Αιμορροΐδες: Μπορεί η θεραπεία τους να βελτιώσει τη στυτική λειτουργία;

0
425

Μπορούν οι αιμορροΐδες να επηρεάσουν τη σεξουαλική ζωή των ανδρών πυροδοτώντας μια σειρά από ανεξέλεγκτες  καταστάσεις όπως κακή διάθεση και ψυχολογία που επηρεάζει άμεσα την ποιότητα της ζωή τους; Δυστυχώς μπορούν, λένε οι επιστήμονες και μάλιστα εκτιμούν ότι είναι αυξημένο το ποσοστό των ανδρών με αιμορροΐδες που υποφέρουν παράλληλα και από στυτική δυσλειτουργία!

Έχει διαπιστωθεί ότι η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια κατάσταση που προκαλείται από αγγειακές και νευρογενείς διαταραχές της πυέλου και ότι η χειρουργική αντιμετώπισή της αποτελεί πολλές φορές το κλειδί για την επανέναρξη της σεξουαλικής ζωής των ανδρών με αιμορροΐδες 3ου και 4ου βαθμού που η στυτική δυσλειτουργία προκαλείται από αυτές.

«Τα αιμορροϊδικά αρτηριοφλεβικά πλέγματα είναι φυσιολογικές δομές που βρίσκονται γύρω από το ορθό και το πρωκτικό κανάλι. Λόγω του πλούσιου εφοδιασμού τους με αίμα και της εξαιρετικά ευαίσθητης θέσης τους, οι αιμορροΐδες γίνονται συμπτωματικές όταν μεγαλώνουν, φλεγμαίνουν, θρομβώνονται ή προπίπτουν (κρέμονται). Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ποικίλει. Ο ασθενής μπορεί να νιώθει απλώς κνησμό ή, σε σοβαρότερες καταστάσεις, να αιμορραγεί από το ορθό. Η ανάπτυξη αιμορροΐδων που προκαλούν πόνο και αιμορραγία μπορεί να οφείλεται σε έναν συνδυασμό καταστάσεων, όπως είναι η φλεβική διόγκωση και η αποδυνάμωση του συνδετικού ιστού που υποστηρίζει αυτές τις αγγειακές δομές και τον βλεννογόνο» μας εξηγεί ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Ερευνητής & Διδάσκων στο εργαστήριο Βιοπληροφορικής & ανθρώπινης ηλεκτροφυσιολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες 3ου και 4ου βαθμού είναι οι κύριες ενδείξεις για χειρουργική επέμβαση. Οι λίγες μελέτες που έχουν διερευνήσει την ύπαρξη συσχετισμού μεταξύ στυτικής δυσλειτουργίας και αιμορροΐδων κατέληξαν σε θετικά συμπεράσματα. Δηλαδή, οι άνδρες, ειδικά όσοι είναι κάτω από 40 ετών, είναι πολύ πιθανό να πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία εάν έχουν προηγουμένως διαγνωστεί με αιμορροΐδες.

Μεγαλύτερη πιθανότητα στυτικής δυσλειτουργίας έχουν οι ηλικιωμένοι, οι άνδρες με συγκεκριμένες νόσους, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο, υπερλιπιδαιμία και ψυχολογικά προβλήματα.

Επιρρεπείς είναι και οι άνδρες με συγκεκριμένες νευρολογικές διαταραχές, τραύμα, με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Μπορεί να είναι παρενέργεια κάποιας φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνεται.

Επιπροσθέτως μπορεί να είναι αποτέλεσμα χειρουργικής επέμβασης στην πυελική περιοχή.

Έχει διαπιστωθεί ότι ο αριθμός των ανδρών που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στην πύελο ή επί πυελικού εδάφους (το σύνολο των μυών που καλύπτουν εσωτερικά το κάτω τμήμα της λεκάνης) και υποφέρουν από στυτική δυσλειτουργία είναι σημαντικά μεγαλύτερος απ’ ότι στον γενικό πληθυσμό.

‘Ερευνα

Ερευνητές από πανεπιστήμια της Τζέντα και του Καΐρου θέλησαν να μελετήσουν τον αντίκτυπο της χειρουργικής αιμορροϊδεκτομής στη σεξουαλική λειτουργία σε άνδρες ηλικίας 18-50 ετών με απλές αιμορροΐδες 3ου και 4ου βαθμού και με μη οργανική ήπια ή μέτρια στυτική δυσλειτουργία.

Σε 82 ασθενείς με αιμορροΐδοπάθεια και σχετιζόμενη στυτική δυσλειτουργία πραγματοποιήθηκε αιμορροϊδεκτομή. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με αυτά 81 ασθενών που δεν υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση.

Το 41,1% των ασθενών που χειρουργήθηκαν εμφάνισε βελτίωση της στυτικής λειτουργίας σε σύγκριση με το 5,3% στην ομάδα ελέγχου.

Σύμφωνα με το Δρ. Ξιάρχο: «Η θεραπεία των αιμορροΐδων 1ου και 2ου βαθμού μπορεί να είναι συντηρητική, με αλλαγές στη διατροφή, την ποσότητα του νερού που λαμβάνεται και την ένταξη της άσκησης στην καθημερινότητα του ασθενή. Όμως για τις 3ου και 4ου βαθμού αιμορροΐδες είναι αποκλειστικά χειρουργική, καθώς αυτές προκαλούν συμπτώματα που δυσκολεύουν τη ζωή του ασθενή. Με την είσοδο των υπερήχων στη χειρουργική πρακτική, η αντιμετώπισή τους είναι μια πολύ απλή διαδικασία που διαρκεί μόνο 15 λεπτά. Η καθοδηγούμενη με υπέρηχο απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών είναι μια μοντέρνα, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που δεν προκαλεί πόνο, ούτε απαιτεί κάποια προεγχειρητική ή μετεγχειρητική φροντίδα. Και το σημαντικότερο: δεν προκαλεί ακράτεια. Με αυτόν τον γρήγορο τρόπο ο ασθενής μπορεί να απαλλαχθεί από τα συμπτώματα και από τη στυτική δυσλειτουργία και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του», καταλήγει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος.