Υπουργείο Υγείας προς τις ευπαθείς ομάδες: «Μην ταξιδεύετε, παραμείνετε στα σπίτια σας»

0
419

Έντεκα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας και τέσσερα νέα μέτρα ανακοινώθηκαν πριν από λίγο από την  Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Μεταξύ των νέων μέτρων είναι και η ανανέωση της συνταγογράφηση των ασθενών με χρόνια νοσήματα,  έως και 30 Ιουνίου 2020.

Την ίδια ώρα προβληματισμένοι είναι οι ειδικοί για τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα για τα οποία δεν έχει τεκμηριωθεί ακόμα το ιστορικό έκθεσης τους. Δηλαδή δε γνωρίζουν πως εκτέθηκαν αυτοί οι άνθρωποι στον κορωνοϊό, αφού δεν είχαν επαφές με άλλα γνωστά κρούσματα. Οι Λοιμωξιολόγοι αναμένουν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα, γι’ αυτό συστήνουν στις ευπαθείς ομάδες να μην ταξιδεύουν και να παραμείνουν σπίτι τους.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορωνοϊό, ανέρχεται πλέον σε 84, οι 81 εκ των οποίων είναι ελληνικής καταγωγής και οι 3 ξένης υπηκοότητας.

-Οι 56 προέρχονται από την επιδημική έξαρση των εκδρομέων σε Ισραήλ και Αίγυπτο – 47 ήταν μέλη της ταξιδιωτικής ομάδας και 9 επαφές τους.

-27 ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων ένας με σοβαρή πνευμονία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών.

-57 ασθενείς παραμένουν σε καλή κατάσταση και βρίσκονται σε απομόνωση στην οικία τους.

-Για 4 από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν έχει τεκμηριωθεί ιστορικό έκθεσης, ενώ η διαδικασία επιδημιολογικής διερεύνησης και ιχνηλάτησης των επαφών των νέων κρουσμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Τα μέτρα

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας μόλις τελείωσε τη συνεδρίασή της που είχε από τις 14.000 έως τις 17.000 το απόγευμα  στο υπουργείο Υγείας εισηγήθηκε στην κυβέρνηση  τα κατωτέρω μέτρα:

1.Ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών και συγχρωτισμού, οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε εσωτερικό ή εξωτερικό, σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν ασθενείς άνω των 70 ετών, ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής, όπως αυτές προσδιορίζονται από τον ιατρό τους.
Αναφορικά με τις ευπαθείς ομάδες, η Επιτροπή εισηγήθηκε αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του μη απαραίτητου επισκεπτηρίου στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας, κέντρα αποκατάστασης, μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και μονάδες τεχνητού νεφρού.Παράλληλα, θα υπάρξει πρόβλεψη από τον ΕΟΠΥΥ  για ανανέωση της συνταγογράφησης των ασθενών με χρόνια νοσήματα, έως και 30 Ιουνίου 2020.

2.Αναστολή των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα, όπως και του ημι-μαραθωνίου της Αθήνας.

3.Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων, στις οποίες συναντήσεις και συναθροίσεις εισηγήθηκε να εξετάζεται το ενδεχόμενο τηλε-διάσκεψης. Ως παράδειγμα, αναφέρω τα δημοτικά συμβούλια.

4.Η Επιτροπή συνέστησε, ο εργαστηριακός έλεγχος να γίνεται με αυστηρά κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια, όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ.

«Η Επιτροπή θέλει να τονίσει ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο και όπως παρατηρούμε στην υπόλοιπη Ευρώπη, περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων στην πατρίδα μας. Ακόμα και κρουσμάτων, όπως αυτά τα 4 που ανέφερα, για τα οποία δεν θα προσδιορίζεται σαφής πηγή έκθεσης» είπε χαρακτηρίστηκα ο κ. Τσιόδρας και συνέχισε: «Στόχος μας, που όσο περνάει ο καιρός θα παραμένει και θα ενισχύεται, είναι η μείωση της διασποράς της νόσου στην κοινότητα όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να καθυστερήσουμε το κύμα της νόσου όσο περισσότερες εβδομάδες  μπορούμε. Να παρατηρηθεί η κορύφωση της δραστηριότητας της νόσου αργότερα και έτσι να μειωθούν οι επιπτώσεις σε όλο τον πληθυσμό, αλλά ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες».