ΠΟΥ: Πιθανή σχέση μεταξύ της Covid-19 και της νόσου Καβασάκι στα παιδιά

0
242

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι μελετά πιθανή σχέση μεταξύ της νόσου Covid-19 και της νόσου Καβασάκι, ενός φλεγμονώδους συνδρόμου που προσβάλλει τα παιδιά, το οποίο προκάλεσε τον πρώτο θάνατο στη Γαλλία.

Την ίδια εκτίμηση είχε κάνει στο www.ygeia50plus.gr  ο καθηγητής Παιδιατρικής Γεώργιος Χρούσος και Πρόεδρος του Τμήματος Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών, σε σχετικό θέμα στις 9 Μάιου ( https://ygeia50plus.gr/interviews/g-xrousos-o-korvnoiow-pisteyv-oti-diegeirei-to-spanio-syndromo-kavasaki-sta-paidia/ ).

Ο  Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στις 15 Μαΐου, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη δήλωσε: «Αρχικές υποθέσεις δείχνουν ότι αυτό το σύνδρομο πιθανόν να έχει σχέση με την Covid-19. Καλούμε όλους τους κλινικούς γιατρούς ανά τον κόσμο να εργαστούν μαζί με τις εθνικές τους αρχές και τον ΠΟΥ, για να είναι σε επαγρύπνηση και να κατανοήσουν καλύτερα αυτό το σύνδρομο στα παιδιά».

Επίσης τόνισε ότι είναι καθοριστικής σημασίας να χαρακτηριστεί επακριβώς και επειγόντως αυτό το κλινικό σύνδρομο, «για να κατανοήσουμε την αιτιώδη συνάφειά του και να περιγράψουμε πρωτόκολλα θεραπείας» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι ο ΠΟΥ και το παγκόσμιο δίκτυο των κλινικών γιατρών του, ανέπτυξαν έναν προκαταρκτικό ορισμό και έθεσαν στη διάθεση των γιατρών ένα έντυπο αναφοράς για κάθε ύποπτο κρούσμα του Συνδρόμου της Συστηματικής Φλεγμονώδους Απόκρισης (SRIS).

Τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως είναι σπάνια και ο ρόλος του νέου κορωνοϊού στην ανάπτυξη της λοίμωξης παραμένει άγνωστος, υπογράμμισε ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής των προγραμμάτων εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ.

«Δεν ξέρουμε αν είναι ο ιός που επιτίθεται στα κύτταρα ή αν είναι η υπερβολική ανοσοαπόκριση που προκαλεί τη φλεγμονή, όπως συμβαίνει με τον πυρετό του Έμπολα» διευκρίνισε.

Η ασθένεια έχει προβληματίσει έντονα τις υγειονομικές αρχές αρκετών χωρών τις τελευταίες 15 ημέρες, παρότι τα παιδιά προσβάλλονται και νοσούν ελάχιστες φορές από τον Covid-19.

Οι θάνατοι

Ο πρώτος  συναγερμός σήμανε στη Βρετανία στα τέλη Απριλίου και από τότε παρόμοια κρούσματα αναφέρθηκαν στη Νέα Υόρκη, την Ιταλία και την Ισπανία. Οι θάνατοι είναι εξαιρετικά σπάνιοι, με ένα πεντάχρονο παιδί στη Νέα Υόρκη και έναν 14χρονο έφηβο στο Λονδίνο.

Τελευταίο θύμα είναι ένα εννιάχρονο αγόρι πέθανε στη Μασσαλία, στη νότια Γαλλία, στις 8 Μαΐου από εγκεφαλικές βλάβες, έπειτα από καρδιακή προσβολή.

«Ορολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι αυτό το παιδί “είχε έρθει σε επαφή” με τον κορωνοϊό, αλλά ήταν ασυμπτωματικό Covid-19» όπως δήλωσε ο καθηγητής Φαμπρίς Μισέλ, επικεφαλής της παιδιατρικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Λα Τιμόν.

Τι είναι το σύνδρομο Καβασάκι- συμπτώματα

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ πρόκειται για μια σπάνια ασθένεια, που προσβάλλει τα αιμοφόρα αγγεία και ειδικότερα την καρδιά παιδιών κάτω των πέντε ετών. Ωστόσο τα αίτια αυτής της προσβολής δεν είναι πλήρως κατανοητά.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι προκαλείται από ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού και ίσως εδώ να κρύβεται και ο ρόλος που παίζει ο COVID-19 -κτυπάει κυρίως τους πνεύμονες- στη διέγερση του σπάνιου αυτού συνδρόμου, όπως είχε πει στο  www.ygeia50plus.gr  ο κ. Χρούσος: «Πρέπει κάτι να κάνει και να διεγείρει το σύνδρομο Καβασάκι».

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν έρευνες που περιγράφουν μια σχέση ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων και του συνδρόμου Καβασάκι, που κυμαίνονται από το 9% έως και το 42% των ασθενών

Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό περισσότερες από τέσσερις ημέρες, εξάνθημα που μοιάζει με ηλιακό έγκαυμα, πονοκέφαλο και πονόλαιμο, πρήξιμο στα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς. Η πιο σοβαρή επιπλοκή του συνδρόμου είναι η προσβολή των στεφανιαίων αγγείων που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή.