Γραμμή Βοήθειας για την Άνοια 1102 και smartwatch για 6.000 ηλικιωμένους συμπολίτες μας.

0
122

Τη δημιουργία της Γραμμής Βοήθειας για την Άνοια 1102,  από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, του Υπουργείου Υγείας και του  Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), ανακοίνωσαν την Παρασκευή ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και η  Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, Π. Σακκά σε διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν από κοινού. Παρέμβαση έκανε η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη και συμμετείχε η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ Μ. Αϊδίνη.

Παράλληλα ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε στην καινοτόμο πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής να εφαρμόσει ένα πρωτοποριακό σύστημα παρακολούθησης της υγείας ευάλωτων συμπολιτών μας (smartwatch), το οποίο θα παρακολουθείται από σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Πρόκειται για ένα “έξυπνο” ρολόι το οποίο θα  διατεθεί δωρεάν σε 6.000 συμπολίτες μας. Ο ασθενής φοράει το smartwatch στο χέρι του και αυτό  στέλνει στην κεντρική πλατφόρμα διαχείρισης πληροφορίες σχετικές με τη γεωγραφική θέση ωφελούμενου, τη θερμοκρασία σώματος του, τον ρυθμό καρδιακών παλμών του, το επίπεδο της συστολικής και διαστολικής πίεσης αίματός του, το επίπεδο οξυγόνου αίματος και την καταμέτρηση βημάτων. Μάλιστα, για την άμεση παρέμβαση σε περιπτώσεις ατυχημάτων, το σύστημα διαθέτει ειδική εφαρμογή ανίχνευσης πτώσης του ηλικιωμένου. Επιπλέον ο χρήστης θα μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού έκτακτης ανάγκης (SOS button) να ειδοποιεί το κέντρο διαχείρισης για την ανάγκη άμεσης υποστήριξης και επέμβασης.

Η γραμμή Βοήθειας για την Άνοια 1102

Η γραμμή πλαισιώνεται από εξειδικευμένους σύμβουλους / επαγγελματίες υγείας, γιατρούς νευρολόγους και ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, που παρέχουν άμεσα ενημέρωση, καθοδήγηση, συμβουλές και διασύνδεση και απευθύνεται σε:

 • Άτομα με προβλήματα μνήμης
 • Ευρύ κοινό
 • Φροντιστές – Οικογένεια & φίλοι ατόμων με άνοια
 • Επαγγελματίες Υγείας

Η Γραμμή Βοήθειας 1102 λειτουργεί Δευτέρα – Παρασκευή 9:00-19:00 (εκτός αργιών). Παράλληλα με την τηλεφωνική επικοινωνία, παρέχει τη δυνατότητα επικοινωνίας μέσω livewebchat. Επιπλέον, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να στείλει email στο 1102@alzheimerathens.gr ακόμη και εκτός ωραρίου και ο εξειδικευμένος σύμβουλος θα επικοινωνήσει μαζί του.

Ο  κ. Πατούλης υπογράμμισε πως για την Περιφέρεια Αττικής η πρόληψη και η προαγωγή της υγείας  του πολίτη αποτελεί διαχρονική προτεραιότητα και αναφέρθηκε  στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που έχουν υλοποιηθεί εστιάζοντας στις εξής:

-Δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος 20 θεματικών πεδίων πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Π.Ο.Υ., εκ των οποίων ένα από αυτά αφορά στην Άνοια.

-Δημιουργία Κοινοτήτων Φιλικών για την Άνοια για όλους τους Δήμους της Αττικής μας, ώστε οι άνθρωποι που νοσούν να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής και ελέγχου της καθημερινότητάς τους, να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και να προσφέρουν στους συνανθρώπους τους.

-Εντάχθηκε στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα των ΚΕΠ Υγείας το νόσημα της Άνοιας. Προσφέρεται λοιπόν, παράλληλα στο δημότη ένας σύγχρονος Ιατρικός Φάκελος-Λογισμικό στο οποίο μπορεί να εγγραφεί και να ενημερώνεται για τις προληπτικές του εξετάσεις, καθώς και για την επανεξέταση του τόσο σχετικά με την Άνοια, όσο και για επιπλέον 10 νοσήματα.«Σήμερα ερχόμαστε ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στους πολίτες, υποστηρίζοντας τη Γραμμή Βοήθειας για την Άνοια μέσω της Περιφέρειας Αττικής και του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, δίνοντας στους ανθρώπους που νοσούν και τους φροντιστές τους, τη δυνατότητα εύκολα και άμεσα να απευθυνθούν σε εξειδικευμένους συμβούλους / επαγγελματίες υγείας, γιατρούς. Μέριμνά μας η διατήρησης της υγείας όλων των πολιτών και η διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» σημείωσε.

‘Ανοια και πανδημία

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και Πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer Δρ. Παρασκευή Σακκά υπογράμμισε πως η συνεχιζόμενη πανδημία Covid-19 επέτεινε σημαντικά τις ανάγκες για βοήθεια και υποστήριξη των 200.000 ατόμων με άνοια και 400.000 φροντιστών τους και ανέφερε πως τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε 204 οικογένειες την περίοδο της πανδημίας δείχνουν ότι τα νοητικά συμπτώματα των ασθενών με άνοια επιδεινώθηκαν κατά 78% ενώ η ψυχολογική επιβάρυνση των φροντιστών αυξήθηκε κατά 79%. Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, την Περιφέρεια Αττικής και το ΕΔΔΥΠΠΥ, δημιούργησαν τη Γραμμή Βοήθειας 1102 που παρέχει:

 • Ενημέρωση για την άνοια, τις στρατηγικές πρόληψης της άνοιας.
 • Συμβουλευτική σε άτομα με άνοια και μέλη των οικογενειών τους.
 • Πρακτικές συμβουλές φροντίδας σε φροντιστές ατόμων με άνοια.
 • Ενημέρωση για τις διαθέσιμες υπηρεσίες και τα προγράμματα για άτομα με άνοια.
 • Συμβουλές αντιμετώπισης κρίσεων και διαταραχών συμπεριφοράς ατόμων με άνοια.
 • Δικτύωση με τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς για την Άνοια που λειτουργούν σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ.
 • Ενημέρωση επαγγελματιών υγείας.
 • Διασύνδεση με τις Υπηρεσίες των Δήμων, των Κέντρων Υγείας, των νοσοκομείων, ιδιωτικών και δημόσιων φορέων που ασχολούνται με την τρίτη ηλικία και την άνοια.

Δημιουργία Μητρώου Ατόμων με Άνοια

Στην παρέμβαση της η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη  τόνισε ότι στις προτεραιότητες του Υπουργείου είναι η στήριξη και επέκταση των δομών που φιλοξενούν άτομα με άνοια στη βάση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια και το Alzheimer, η δημιουργία Μητρώου Ατόμων με Άνοια και η ενίσχυση των προγραμμάτων υποστήριξης και ενημέρωσης ασθενών και φροντιστών, τα οποία πραγματοποιούνται εξ’ αποστάσεως.

Παράλληλα υπογράμμισε πως ενισχύονται με προσωπικό όλες οι δομές υποστήριξης των ατόμων με άνοια και κατέληξε λέγοντας πως θα σταθεί αρωγός στης προσπάθειες της Περιφέρειας Αττικής και της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών.

ΕΔΔΥΠΠΥ: Η Γραμμή ζωής συμπληρώνει τους 72 συμβουλευτικούς σταθμούς για την άνοια στην Ελλάδα.

Από την πλευρά της η  Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) Μ. Αϊδίνη ανέφερε ότι μέσω του προγράμματος «Δημιουργία Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια στην Κοινότητα», που ξεκίνησε το 2017 σε συνεργασία Εταιρεία Alzheimer Αθηνών: «δημιουργήσαμε 72 Συμβουλευτικούς Σταθμούς για την Άνοια πανελλαδικά στις ήδη υπάρχουσες δομές των Δήμων μελών μας, για παράδειγμα τα ΚΑΠΗ, με περισσότερους από 150 εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας των Δήμων-μελών μας οι οποίοι εποπτεύονται από την εταιρεία Alzheimer Αθηνών, με το συντονισμό του ΕΔΔΥΠΠΥ. Στο άμεσο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί και η εκπαίδευση νέων στελεχών, αυξάνοντας τον αριθμό των Συμβουλευτικών Σταθμών στους 80. Το υπάρχον αυτό Δίκτυο Συμβουλευτικών Σταθμών που μόλις αναφέραμε, το εξελίσσουμε λοιπόν,  υποστηρίζοντας τη Γραμμή Βοήθειας για την Άνοια, καθώς κάποιος από αυτούς τους σταθμούς σίγουρα βρίσκεται πολύ κοντά στον τόπο κατοικίας πολλών δημοτών με άμεση και γρήγορη πρόσβαση» είπε η κυρία Αϊδίνη. Σημειώνεται ότι οι δομές παρέχουν έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση μέσω εργαλείων καθώς και υποστήριξη στα άτομα με διαγνωσμένα προβλήματα μνήμης και Άνοια καθώς και στους φροντιστές τους με συγκεκριμένες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο της λειτουργίας των Συμβουλευτικών Σταθμών, υποστηρίζεται η δικτύωση και η διασύνδεση, τόσο οριζόντια-μέσα στις δομές τοπικής αυτοδιοίκησης- όσο και με εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας και ψυχικής υγείας, διασφαλίζοντας το συνεχές της φροντίδας.