Covid-19: Δεν πάμε καλά… επιστρέφει ο Χαρδαλιάς, λάθος μήνυμα η κατάργηση της μάσκας

0
268

«Αν μας ξαναδείτε να κάνουμε ξανά καθημερινά ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα, θα σημαίνει ότι τα πράγματα θα έχουν δυσκολέψει ξανά». Αυτό είχε πει ο  υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, στις 26 Μαΐου, κατά την τελευταία ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, από το υπουργείο Υγείας. Σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι επανέρχεται η εβδομαδιαία ενημέρωση από τον κ. Χαρδαλιά, που θα πραγματοποιείται κάθε Τρίτη στις 18.00 στο νέο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασία.

Παράλληλα η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο www.ygeia50plus.gr  τόνισε ότι ήταν λάθος μήνυμα η κατάργηση της μάσκας γιατί δόθηκε η εσφαλμένη εντύπωση ότι έχουμε τελειώσει με τον Covid-19. Δυστυχώς ο φονικός ιός όχι μόνο είναι εδώ αλλά σαρώνει όλο τον κόσμο και μάλιστα “χτυπάει” όλο και μικρότερες ηλικίες με τελευταίο θύμα μια 18χρονη υγιέστατη κοπέλα από την Βρυξέλλες που πέθανε σήμερα το πρωί.

 Η ενημέρωση 

Η ενημέρωση θα γίνεται χωρίς τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα …για την ώρα. Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας απάντησε ότι:«Σε αυτή τη φάση κρίνεται σκόπιμο να παραμείνουμε στα επιχειρησιακά δεδομένα στα οποία θα υπάρχει ενημέρωση από τον κ. Χαρδαλιά και μόνο. Αν κριθεί αναγκαίο στην πορεία να υπάρξει ευρύτερη ενημέρωση θα το εξετάσουμε».

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι από τις 20 Ιουλίου, και όχι από τις 22, ξεκινούν οι πτήσεις από την Σουηδία, ενώ σχετικά με τα πανηγύρια τόνισε ότι θα εξεταστεί αν θα χρειαστεί παράταση στα μέτρα για τα πανηγύρια

Πάντως δεν αποκλείεται τον κύριο καθηγητή, να τον κρατάνε για τα δύσκολα που μας περιμένουν στο άμεσο μέλλον,  εάν εξακολουθήσουμε να συμπεριφερόμαστε με αντικοινωνικό τρόπο.

Απόδειξη τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα που πλέον είναι διάσπαρτα σε πολλές περιοχές της χώρας τα οποία έχουν σημάνει συναγερμό στους επιστήμονες, που τις τελευταίες εβδομάδες επισημαίνουν τον κίνδυνο που μας απειλεί, λέγοντας σε όλους τους τόνους ότι «ο κορωνοϊός είναι εδώ».

Πρόεδρος ΕΙΝΑΠ 

Μάλιστα η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας Πειραιά Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο www.ygeia50plus.gr τόνισε ότι δεν πρέπει να χαλαρώνουμε τα μέτρα προφύλαξης γιατί τα αυξανόμενα κρούσματα δείχνουν ότι επιστρέφουμε στον Μάρτιο δηλαδή όταν ο Covid-19 “χτύπησε” για πρώτη φορά τη χώρα μας: «Φαίνεται ότι επιστρέφουμε στον Μάρτιο. Από τις 30 Ιουνίου μέχρι τις 12 Ιουλίου από τα 41 πήγαμε στα 83 κρούσματα, δηλαδή καταγράφηκε διπλασιασμός κρουσμάτων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μέσα σε 12 μέρες, ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός των διασωληνωμένων, καθώς ήταν γύρω στους 7-8 και τώρα έχουμε πάει στους 13».

Μάλιστα τόνισε ότι δεν κινδυνεύουν μόνο οι 55plus καθώς τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι πέφτει ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που καταλήγουν από τον COVID-19. «Σήμερα το πρωί καταγράφηκε στις Βρυξέλλες ο θάνατος μια κοπέλας 18 χρονών, που δεν είχε προβλήματα υγείας. Είναι ανησυχητικό, γιατί δείχνει πλέον ότι έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας και αυτό γιατί οι ασθενείς υψηλού κινδύνου είναι στο σπίτι» μας είπε η κυρία Παγώνη.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ  επανέλαβε για άλλη  μια φορά ότι δεν έπρεπε να καταργηθούν οι μάσκες γιατί ο κόσμος πίστεψε ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος και χαλάρωσαν τα  μέτρα: “Δόθηκε λάθος μήνυμα με την κατάργηση της μάσκας. Οι άνθρωποι πίστεψαν ότι πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος ενώ η πανδημία εξακολουθεί να απειλεί όλο τον κόσμο. Πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή και στους τουρίστες από τα Βαλκάνια και την Αγγλία που επισκέπτονται αυτή την εποχή την Ελλάδα, για να μην πάει χαμένη η καλή πορεία που είχαμε μέχρι τώρα” μας είπε.