομικών και ομαδικών) και εκπαιδεύσεων, επιμορφώσεων, καταρτίσεων, μέσω του προγράμματος «Χτίζοντας γέφυρες μεταξύ σχολείου και οικογένειας».

Στόχος του προγράμματος είναι:

  1. Η γεφύρωση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που αποτελούν οι μαθητές και οι οικογένειες τους και η πλαισίωση αυτών, με Κοινωνικά Προγράμματα και Δομές του Δήμου Νέας Σμύρνης.
  2. Η αντιμετώπιση περιπτώσεων κρίσης στο σχολικό περιβάλλον σε επίπεδο μαθητών γονέων και εκπαιδευτικών.
  1. Η ανεύρεση κατάλληλων πηγών υποστήριξης στην κοινότητα μέσω της δικτύωσης και συνεργασίας με κατάλληλα πλαίσια και φορείς

Η παρέμβαση έχει ολιστικό χαρακτήρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

– Την αξιολόγηση και εκτίμηση του προβλήματος/αναγκών.

-Τη συμβουλευτική υποστήριξη γονέων, μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών σε επίπεδο πρόληψης και διαχείρισης δυσκολιών (π.χ. παραβατική συμπεριφορά, δυσκολίες προσαρμογής στο σχολείο, σχολική άρνηση, οριοθέτηση και τρόποι διαχείρισης δυσλειτουργικών συμπεριφορών, δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις και αλληλεπιδράσεις, δυσκολίες στην επικοινωνία, κ.α.).

-Τη δικτύωση με κατάλληλες υπηρεσίες (π.χ. Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, κ.α).

  1. Παροχή σχολικού δεκατιανού γεύματος για οικονομικά ευάλωτες οικογένειες

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την ενίσχυση των οικογενειών, που αδυνατούν να καλύψουν τη δαπάνη του δεκατιανού των παιδιών τους στο σχολείο, μέσα από την ανάπτυξη του προγράμματος «Σχολικό Δεκατιανό».

Συγκεκριμένα, παρέχεται δεκατιανό γεύμα σε μαθητές που φοιτούν σε σχολεία Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Νέας Σμύρνης. Τα παιδιά-μαθητές σιτίζονται μέσω του σχολικού κυλικείου με προϊόντα διατροφής αξίας 1,80 ευρώ / σχολική ημέρα πλέον του νόμιμου Φ.Π.Α. Το πρόγραμμα «Σχολικό Δεκατιανό» λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα της Σχολικής Κοινωνικής Υπηρεσίας από το σχολικό έτος 2016-2017 και καλύπτει περίπου 150 μαθητές ετησίως.

  1. Ασφάλιση Ατυχημάτων για το παιδί στο σχολείο

Ο τρίτος πυλώνας αφορά την έγκαιρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των παιδιών σε περίπτωση ατυχήματος στο σχολείο. Συγκεκριμένα, η ΣΚΥ κλήθηκε να αναπτύξει έναν τρίτο πυλώνα το Σεπτέμβριο του 2020, που έχει ως επίκεντρο την κάλυψη της ασφάλειας των παιδιών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω ομαδικής ασφάλισης ατυχημάτων στο σχολείο, παρέχοντας πρωτίστως πρωτοβάθμια υγειονομική κάλυψη και φροντίδα στους μαθητές των δημόσιων σχολείων.  Το πρόγραμμα «Ασφάλιση ατυχημάτων για το παιδί στο σχολείο» προβλέπεται να καλύψει 3,423 παιδιά Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2020-2021.

Το πρόγραμμα «Ασφάλιση ατυχημάτων για το παιδί στο σχολείο», θα καλύψει την παραπάνω ανάγκη, ταυτόχρονα όμως, θα ανακουφίσει τους γονείς – κηδεμόνες από το άγχος και την αγωνία που βιώνουν (πολύωρη αναμονή σε επείγοντα νοσοκομείου, έξοδα διαγνωστικών εξετάσεων και αποκατάστασης, η απαραίτητη φυσιοθεραπεία, κλπ).

Για περισσότερες πληροφορίες του προγράμματος τοι ενδιαφερόμενοι δημότες της Νέας Σμύρνης μπορούν να απευθύνονται στη Σχολική Κοινωνική Υπηρεσία: Ελ. Βενιζέλου 18, 2ος όροφος, Τ.Κ. 17121, 2132025882, fax: 2132025972,  email: skyns@neasmyrni.gr. Πληροφορίες: Στέλιος Ανδρόνικος, Κοινωνικός Λειτουργός Νεκτάρ Τουμανιάν, Ψυχολόγος Msc, Δευτέρα έως και Παρασκευή, 8:00 – 15:00.